Belgesel Festivali

Kayapınar Belediyesi Gençlik ve Kültür Merkezi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından ortak organize edilen 3.Filmamed Belgesel Film Festivali’nin açılışı yapıldı. Bu yılki festival Paris'te 9 Ocak'ta katledilen üç Kürt kadın siyasetçi şahsında tüm kadınlara adındı.

Belgesel Festivali
3.Filmamed Belgesel Film Festivali'nin açılışı Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezi'nde verilen resepsiyon ile yapıldı. Açılışa Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, başkan yardımcıları Aynur Yılmaz, İhsan Avcı, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Zübeyde Zümrüt, Emin Yıldız, GAB Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ertak, Türkiye Barış Meclisi Üyesi Seydi Fırat, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda sinemasever katıldı. Festivalin açılışı Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi anlatan animasyon gösterimi ve saygı duruşuyla başladı.

ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ İÇİN

Festivalin açılış konuşmasını yapan Ortadoğu Sinema Akademisi üyesi Rojhilat Aksoy, “ Diyarbakır’da sinema perdelerinin özgürlük ve barış için açılıyor. Kadın özgürlük mücadelesini büyük bir önemle ele almaya çalıştık. Gelen filmler arasında da pozitif ayrımcı yaklaşmaya çalıştık. Büyük emeklerle yapılan festivale olan ilgi büyüyor her geçen gün büyüyor " şeklinde konuştu.

‘HALKI BİR ARAYA GETİRMEYİ HEDEFLEDİK’

Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, “ Belediyecilik anlayışını çağdaş, kullanışlı, sürdürülebilir, doğayla barışık, dezavantajlı grupların kenti rahat kullanabilecekleri, kültürel ve sosyal ilişkilere ve aktivitelere ulaşma imkanlarının bulunduğu bir perspektifle şekillendiren belediyemiz ekolojik, kadın özgürlükçü ve ortakçı yaşam tarzını örecek bir kentleşme paradigmasını yaşama geçirme uğraşısı içindedir. Sinema, tiyatro, müzik, halk dansları, resim ve edebiyat sanat dallarında üç yıllık eğitim müfredatının uygulandığı Cegerxwin Sanat Akademisi kentimizin önemli bir sanatsal eğitim, üretim ve halkla buluşturma alanlarından birisi konumundadır.

‘SİNEMA BİZİ BÜTÜNLEŞTİRİYOR’

Yine festivalimize filmini gönderen, festivalimize konuk olarak katılan, festivalde jüri sorumluluğu üstlenerek bizimle dayanışma içinde olan tüm sinemacılarımızı da yürekten teşekkürlerimi sunmayı borç biliyorum. Kadın özgürlük mücadelesine adadığımız bu yılki festivalimize Kürtlerin yaşadığı tüm coğrafyalardan, Türkiye’den ve diğer ülkelerden pek çok filmin katılımı söz konusu oldu. Başta Kürt halkının olmak üzere Ortadoğu halklarının sahip olduğu kültürel ve sanatsal değerlerinin ortaya çıkarılması, belgelenmesi ve tanıtılmasını sağlamayı, Kürtlerin ve Ortadoğulu halkların sinemasal üretimlerinin özellikle de belgesel sinema üretimlerinin gelişimine katkı sunmayı, Kürt sinemacıları ve diğer halklardan muhalif sinemacılarla halkı bir araya getirmeyi hedefledik “ dedi.

24 MAYIS’A KADAR DEVAM EDECEK

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, festivalin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Gever Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren kadın dengbejlerin sahne aldığı gecede yönetmenliğini Haşim Aydemir ve Rojhilat Aksoy'un yaptığı 1980’lerde Diyarbakır Cezaevi’nde ‘Kalbe aşk düştüğünde’ adlı belgeselin gösterimiyle sone erdi. Festival 24 Mayıs'a kadar devam edecek. Değerlendirmeye alınan 17 filmin yanı sıra festivalde 25 belgesel film izleyiciyle buluşacak. 
Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2013, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER