Bakan Eker Mısır Alım Fiyatını Diyarbakır'da Açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı mısır alım fiyatını Diyarbakır’da açıkladı. Bakan Eker, mısır alım fiyatının tonunun desteklemelerle birlikte 696 lira olduğunu belirtti.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı...

Bakan Eker Mısır Alım Fiyatını Diyarbakır'da Açıkladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı mısır alım fiyatını Diyarbakır’da açıkladı. Bakan Eker, mısır alım fiyatının tonunun desteklemelerle birlikte 696 lira olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’da mısır müdahale alım fiyatını açıkladı. Diyarbakır Valiliği toplantı salonunda düzenlediği basın açıklamasıyla 2013 yılı mısır alım fiyatını belirleyen Bakan Eker, TMO'larda (Toprak Mahsulleri Ofisi) mısır fiyat alımının tonunun 640 lira olarak gerçekleşeceğini ve desteklemelerle birlikte 696 lira olarak belirlediklerini söyledi. Bakan Eker, bu yıl mısırda 5 milyon ton üretim rekoltesi beklediklerini ifade ederek, alımların 12 Ağustos tarihinden itibaren randevulu sistemle başlatılacağını dile getirdi. Eker, “2012 yılında ton başına mısır alım fiyatı 595 lira olarak belirlenmişti. 2013 yılında ton başına fiyat, 640 lira olarak belirlendi. Bu fiyata ilave olarak, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 40 lira prim verilecek. Bunun yanında gübre, mazot ve analiz desteği yine devam edecek, dolayısıyla 640 lira olarak belirlediğimiz mısır müdahale alım fiyatı, bakanlığımızca verilen 56 liralık desteklemeyle birlikte ton başına mısır üreticilerine 696 lira verilecek” dedi.

“BU YIL 22 MİLYON TON HUBUBAT ÜRETİMİ YAPILDI”

Bakan Eker, Türkiye genelinde bu yıl yapılan hububat üretimi konusunda bilgi vererek, 22 milyon ton hububat üretiminin yapıldığını açıkladı. Türkiye hububat üretiminin büyük bir bölümünün hasadının yapıldığını ifade eden Bakan Eker, “Buğday ve arpada Türkiye genelinde yüzde 96 oranında hasat yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı hesaba göre, bu yılki buğday rekoltemiz yaklaşık 22 milyon ton, arpa rekoltemiz ise 8 milyon ton olarak tespit edildi. Hasadın başlamasından sonra, TMO, buğdayla ilgili müdahale fiyatını açıkladıktan sonra alımlar yapılmıştı. Bugün itibariyle TMO’nun çiftçiden aldığı buğday miktarı yaklaşık 1 milyon 800 bin ton olarak tespit edildi” diye konuştu.

“BU YIL 5 MİLYON TON MISIR ÜRETİMİ BEKLENİLİYOR”

Türkiye genelinde mısır ekim alanının bu yıl 660 bin hektar olduğun belirten Bakan Eker, şöyle devam etti: “TÜİK’in tahminine göre, mısır üretiminde yüksek bir üretim bekleniliyor. Yaklaşık 5 milyon ton mısır üretimi yapılması tahmin ediliyor. 10 yıl önce Türkiye’nin mısır üretimi 2,2 milyon tondu. Tüketimi ise, 4,5 milyon tondu. Türkiye geri kalan kısmını çeşitli ülkelerde ithal ediyordu. Alınan tedbirlerle 5 milyon ton mısır üretimiyle Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak duruma geldi. TMO geçtiğimiz yıl 37 alım noktasında yaklaşık 125 bin ton mısır alımı gerçekleştirdi. Üreticilere bunun karşılığında 73 milyon lira ödeme yapıldı. TMO 12 Ağustos Pazartesi günü mısır alımına başlayacaktır. Bu yıl buğday alımından yaptığımız randevulu sistemi mısır alımı için de yapacağız. Üreticilerimiz, TMO’nun önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla 2013 yılında mısır alımlarında randevulu alım yapacak. Bu yıl TMO mısır alımları randevusuz olarak yapılmayacaktır. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alımlar gerçekleşecektir.”

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2013, 19:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER