Hasta Mahpuslar İçin Özgürlük Eylemi

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, hasta tutukluların sağlık durumuna dikkat çekmek için cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi.

Hasta Mahpuslar İçin Özgürlük Eylemi
 Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önündeki eyleme hasta tutuklu yakınlarının yanı sıra İHD Myk üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Temsilci Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, MEYA-DER Başkanı Leyla Ayaz ile bazı STK temsilcileri katıldı.

Eylemde, 'Hasta tutsaklara özgürlük' ve 'Tecrit bir insanlık suçudur, tecride son' yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Burada konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, hasta mahpusların özgürlük sesi olmak adına bir araya geldiklerini belirterek, "Cezaevleri tarihi ölüm, işkence ve hak ihlalleriyle dolu bir tarihtir" dedi.

"HASTA TUTSAKLAR İÇİN DÜZENLEMELER YAPILMALI"

Başbakan Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 'Demokratikleşme paketi'ne de değinen Bilici, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine şu ana kadar hiçbir paketin çözüm getirmediğine dikkat çekerek, hasta mahpusların bir an önce özgürlüklerine kavuşması için gereken düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

"İNFAZ REJİMİNİN İNSANİ DEĞİL"

Bilici'nin ardından basın metni İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Av. Muhterem Süren tarafından okundu. İHD Genel Merkezi tarafından 10 Eylül itibari ile hazırlanan raporda 154'ü ağır, 526 hasta tutuklunun bulunduğunu kaydeden Süren, Türkiye'de cezalara uygulanan infaz rejiminin insani olmadığını söyledi. F tipi cezaevlerine geçişle birlikte hayata geçirilen tecrit sistemiyle tutukluların adeta çürümeye terk edildiğini öne süren Av. Muhterem Süren, hasta tutuklularla ilgili olan 5275 sayılı İnfaz Kanunu'nda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

"ACİLEN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI"

Hükumete ve Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunan Süren, "Adalet Bakanlığı'nın İHD listesinde bulunan hasta mahpuslarla ilgili acilen gerekli tedbirleri alması, listemizde bulunan ağır hasta mahpusların bir an önce tahliyesini sağlaması, diğer mahpusların tedavilerinin sağlanması için gerekli tıbbi tedbirleri alması ve sağlıklarına kavuşabilmeleri için tahliye edilmeleri dahil her türlü önlem alması gerekmektedir" diye konuştu. Yapılan açıklamanın ardından insan hakları savunucuları cezaevi önünden ayrıldı.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER