Avrupa, Orta Doğu İle Dicle Üniversitesi'nde Buluşacak

Dicle Üniversitesi'nde, İsviçre’nin St. Gallen Öğretmen Eğitimi Üniversitesi ve Almanya’nın Dortmund Üniversitesi ile birlikte 'öğretmen eğitiminde yeni yönelimler' konulu bir konferans yapılacak.Irak, İran gibi ülkelerin yanı sıra...

Avrupa, Orta Doğu İle Dicle Üniversitesi'nde Buluşacak
Dicle Üniversitesi'nde, İsviçre’nin St. Gallen Öğretmen Eğitimi Üniversitesi ve Almanya’nın Dortmund Üniversitesi ile birlikte 'öğretmen eğitiminde yeni yönelimler' konulu bir konferans yapılacak.

Irak, İran gibi ülkelerin yanı sıra İngiltere, Almanya, İsviçre gibi ülkelerden de katımın sağlanacağı 'Uluslararası Öğretmen Eğitiminde Yeni Yönelimler Konferansı', Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Dünyanın her yerinden eğitimcileri, öğretmenleri, araştırmacıları, yöneticileri ve öğrencileri bir araya getirecek olan konferansta alınan kararların hazırlanacak sonuç bildiresi ile Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığına gönderileceği bildirildi.

Öğretmen eğitimi araştırmaları konusunda uluslararası iş birliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği konferansta, değişik ülkelerden her düzeyde öğretmen eğitiminde öğretme ve öğrenme konusunda hareket planlarının geliştirilmesi planlanıyor. 'Öğrenci Merkezli Öğrenme, Karşılaştırmalı Çalışmalar, Öğretmen Eğitiminde Zorluklar, Öğretim Metotları Öğretim Yaklaşımları, Yetkinlik Temelli Öğrenme, Performans Temelli Öğrenme, Öğretmen Eğitimi Uygulamaları' gibi başlıklar altında düzenlenecek olan konferans, 2 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.

Program ile ilgili bilgi veren Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı ve konferansın koordinatörü Prof. Dr. Sait Yücel, Avrupa ve Orta Doğu’yu Diyarbakır’da buluşturacaklarını söyledi. Prof. Dr. Yücel, “Özellikle 21. yüzyılın başında, öğretmenlerin bu kadar hızlı değişen yerel ve global bağlamda gelişip mükemmelleşmeleri için öğretmen eğitiminde öğrenmeye yönelik yeni yaklaşımların hedeflerini, içeriğini ve uygulamasını geliştirmek için çabalarımızı en üst seviyeye çıkarmamız eğitim reformlarında acil bir uluslararası meseledir. Programın amacı şu: Öğretmen eğitimi ile ilgili konuda neler yapabiliriz? Bu tabii ki uluslararası perspektifte ele alacağımız bir konu. Yani öğretmen yetiştirirken neler yapabiliriz? Bu konuda bilim dünyasına başvuralım. Bu konuda çalışma yapan bilim adamlarının görüşlerini alalım, paylaşalım diye düşündük. Üç ülkenin üç üniversitesinin benimsemesi ile oldu” dedi.

Konferansın uluslararası katılımlı bir konferans olmadığını aktaran Prof. Dr. Yücel, "Konferansı düzenleyen üç üniversitedir. Yani bu konferans uluslararası katılımlı bir konferans değildir. Uluslararası iş birliği ile hazırlanmış bir konferanstır. Bu nedenle konunun bu boyutu bizim için çok önemli. Bildiri sunmanın dışında bir çalıştay, değerlendirme de olacak. Öğretmen eğitimi ile ilgili olarak paydaşlarımızın da katılacağı bir çalıştay olacak. İşte öğretmen sendikaları, Milli Eğitim Müdürlüğü, bakanlık, yöneticiler, öğretmenler, akademisyenlerin katılacağı bir çalıştay olacak. Herkesin görüşüne başvurup, öğretmenin ne gibi sıkıntılar yaşadığını, üniversitede kendisini yeteri kadar mesleğe hazırlayıp hazırlamadığımızı, öğretmen atanıp okula gittiğinde ne gibi eksiklikler hissediyor. Bütün bu sorunları ele alıp üniversitede yanlış yapılan eğitim modellerini tespit etmeye çalışacağız. Tabii bu çalıştayda yapılan tespitler sadece teoride kalmayacak. Kongre boyunca tartışılan bildiriler, çalıştayın sonunda hazırlanacak sonuç bildirgesi ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu’na gönderilecek” diye konuştu.

Dicle Üniversitesi olarak bir taraflarının Avrupa, diğer taraflarının ise Orta Doğu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yücel, "Bizim Dicle Üniversitesi olarak bir tarafımız Avrupa, bir tarafımız Orta Doğu. Dicle Üniversitesi, genelde de Diyarbakır böyle bir yerin merkezinde yer alıyor. Avrupa’nın Orta Doğu ile buluşması Dicle Üniversitesi'nde olacak. Biz burada Orta Doğu’ya hizmeti buradan dağıtacağız ve Avrupa’da bu konuda bizimle beraber hareket etmeye hazırdır. Çözüm sürecinde bu konferansı yapıyor olmak elbette ki güzel bir şey. Bu sürecin bize kattığı en önemli şey böyle huzurlu bir ortamda bu konferansı yapacak olmamızdır. Böyle huzurlu bir ortamda Avrupa’yı ve Orta Doğu’yu burada ağırlamak ve onlara Diyarbakır’ı göstermek Diyarbakır’ı tanıtmaktan da onur duyacağız. Bu nedenle de bu konuda çok mutlu ve sevinçliyiz. Hepimizin beklentisi bu sürecin bu şekilde devam etmesidir” şeklinde konuştu.

2 Ekim 2013 tarihinde başlayıp 4 Ekim 2013 tarihinde sona erecek olan konferansa www.ipalte.org internet adresi üzerinden 10 Eylül’e kadar başvuru yapılabileceği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2013, 14:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER