Bu Okulun Macerası Unutulmaz

1998 yılında uğruna aralarında Diyarbakır haber Gazetesi Haber Müdürü Ahmet BEŞENK’in de olduğu 3 gazeteci, bir muhtar ve bir öğretmenin ağır bedeller ödeyerek yapımını gerçekleştirdiği Çınar’a bağlı Avdalı köyü okulu öğrencileri modern sınıflarında karnelerini aldılar.

Bu Okulun Macerası Unutulmaz

 İŞKENCEYLE GELEN OKUL (ÖZEL HABER)

 

AHMET BEŞENK

1998 yılında uğruna aralarında Diyarbakır haber Gazetesi Haber Müdürü Ahmet BEŞENK’in de olduğu 3 gazeteci, bir muhtar ve bir öğretmenin ağır bedeller ödeyerek yapımını gerçekleştirdiği Çınar’a bağlı Avdalı köyü okulu öğrencileri modern sınıflarında karnelerini aldılar.

BU OKULUN MACERASI UNUTULMAZ

Avdalı köyü macerası Diyarbakır’da Diyarbakır Haber Gazetesi haber Müdürü Ahmet BEŞENK’e gelen bir ihbar telefonu ile başlamıştı. O dönem İhlas Haber Ajansında çalışan Ahmet BEŞENK, ATV’de çalışan Esat AYDIN ve şu an MEDYA İŞ sendika başkanı Gürsel ESER ile birlikte habere gitmiş, karşılarında gördükleri manzara karşısında şok olmuşlardı.

Köy ahırının içinde öğretmen öğrencilerin kayıtlarını inek ve eşekler ile bir arada yaparken, köy muhtarı ise içinde bulundukları dramı sözcüklerle ifade etmek istemişti.

Okula kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ahırda olmalarını ve otlanan hayvanlarla birlikte oturduklarını gören Ahmet BEŞENK, bunu ‘AHIRDA EĞİTİM’ başlığı ile haber yapmış, İhlas Haber Ajansı ise tüm dünyaya servis etmişti. Haberin doğruluğu dönemin kaymakamı tarafından gazeteci Nail KADİRHAN’ın yaptığı röportaj ile da teyit edilirken, haber geniş yankı uyandırdı. Sayısın televizyon ve gazete dönemin valisi Nafiz Kayalı’yı arayarak veya canlı yayına alarak konuyu sorgulamıştı. Olaydan rahatsızlık duyan Vali Kayalı, talimat vererek yasadışı bir uygulama ile önce gazeteci Ahmet BEŞENK’i gözaltına aldırarak terörle mücadele sorgu nezaretinde 24 saat tutmuş, psikolojik ve fiziksel işkence ile olayı başka mecralara çektirmek istemişti.

‘VALİ KENDİNİ HAKİM,SAVCI VE CELLAT SANMIŞTI’

Yasalara göre basın savcısına yapılacak olan ihbar sonrasında, basın savcısı tarafından sorgulanması gereken olay, valinin keyfi tutumu ile gazetecilerin terörle mücadele sorgu biriminde sorgulanmasına neden olmuştu. Gazetecinin gözaltına alınmasını sorgulayan meslektaşlarına da ‘Gereğini yaptım’ diyerek korku politikasını uygulamaktan kaçınmayacağının mesajını vermişti. 90 yıllarda yaşanan bu olay bir ilin valisinin kendini Hakimlerden, Savcılardan ve karar mekanizmalarından daha üstün gördüğü izleniminin de kanıtını oluşturmuştu.

Vali Kayalı, ayrıca köy muhtarını, öğretmeni de gözaltına aldırarak ağır işkencelere maruz bırakmıştı. İki gazeteci ise bulunamadığından daha sonra ifadeleri alınmak üzere davet edilmişti.

HABERİN ARDINDAN 50 MİLYAR GÖNDERİLDİ

Yapılan haber ile ilgili yankıların büyümesi üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından Çınar’ın Avdalı köyünde okul yapılması için 50 Milyar lira gönderildi. Bir hayırseverin arazi bağışlaması ile birlikte köye kısa bir süre içerisinde okul yapılmış ve açılışını da yine dönemin valisi Nafiz Kayalı yapmıştı. Ahmet BEŞENK ise ağır bedeller ödenerek yapılan okulun haberini takip etmişti.

 

 

MODERN SINIFLARINDA KARNELERİNİ ALDILAR

Ağır bedeller ödenerek yapımı gerçekleştirilen okul şimdilerde modern sınıflarında eğitim veriyor ve karnelerini de modern sınıflarında aldılar.

Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı, İlçe Jandarma komutanı Hakan Ulukaya, İlçe Emniyet Amiri Kemal Haniçli, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Zaman ve Şube Müdürü Abdurrezzak Başak katıldı. Çınar Avdalı Köyü orta okulu öğrencilerine karne dağıtan Kaymakam Şanlı öğrencilere karneyle birlikte kitapta hediye etti.

Kaymakam ve beraberindekiler okul idaresi ve öğretmenleriyle Okulun ihtiyaçları konusunda bir değerlendirme toplantısı yaparak Avdalı köyü muhtar ve sakinleriylede görüşmelerde bulundu.

 

 

HABERYİRMİBİR ÖZEL HABERİDİR

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2014, 22:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER