Ticaret Odaları Ve Borsa Başkanlarından Başbakanın Ziyareti İle İlgili Açıklama

Diyarbakır’da 2 günden bu yana toplantı halinde bulunan bölge ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının meclis ve yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla yapılan “Bölgenin Ekonomik Durumunu Ve Çözüm Sürecini Değerlendirme”...

Ticaret Odaları Ve Borsa Başkanlarından Başbakanın Ziyareti İle İlgili Açıklama
Diyarbakır’da 2 günden bu yana toplantı halinde bulunan bölge ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının meclis ve yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla yapılan “Bölgenin Ekonomik Durumunu Ve Çözüm Sürecini Değerlendirme” toplantısının sonuçları açıklandı.

Bölgenin ekonomik durumunu ve çözüm sürecini değerlendirme 2 günlük çalışmanın sonunda tamamlanırken çıkan sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Toplanan başkanlar adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, bu toplantının, Başbakanın 16-17 Kasım’da Diyarbakır’a gerçekleştireceği ziyaret öncesine denk gelmesi sebebiyle, ayrıca önem kazandığını söyledi. Sayar, "Bölgemizdeki ihracatın arttırılması için bölgenin önemli şehirlerinde lojistik merkezler kurularak gümrük hizmetlerinin ve ulaşımın geliştirilmesi, bölgede demiryolu ulaşımının geliştirilerek, uluslararası uçuşların gerçekleştirilmesi ve Diyarbakır Erbil arasındaki uçak seferlerinin bir an önce başlatılmasını bekliyoruz. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı olarak 30 yıla yakın bir süredir bölgemizde yaşanan çatışma ortamı, büyük can ve mal kaybına sebep olmuş, bölgenin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yapısını alt üst etmiş ve ülkemizin insanlarına büyük acılar yaşatmıştır. Son 10 yılda çıkarılan demokratikleşme paketleri ile Türkiye, demokrasi açısından gelişme göstermiş ve sivilleşmede mesafe kat etmiştir. Bu çabalar, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümüne katkı sağlamakla birlikte sorunun köklü ve nihai çözümü noktasında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, başlatılan çözüm sürecini destekliyoruz ve devletin stratejik bir yaklaşım ile Kürt sorununu demokratik ve barışçıl bir şekilde nihai çözüme kavuşturmasını diliyoruz" dedi.

Sayar, çatışmalı ortamın bölge halkını olduğu kadar bölge işverenlerini de direk ve doğrudan, olumsuz bir şekilde etkilediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bölge oda ve borsaları olarak, bir daha çatışma ortamına dönülmemesi adına sorunun çözümüne katkı sunacağını düşündüğümüz aşağıdaki adımların acilen atılmasını istiyoruz. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve merkez ile yerel arasındaki yetki paylaşımının yeniden düzenlenmesi, Çözüm sürecine katkı sunması açısından, başta hasta ve seçilmişler olmak üzere, fikirlerinden dolayı suçlananlara verilen cezaların kaldırılması ve bunun geriye dönük olarak da işletilmesi, devlet yetkililerinin İmralı ile yaptığı müzakere ve görüşmelerin kapsamının genişletilerek, bu görüşmelerin sağlıklı yürüyebilmesi için kanaat önderlerinin de görüşmelere katılabileceği ortam ve imkanların yaratılması, bölge oda ve borsaları olarak bölgenin ekonomik kalkınması ve çözüm sürecinin başarıya ulaşması için elimizden gelen çabayı göstererek, bu çerçevedeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Bir gazetecinin “Hafta sonu Diyarbakır’a Başbakan Erdoğan ile birlikte gelecek olan Mesut Barzani ve Şivan Perver’in gelişlerine bazı kesimlerden tepki var, siz nasıl görüyorsunuz?" sorusuna Sayar, “Barzani Kürtler için önemli bir isimdir, bu süreçte Barzani ile Şivan Perver’in Diyarbakır’a gelişini olumlu buluyoruz. Aynı zamanda diğer Kürt aktörlerin de bu görüşme içerisinde olmalarını da arzu ediyoruz. Aktörlerden kastım Türkiye’de Kürtler için mücadele eden BDP gibi siyasi partilerdir” diye cevap verdi.

“Başbakan ile görüşüp bir rapor sunacak mısınız?” sorusuna ise Sayar şu cevabı verdi:

"Şu ana kadar bize gelmiş bir talep yok, bizde her hangi bir talepte bulunmadık. Ama Başbakn gittiği her yerde Sivil Toplum Kuruluşları ile görüşüyor, burada da görüşeceğini umuyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2013, 13:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER