KÜRTLER İLE ÇÖZÜM ANKETİ

Dicle Üniversitesi'nce (DÜ) Diyarbakır'da BDP ve PKK'ya sempati duyan bin kişiyle yapılan ankette, katılanların yüzde 75'inin 'Türkiye'nin üniter yapısının korunmasını' istediği ortaya çıktı. Anket sonuçları, ileri yaştaki bireylerin barışa olan inancının daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

KÜRTLER İLE ÇÖZÜM ANKETİ
Dicle Üniversitesi'nce (DÜ) Diyarbakır'da BDP ve PKK'ya sempati duyan bin kişiyle yapılan ankette, katılanların yüzde 75'inin 'Türkiye'nin üniter yapısının korunmasını' istediği ortaya çıktı. Anket sonuçları, ileri yaştaki bireylerin barışa olan inancının daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

AK PARTİ BAŞARIYA ULAŞTIRACAK

Star'ın haberine göre; DÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce gerçekleştirilen ankette çözüm süreciyle kamuoyunda oluşan kaygılar Sur ve Bağlar ilçesinde yaşayan BDP ve PKK'ya sempati duyan kişilere Kürtçe bilen üniversite öğrencilerince soruldu. Ankete katılanların yüzde 74'ünün çözüm sürecini BDP'nin, yüzde 69'u ise AK Parti'nin başarıya ulaştıracağına inanıyor. Bu, bölge insanının siyasi görüşünde ciddi bir keskinlik olmadığını, bölgede AK Parti'ye duyulan sempatinin her geçen gün arttığı şeklinde değerlendirildi.

YAŞ İLERDİKÇE BARIŞA İNANÇ ARTIYOR

Anket sonuçlarını değerlendiren Sosyal Araştırmalar Merkezi Sosyoloji Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sabri Eyigün, katılımcılara 35 soru yönelttiklerini belirterek bölgenin çözüm sürecine ciddi oranda sahip çıktığını vurguladı. 25-30 yaş arası grupta çözüm sürecinin başarılı olacağına olan inaç yüzde 56 civarındayken, 56 yaş ve üzeri grupta bu oranın yüzde 86'ya çıktığını ifade eden Eyigün, "Son 30 yıldır Güneydoğu'da yaşanan çatışmalı ortamdan ciddi şekilde etkilenen, bedel ödeyen, çocuklarının geleceğinden kaygı duyan ileri yaş grubundaki insanlar süreci ciddi şekilde sahipleniyor. Yaş ilerledikçe barışa olan inanç artıyor" diye konuştu.

BİR KÜRT DEVLETİ KURULMAZ

Eyigün, araştırmaya katılanların yüzde 75'inin üniter yapının korunmasından yana olduğunu, konuya kültürel haklar ve toplumsal barış açısından yaklaştığını ifade ederek, "Demokratik hakların verilmesi halinde yüzde 25'lik federasyon isteyen kesim aslında tolere edilebilir" dedi. Eyigün, araştırmaya katılanlara "sürecin sonunda bir Kürt devleti kurulur mu" sorusuna yüzde 52,4'ünün "hayır" dediğini ifade etti.

"Araştırmanın süreci yürütenlere bir rehber olmasını arzu ediyoruz" diyen Eyigün, anket sonuçlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar, YÖK ve üniversitelerle paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

BDP TABANINDA AK PARTİ SEMPATİSİ

Eyigün, "AK Parti'nin çözüm sürecine ne kadar katkı sunar" yönündeki soruya katılımcıların yüzde 69,7'sinin "katkı sunar" dediğini ifade ederek, katkı sunar ve kısmen katkı sunar diyenlerin toplamının yüzde 87,2 olduğunu, bu sonucun sorunu çözme konusunda AK Parti'ye olan güvenin bir göstergesi olarak değerlendirildiğini bildirdi. MHP'nin süreci engellediğini düşünenlerin oranının yüzde 71,5, CHP'nin engellediğini düşünenlerin ise yüzde 75 olduğunu vurgulayan Eyigün, BDP'nin sürece hangi oranda katkı sunabileceği yönündeki soruya ise yüzde 74,7 oranında "katkı sağlar" yanıtı verildiğini söyledi.

Eyigün, "AK Parti ve BDP'ye duyulan güvenin birbirine çok yakın oranlarda ifade edilmesi BDP seçmeninde AK Parti'ye yönelik sempatinin arttığını gösteriyor. Bu, aynı zamanda bölge insanının siyasi görüşlerinde ciddi bir keskinlik olmadığını da gösteriyor" diye konuştu.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2013, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER