Diyarbakır'a Güney Koreli Ziyareti

Büyük bir tarih ve kültür şehri Diyarbakır'a turist akını sürüyor. Diyarbakır'a gelen 250 kişilik Güney Koreli turistler kentte hayran kaldı.

Diyarbakır'a Güney Koreli Ziyareti
Diyarbakır son otuz yıldır adı terörle anılan, taş ve Molotof atan gençlerle özleştirilmiş bir şehir olarak hafızalara yerleşmişti. Ancak Ak Parti hükumetince başlatılan barış süreci ile birlikte Diyarbakır hak ettiği değerlere yavaş yavaş kavuşuyor.

Tarihi dokusu, kültürü ve sanatı şimdiye kadar doğru dürüst tanıtılmayan, çatışmalar ve sokak gösterileriyle ismi daha ön plana çıkan Diyarbakır, dünyada Çin Seddi'nden sonra 5 km aşan surları ile ikinci sırada yer alıyor. Evliyalar ve Peygamberlerin mezarlarının bulunduğu bu şehir, asırlardır medeniyetlere ev sahipliği yaptı fakat son yüzyılda hak ettiği yeri bir türlü bulamadı.

DURUM TERSİNE DÖNDÜ

Barış sürecinin başlamasıyla birlikte Diyarbakır'da turizm alanında canlanma yaşandı ve bu canlanma birkaç yıl içinde patlama yapacağa benziyor. Bu radar özelliği içinde barındırmasına rağmen Diyarbakır'a 2008-2009 yıllarına kadar yıllık ancak 100 bin gibi komik sayılabilecek turisttin geliyordu. Ancak bu durum Türkiye'deki son 5 yılda atılan demokratik atılımların son olarak 2013'te başlayan Barış süreci ile tersine dönme sinyali verdi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2013 yılının ilk 10 ayında kente 234 bin turistin geldiğini bildirmişti. Çözüm sürecinin başlamasından sonra bölgede oluşan huzur ortamı turizm ve ekonomik yatırım alanlarına yansıdığını kaydeden Vali Kıraç, geçmiş dönemlerde terör nedeniyle turistlerin gelmediği Diyarbakır, barış sürecinin ardından turistlerin akınına uğradığını net dille ifade etti.

DİYARBAKIR'DA 2013 YILINDA GELEN TURİST SAYISI 250 BİNİ AŞTI

Barış süreciyle Diyarbakır'ın Türkiye ve dünyada tanıtılması çalışmaları da hızlandı. Başta Diyarbakır Valiliği olmak üzere, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği ile Diyarbakır Turizm Platformu Derneği, Ticaret Sanayi Odası ve Ticaret Borsasının çalışmalarıyla bu yıl Diyarbakır'a gelen turist sayısı 250 bini aştı.

YABANCI TURİST SAYISINDA DA CİDDİ ARTIŞ VAR

Yabancı turist sayısında da bir artış söz konusu oldu. 2010 yılına kadar 10-15 binler seviyesinde olan yabancı turist sayısı da 2013 yılında 30 binin üzerine çıktı. Diyarbakır'ı en çok Uzak Doğu ülkeleri ziyaret ediyor. Diyarbakır'ı ziyaret eden ülkelerin başında da Güney Kore geliyor. Önceki gün kafileler halinde Diyarbakır'a 250 Güney Koreli geldi. 10-18 yaş grubu arasındaki Güney Koreli çocuklar, Diyarbakır'ın deyim yerinde ise her cadde ve sokağını gezerek Diyarbakır'ı tanımaya çalıştı.

TÜM CAMİLERİ ZİYARET ETTİLER

İnançlarının ötesine geçerek yalnızca kendi mabetlerinin bulunduğu ibadethaneleri değil, Diyarbakır'daki tüm camileri de ziyaret ettiler. Özellikle Diyarbakır Ulu Camiye hayran kalan gruba Diyarbakır halkının da yakın ilgi gösterdiği dikkat çekti. Diyarbakırlıların yakın ilgisi karşısında çok mutlu oldukları gözlenen grupta bulunan çocuklar, yaşıtları gibi park ve oyun alanlarında oynamak yerine belki onlar için dünyanın en ücra köşesindeki Diyarbakır'ı tanımaya çalışması ve gelecek olan nesillere Diyarbakır hakkında bilgi paylaşacakları bakımından son derece önemli.

"DİYARBAKIRLILAR, TURİST SAYISINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ BARIŞ SÜRECİDİR"

Diyarbakırlı vatandaşlar artık cadde ve sokaklarında görmeye alışkın hale geldikleri yabancı turistlerin sayısındaki artışın en önemli nedeninin barış süreci olduğunu ifade ediyorlar.
Diyarbakır'ın turizm cazibe merkezi yapılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu kadar medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın, sur, han, hamam, kilise, kral ve peygamber kabirleri ile kültür, tarih ve inanç merkezi konumunda olduğunu belirterek, "Güneş ve deniz dünyanın her yerinde bulmak mümkün ancak tarih ve kültürü Diyarbakır dışında bulmak güçtür. Diyarbakır'ın tarihi mekanları dünya ya tanıtılması halinde Diyarbakır Türkiye içinde turizmin en büyük ili olacaktır. Turistlerin gelmesi buraya farklı yatırımları da beraberinde getirecektir. Diyarbakır'da var olan işsizlik belki de turizm sayesinde aşılacak. Hatta çevre insanların çalışmak için geldiği il olacaktır. Bu da daha fazla yatırım daha fazla güzellik anlamına geliyor. Otellerin sayısı artacak. Gelenler yatırım yapanlar işçiye çalışana ihtiyaç duyacak ve işsizlik bitecektir"diye düşüncelerini ifade ediyorlar.

SURLAR KÖTÜ DURUMDA

Diyarbakır Turizm Platformu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Şimşek, turizmin Diyarbakır için can damarı olduğunu söyledi. Sosyal ve ekonomik kalkınmanın turizm ile mümkün olacağını altını çizen Şimşek, "Diyarbakır sadece surları ile her yıl 2 milyona yakın turist ağırlayabilir. Ne yazık ki surlarımızı perişan bir vaziyette. Restorasyon çalışmaları başlasa da çok yavaş ilerliyor. Hükümet topyekun turizm kalkınma hamlesi başlatmalı. Bizde dernek olarak Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce broşürler ile tarihi mekan, el sanatları ve yemeklerimizi uluslararası fuarlarda tanıtımını yapacağız" diye konuştu.

"TAHSİS EDİLEN ARSA YETMEYEBİLİR"

Turizmin yanı sıra bölgede çok sayıda yerle ve yabancı yatırımcıların yatırım yapmak istediklerini artık herkes biliyor. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ne yeni alanların tahsisi yapılırken, Teşvik yasası kapsamında 6. Bölgede bulunan Diyarbakır'da yatırım alanı olarak ta Türkiye'nin en cazip merkezlerden birisi durumunda.

Diyarbakır'da yatırımcılar için bedelsiz arsa tahsisi yapılırken, iş çevrelerinden tahsis edilen arsaların yetmeyeceği yönünde uyarılar da yapılıyor. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, konuyla ilgili olarak şöyle demişti:

"Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (Osb) arsa taleplerine baktığımızda 300 civarında yerli ve yabancı yatırımcı sıra bekliyor. Bu talepleri karşılamak adına mevcut Osb'yi büyüme kararı aldık. 188 hektarlık hazine arazisini Maliye Bakanlığı'ndan talep ettik. Şu an 188 hektarlık ek alanla ilgi proje çalışmalarımız bitti. Yatırım ihtiyacı için Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na sunarak onayı aldık. Aynı zamanda Osb'ye demiryolu Bağlama çalışmalarımız da devam ediyor. Çözüm süreciyle birlikte bölgedeki hem turizm alanlarını ilgi artmakta diğer taraftan da bölgenin ekonomisini geliştirecek, yerli ve yabancı sermayenin ilgisini arttırdı. Bu durum huzur ikliminin varoluşunun en net göstergesidir"

VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Diyarbakır'da turizm yatırımları kapsamında restorasyon çalışmaları da devem ederken Diyarbakır surlarının dünya kültür mirasları listesine girmesi için Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır'da eserlerin kültür mirası listesine girmesi için özgü yapılarına dokunmadan ve insanların maksimum seviyede istifade edecek noktada olmaları gerektiğini ifade eden Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, surların dünya kültür mirası listesine girme çalışmaları kentsel dönüşüm ve için şöyle demişti:

"Diyarbakır'da kültürel varlıkların envanter çalışmalarını bitirdik. Diyarbakır surlarını dünya kültür miras listesine kaydetmek için mevcut yapısıyla restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının 2014 yılında gerçekleşecek. Diyarbakır bütün haliyle açık hava müzesi konumundadır. Çalışma alanlarımız İçkale ve Dışkale'de yapılıyor. İçkale'deki restorasyon çalışmasının 6 binanın çalışması bitti. Çevre düzenlemesiyle ve müze niteliğinde kullanacağımız bir şekilde gelen turistlerle gezdirecek konumdadır. Diyarbakır'ı bir bütün olarak kentsel dönüşüm olarak ele almak gerek. Suriçi bölgesinde yaklaşık 80 bin kişi yaşıyor. O bölgedeki yapıları orijinal hale getirilmeleri için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda kentsel dönüşümde yer alacak yaklaşık 30 bin konut var"  

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 18:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER