Kadın Cinayetleri Diyarbakır’da Protesto Edildi

Diyarbakır’da son dönemlerde yaşanan kadın cinayetleri, Devrimci Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.Diyarbakır’da önceki gün eşi tarafından elektrik verilerek öldürülen Mübarek Turan ve arkadaşlarıyla...

Kadın Cinayetleri Diyarbakır’da Protesto Edildi
Diyarbakır’da son dönemlerde yaşanan kadın cinayetleri, Devrimci Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Diyarbakır’da önceki gün eşi tarafından elektrik verilerek öldürülen Mübarek Turan ve arkadaşlarıyla tarihi surlara gezmek için çıkan ve itilerek öldürülen 19 yaşındaki Sevilay Sülüntay olayını protesto etmek için DÖKH tarafından yürüyüş düzenlendi. Barış ve Demokrasi Partisi Kayapınar İlçe Başkanlığı önünde toplanan DÖKH birleşenleri, eşi tarafından öldürülen Mübarek Turan’ın Huzurevleri semtindeki evine kadar yürüdü. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüyüşte kadına karşı şiddet ve cinayet olayları atılan sloganlarla protesto edildi. Yürüyüşün ardından açıklamayı okuyan DÖKH sözcüsü Ayşe Çaçan, kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Kadına karşı cinayet suçlarının ağırlaştırılması gerektiğini aktaran Çaçan, “Kadına yönelik şiddetin artmasında en etkili olan hususlardan birinde zanlıları devlet tanıyor oluşudur. Kadını korumakla yükümlü olan devlet, katili koruduğu için kadına yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır. Nitekim, yargılama süreçlerindeki katliamlarda verilen ifadeleri gerekçelendirmelerin yargı sürecini etkilediğin, ceza indirimlerin gerçekleştirildiğini takip edilen bir çok davda bilmekteyiz. Deliydi tecavüz etti, cinnet geçirdi öldürdü, kıskançlık cinayeti diye kullanılan cümlelerin hiçbir şekilde bir gerekçe olarak gösterilmeyeceğini ve kabul etmeyeceğini belirtiyoruz. Ancak yargı süreçlerinde birebir yer alan savcı ve hakimlerin de bunu gerekçe olarak görmemesi gerektiğini tamamen vicdani bir sorumluluk olarak görmeleri gerekmektedir. Kadın bedeni üzerinden gerçekleştirilen kadını korumaya dönük yasalar adı altında kadını daha çok tahakküm altına alındığını, aykırı bir duruş sergilediğinde yine o zihniyetin yok etmeye yönelik politikalarıyla karşı karşıya kalındığını bir çok kez görülmüştür” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından DÖKH birleşenleri, Mübarek Turan’ın evini ziyaret etmesiyle yürüyüş olaysız bir şekilde son buldu.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 23:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER