Devrim Türk: Madencilik Yönetmeliği Yatırımları Engelliyor

Diyarbakır Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dimin Madencilik Genel Müdürü Devrim Türk, Haziran 2012’de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren madencilik yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Devrim Türk: Madencilik Yönetmeliği Yatırımları Engelliyor
Diyarbakır Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dimin Madencilik Genel Müdürü Devrim Türk, Haziran 2012’de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren madencilik yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Lisans izinlerini Başbakanlık’ın iznine bağlayan yönetmeliğin yatırımları engellediğine dikkat çeken Devrim Türk, “Biz, var olan alanlarda çalışmamızı büyütmeyi bekliyoruz. Ama, taleplerimiz orman veya başka izinlerden dolayı beklemek zorunda. Bir yıldır bekleyen izin talepleri var. Bunların çözülmesi gerekiyor ki yatırımlar artabilsin. Bürokrasinin ötesinde artık, madencilik izinleri verilmiyor.” dedi.

12 BIN MADEN RUHSATI BAŞBAKANLIK’TA

3213 saylı Maden Kanunu gereğince madencilere ruhsatları Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı’na bağlı Maden Işleri Genel Müdürlüğü (MIGEM) tarafından veriliyordu. Her vatandaş veya şirket, ilgilendikleri maden saha başvurularını MIGEM’e yapıyor ve en fazla 15 gün içinde ruhsatını alıyordu. 12 Haziran’da yayınlanan madencilik yönetmeliği bu süreci zorlaştırdı. Yeni yönetmelikten bu yana 12 bin maden ruhsatının Başbakanlık’ta izin için beklediği ifade ediliyor. Madenciler, başvurusunu yaptıkları, harç ve teminatlarını eksiksiz ödedikleri halde ruhsatlarını alamadıklarını söylüyor.

LISANS IZINLERI BAŞBAKANLIK’IN IZNINE BAĞLANDI

Diyarbakır Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dimin Madencilik Genel Müdürü Devrim Türk, madencilikle ilgili yaşanan gelişmeleri Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirdi. Türk, 2012 Haziran’da yayınlanan yönetmeliğin, madenciliğin gelişmesinin önündeki önemli bir engel olduğunu savundu. Yönetmeliğin, madencilikte alınacak lisans izinlerini Başbakanlık’ın iznine bağladığını hatırlatan Türk, “Bunun düzelmesi gerekiyor. O yönetmelik düzenlenebilsin ki yatırım yapılabilsin. Biz, var olan alanlarda çalışmamızı büyütmek için bekliyoruz. Orman veya başka izinler olsun beklemek zorunda. Bir yıldır bekleyen izin talepleri var. Bunların çözülmesi gerekiyor ki yatırımlar artabilsin. Bürokrasinin ötesinde artık, madencilik izinleri verilmiyor. Bunun tabi ki mantıklı bir açıklaması vardır. Ama henüz bu mantığın ne olduğunu biz algılayamadık. Iznin önünün açılması gerekiyor. Niye verilmiyor? Bir an önce çözülmesi gerekiyor bu sorun. Genel olarak lisans almalar artık askıya alındı. Donduruldu, yeni ruhsat talepleri donduruldu.” diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECI MADENE ILGIYI ARTTIRDI AMA YATIRIM HENÜZ YOK"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki madencilik çalışmalarından bahseden Türk, çözüm süreci ile birlikte ortamda bir yumuşama olduğunu dile getirdi. Devrim Türk, “Evet bazı yerlerde bir iyileşme ve hareketlilik var ama daha somut gelişmelerden sonra para harcamaya başlayacaklar. Buradaki maden araştırmalarından bahsediyorum. Tespit edilmiş ve ihtimal dahilinde olan bir sürü alan var. Ar-Ge ve sondaj çalışmalarının yapılması gerekiyor. Ortam konusunda kaygıları olduğu için bunlara girmiyorlar henüz. Biz de dahil olmak üzere, firmalar biraz daha net gördükten sonra, yatırım yapacaklardır. Umudumuz var ama, bunun için net bir şey söyleyemiyoruz.” dedi.

Üç defa iş makinelerinin yakıldığını hatırlatan Türk, “Biraz beklemeyi ön görüyoruz. Çözüm süreci konusunda, somut adımlar görmek istiyoruz. Güvenlik açısından bir kaygı yaşamak istemiyoruz. Kalıcı bir çözüm bekliyoruz. Kağıt üzerinde bir şeyler var ama alanda henüz bir şey yok.” bilgisini verdi.

"YURT DIŞINDAN ILGI VAR AMA SIYASI ORTAMI GÖRMEK ISTIYORLAR"

Yurt dışından da ilgi olduğunu, Kanadalı bir firma ile görüşmelerini sonuçlandırdıklarını aktaran Devrim Türk, şöyle devam etti: “Onlar da siyasi ortamı görmek istediler. Avusturalya’da bir firma ile görüştük keza. Onların da bakışı aynı. Yabancı yatırımcılar, metalik madenler revaçta. Bakır, çinko, krom, altın ihtimali olan, kömür ihtimali olan alanlar var. Onlar araştırılacak. Mermer ile ilgili çalışmalar yapıldı. Daha gezilmeyen alanlar var. Istikrar hepimiz için önemli. Burada öyle bir ortam sağlanırsa, hepimizin yararına. Çok da anlamadığımız bir karmaşa var.”

Ihracatçı olarak kurdaki artışın belli seviyede kalmasını istediklerini kaydeden Türk, aşırı yükselmenin ülke ekonomisine yarar sağlamayacağının altını çizdi 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 13:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER