Rusya Türkiye savaş uçağı krizinde sıcak gelişmeler

RUSYA'nın savaş uçağının Türk jetleri tarafından Suriye sınırına düşürülmesinin ardından sıcak gelişmeler yaşanıyor. Putin Suriye'ye yığınak yaparken Türkiye'de NATO nezdinde girişimde bulunuyor.

Rusya Türkiye savaş uçağı krizinde sıcak gelişmeler
 TÜRKİYE'nin Rusya savaş uçağını vurmasının yarattığı gerilim giderek tırmanıyor. Ankara - Moskova hattında sıcak gelişmeler var.

Putin 'bedelini ödeyecekler' tehdidinin ardından iki kritik karar aldı. S400 füzeleri ile avcı uçaklarını Suriye'nin Lazkiye kentindeki askeri üsse yolluyor. Moskova yönetimi Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerini de birer birek koparıyor.

İşte Rusya-Türkiye arasında yaşanan son dakika gelişmeler:

11.50HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE: ŞÜPHEMİZ YOK

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiği için düşürdüğü Rus savaş uçağıyla ilgili verdiği bilgiler konusunda şüphelerinin olmadığını söyledi.

Rutte, mecliste muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin sorularına verdiği cevapta, NATO üyesi diğer ülkelerin de Türkiye’nin anlattıklarını onayladığını hatırlatarak, bu konuda şüphe duymak için bir neden bulunmadığını ifade etti.

“Türkiye bizim NATO müttefikimiz”diyen Rutte, NATO Genel Sekreteri’nin de onayladığı bu konudaki bilgilerin kendi istihbarat birimlerince de teyit edildiğini kaydetti.

Rutte, Rus uçağının sınırı geçmeden evvel Türkiye tarafından 10 kez uyarıldığının NATO tarafından kabul edildiğini de dile getirdi.

11.35RUSYA: TÜRK-RUS TOPLUMSAL FORUMU İPTAL

Rusya'nın insani işbirliğinden sorumlu devlet ajansı Rossotrudniçestvo'nun Başkanı Lyubov Glebova, aralık ayında Saint Petersburg'da yapılacak Türk-Rus Toplumsal Forumu'nu iptal edildiğini açıkladı.
 

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun eşbaşkanı olan Glebova, TASS haber ajansına açıklamasında,"Toplumsal forumlar her zaman devlet başkanlarının görüşmesinden önce yapılır. Biz de aralık ayında böyle bir forum gerçekleştirmeyi planlamıştık. Ancak bu toplantı iptal edildi" dedi.

"Ancak bu karar, Rus-Türk ilişkilerini önemsemediğimiz ya da küçümsediğimiz anlamına gelmiyor" ifadelerini kullanan Glebova, bu yılki toplumsal forumun düzenlenmesinin de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Aralık'ta bir araya gelip gelmeyeceğine bağlı olacağını söyledi.

11.30ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİ İPTAL

 Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Aralık ayında yapılacak zirvenin iptal olacağı öne sürülüyor. Sıcak gelişmeyi Rusya gazetesi duyurdu. Erdoğan - Putin zirvesi 15 Aralık'ta yapılacaktı.

11.10RUSYA AVCI UÇAĞI YOLLUYOR

Rusya savaş uçağının vurulmasının ardından bir kritik adım daha atıyor. Lazkiye'deki üsse avcı savaş uçakları yolluyor. Rusya Genelkurmay Başkanlığı kaynaklarından gelen açıklamaya göre bu uçaklardan bir düzine gönderilecek.

 Rusya'nın etkin gazetelerinden Kommersant'a konuşan kaynak da, ''Suriye'deki 24 bombardıman uçağından her birine artık bir avcı uçağı eşlik edecek. Rusya Genelkurmay Başkanlığı da bu amaçla Suriye'ye 10-12 avcı uçağı konuşlandırmayı değerlendiriyor'' dedi.

11.00RUS SİLAH ŞİRKETLERİNİN TÜRKİYE KARARI

Rusya'nın savunmadan sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Rusya'daki bazı silah satışı yapan işletmelerin Türkiye ile çalışmaktan vazgeçtiğini açıkladı.
 

 Rogozin, Facebook hesabında Kolçuga Holding'in Türk üretimi silah alımını iptal ettiğini açıklayan basın duyurusunu paylaşarak altına "Silah mağazası sahipleri Türklerle çalışmaktan vazgeçiyor. Böylesi bir vatandaşlık tutumuna saygı duyuyorum" diye yazdı.

10.55ÇAVUŞOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİNİN TARİHİ

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak gerginliğiyle alakalı açıklama yaptı. Bozkır, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 2-4 Aralık'ta Belgrad'da bir araya gelecek" dedi.

10.45RUS HELİKOPTER DÜŞTÜ: 15 ÖLÜ

 Rusya’nın Sibirya bölgesinde bulunan Krasnoyarsk kentinde Mi-8 tipi helikopter, henüz belirlenemeyen bir nedenle kaza yaptı.

 Rus yetkililer, 4 mürettebat ve 22 yolcunun bulunduğu helikopterde 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin de yaralandığını bildirdi. Yetkililer, petrol üretim tesisine gitmek üzere yola çıkan helikopterle kalkıştan yaklaşık 15 dakika sonra irtibatın kesildiğini ifade etti.

09.15RUSYA HÜKÜMETİ'NDEN FLAŞ TALİMAT

Rusya hükümeti Türkiye'den gıda ithalatı üzerinde kontrolün arttırılması talimatını verdi. Rusya Tarım Bakanı açıklamasında "Türkiye'den yapılan tarım ithalatının yüzde 15'i Rusya'nın standart ve kurallarını karşılamıyor" dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2015, 11:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER