Diyarbakır'daki Stk'lardan Okulları Boykot Çağrısı

Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) başlattığı okulları boykot çağrısına Diyarbakır’daki bazı sivil toplum kuruluşlarından da destek geldi.

Diyarbakır'daki Stk'lardan Okulları Boykot Çağrısı
Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) başlattığı okulları boykot çağrısına Diyarbakır’daki bazı sivil toplum kuruluşlarından da destek geldi.

Diyarbakır’daki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde bir araya gelerek, BDP’nin başlattığı bir haftalık okulları boykot etme eylemine destek verdiklerini açıkladı. 16 Eylül günü yapılacak okulları boykot etme eylemine destek vereceklerini belirten Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, dilin ya da konuşmanın sadece bireyle ilgili bir durum olmadığını söyledi. Birtek, “Asıl olan toplumsal yaşamdaki yeridir. Dilin sadece bir konuşma aracı değil aynı zamanda psikolojik durum üzerinde büyük bir etkisi vardır. Dil yani hem varlıktır hem psikolojiktir. Dolayısıyla dilin varlığı ve her şeyi kendi konuşmasına kamusal alanda kullanmasına bağlıdır. Bizler sivil toplum örgütleri olarak, bunun farkında olmamızın karşılığı olarak okullarımızda kamu alanlarında Kürtçenin ikinci resmi dil ve eğitim dili olmasını istiyoruz. Bu gerçekleşmediği sürece de barışın gelmesi mümkün değildir. Egemen sistem ana dilde eğitimin ülkeyi böleceğinden söz eder. Oysa dünyada örnekleri çok ki çok dilli eğitimi ve ayrı dilleri kamu alanında kullanan ülkelerde kardeşleşme daha da pekişmiştir. Bu durumun Türkiye’de yasaklanması sonucunda Kürt halkı neredeyse ruhta ayrılma noktasına gelmiştir. Yeniden kardeşleşmesi için yeniden birlikte bir yaşamı örmesi için bu hakkın mutlaka teslim edilmesi gerekiyor. Pazartesi yani ayın 16’sında bu konudaki tavrımızı çok net bir biçimde ortaya koyacağız. Okullara gitmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2013, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER