Gelmeyen Kış, Soba Satıcılarını Vurdu

Diyarbakır’da Kasım ayının gelmesine rağmen etkisini hissettirmeyen kış mevsimi, soba satıcılarını vurdu.Kasım ayının gelmesine rağmen, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, soba satıcılarını kara kara düşündürmeye...

Gelmeyen Kış, Soba Satıcılarını Vurdu
Diyarbakır’da Kasım ayının gelmesine rağmen etkisini hissettirmeyen kış mevsimi, soba satıcılarını vurdu.

Kasım ayının gelmesine rağmen, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, soba satıcılarını kara kara düşündürmeye başladı. Satışlarının düşük olmasından yakınan soba satıcısı Recep Başkalaycı, satışların düşük olmasını hava sıcaklıklarının düşmemesi ve kışın gelmemesine bağladı. Artık sobanın tercih edilmemesinden yakınan Başkalaycı, babasının da bu mesleği yaptığını ve Diyarbakır’ın en eski sobacısı olduğunu kaydetti. Başkalaycı, "Artık sobalara ilgi gösterilmiyor. Soba satışları oldukça düştü. Eskiden köylerde sobalar kullanılırdı. Ama bir dönem insanlar köylerinden uzaklaştırıldıkları için satışlar azaldı. Şimdi köylere dönüşler var. Bu biraz olsun satışları etkiliyor. Ama satışlar hala eski seviyesinde değil. Kaçak elektrik kullanımı, her evde doğalgaz kullanılması ve kışın bir türlü gelmemesi, satışları etkiliyor. Eskiden olsa Kasım ayına kadar 10 bin civarında soba satmış olurduk fakat son yıllarda bu rakam 300 ile 400 arasında değişiyor. Artık bu mesleğe ve sobaya ihtiyaç duyulmuyor" şeklinde konuştu.

Soba fiyatlarında önceki yıllara oranla değişiklik olmadığını belirten Başkalaycı, soba fiyatlarının 20 ile 450 TL arasında değiştiğini ifade etti. Başkalaycı, havaların soğuması ve kış mevsiminin kendini hissettirmesinin satışlara etki edeceği beklentisinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2013, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER