OKUMAK VE ARKADAŞLARIMLA OYNAMAK İSTİYORUM

Tıpta tedavisi olmayan Polinöropati hastalığına yakalandığı için okulu bırakmak zorunda kalan Diyarbakır’lı Ümit’in dramı yürek yakıyor. ‘Süper zeka’ olarak değerlendirildiği için okulda ‘üstün zekalılar sınıfı’nda okuyan ancak hastalandıktan sonra okulu bırakan Ümit’in ailesi,tek çocuklarının bu durumda olmasına çok üzülürken,İlgin ailesi çocuklarının bakım ve tedavisini yapmak için bakım maaşı bağlanmasını istiyor.

OKUMAK VE ARKADAŞLARIMLA OYNAMAK İSTİYORUM
‘SÜPER ZEKÂ ‘ ÜMİT’İN DRAMI YÜREK YAKIYOR

Tıpta tedavisi olmayan Polinöropati hastalığına yakalandığı için okulu bırakmak zorunda kalan Diyarbakır’lı Ümit’in dramı yürek yakıyor. ‘Süper zeka’ olarak değerlendirildiği için okulda ‘üstün zekalılar sınıfı’nda okuyan ancak hastalandıktan sonra okulu bırakan Ümit’in ailesi,tek çocuklarının bu durumda olmasına çok üzülürken,İlgin ailesi çocuklarının bakım ve tedavisini yapmak için bakım maaşı bağlanmasını istiyor.

Diyarbakır’ın İskender Paşa mahallesinde ikamet eden İlgin ailesinin tek çocuğu olan Ümit İlgin 14 yaşında ve doğuştan yakalandığı Polinöropati hastalığıyla yıllardır mücadele ediyor.

‘Süper Zeka’ olarak değerlendirildiği için okulda ‘Üstün Zekalılar Sınıfı’na alınan Ümit’i ve ailesini yıkan amansız hastalık  4 yaşında iken tespit edildi. 6 yaşına geldiğinde 2005 yılında Ankara’da ameliyat olan Ümit’in hastalığının tıpta tedavisi olmadığının açıklanması kendisi ve ailesi için bir başka yıkım oldu. Doktorların ‘ tedavisi yok,sadece fizik tedavi ile geciktirilebilir’ dediği Ümit’in hastalığı gün geçtikçe ilerleyince ilköğretim 7.sınıftan sonra okulu bırakmak zorunda kaldı. 1 yıldan beri yatağa mahkum şekilde yaşayan Ümit,ancak anne ve babasının yardımıyla hareket edebiliyor.

RAPOR VERİLMEDİĞİ İÇİN YARDIM ALAMIYOR

Ailenin tek çocuğu olan Ümit’in bu durumuna çok üzülen İlgin ailesini üzen bir diğer neden ise devlet kurumlarının tutumu. Ümit’in bakım ve tedavi masraflarını karşılayacak maddi gücü olmayan baba İsmet İlgin, bakım ücreti ve engelli maaşı için gerekli olan sağlık raporunu almak amacıyla defalarca sağlık kurumlarına başvurdu. Sağlık kuruluşlarının yüzde 60’dan fazla rapor vermemesi nedeniyle devletin bakıma muhtaç insanlar için getirdiği bu haktan yararlanılamıyor.

‘HASTANE HASTANEDOLAŞTIK,SONUÇ ALAMADIK’

Henüz tedavisi bulunmayan bu hastalığın etkisinde olan Ümit İlgin’in babası İsmet İlgin,bugüne kadar hastane hastane gezmesine rağmen bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Baba İlgin,”Tek çocuğumuz olan Ümit’in bu durumda olması beni ve annesini de çok üzüyor.Biz oğlumuzun tedavisi için birçok hastaneye başvurduk fakat tedavisi olmadığı için hiçbir sonuç alamadık .Oğlum Ankara Hacettepe Hastanesi’nde 2005 yılında ameliyat oldu fakat hiç sonuç alamadık.Kendisi yürüyemiyor ve hareket edemiyor .Sürekli birinin yardım etmesi gerekiyor .Bu durum bizi de kendisini de çok üzüyor’’ dedi.

‘RAPOR VERİLMEDİĞİ İÇİN MAĞDUR OLUYORUZ’

Oğlu yatalak olmasına rağmen hastanelerin yeterli derecede rapor vermemesini eleştiren acılı baba,adeta veryansın etti. Bunu kendileri için değil Ümit için istediklerini vurgulayan,”Oğlum yatalak olmasına rağmen doktor heyetinden istediğimiz raporu alamıyoruz. Tedavisi olmayan bu hastalık yüzünden oğlum sürekli evde yaşamak zorunda kalıyor.biz sadece evimizin tek çocuğu olan oğlumuza raporun verilmesini istiyoruz .Çünkü artık bazı ihtiyaçlarını karşılamayacak duruma geldik ve yetkililerden bize yardımcı olmaları için çağrıda bulunuyoruz. Bizim tek çocuğumuz olan Ümit için yüzde altmış raporunun düzenlenmesini istiyoruz .Bu yüzden engelli maaşı alamıyoruz ve çocuğumuzun ihtiyaçları da her geçen gün artıyor bu durum için yardım bekliyoruz .Şu ana kadar hiçbir yerden maddi destek almadık ama çocuğumuz büyüyor ve ihtiyaçları artıyor .Onun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için engelli maaşı talep ediyoruz” diye konuştu. 

‘OKUMAK VE ARKADAŞLARIMLA OYNAMAK İSTİYORUM ‘

Hastalık yüzünden tüm günü evde geçirmek zorunda olan Ümit’in en büyük dileği ise iyileşip yeniden okula dönmek. Röportaj sırasında duygulanan ve konuşmakta zorlanan Ümit,”Hastalığım yüzünden dışarı çıkamıyor, arkadaşlarımla vakit geçiremiyor, eğlenemiyorum.1 yıldır okula da gidemiyorum yedinci sınıfa kadar ailemin desteğiyle gidebildim ama artık gidemiyorum ve okuldan uzak kalmam beni çok üzüyor. Ben okumak istiyorum ve okuyarak bir yerlere gelmek istiyorum bu durum içinde yetkililerden, millî eğitim bakanımızdan, valimizden yardım bekliyorum .Lütfen bu durum için bana yardımcı olsunlar’ ’dedi.

POLİNÖROPATİ HASTALIĞI NEDİR?

Polinöropati; omurilikten çıkan çevresel sinirlerin yaygın bir hastalığıdır. Kol ve bacaklarda ilerleyen kuvvetsizlik ve bozulmuş duyu fonksiyonu ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır ve tıpta tedavisi henüz bulunamamış hastalıklardan biridir. Vücutta fiziksel engellere yol açan bu hastalığa yakalananlar yatalak olarak  sürekli birilerinin yardımına muhtaç durumda. Yürüyemeyen, el ve ayaklarını hareket ettiremeyen hastalar gün geçtikçe eriyerek ölümle pençeleşecek hale geliyor.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2013, 02:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER