Diyarbakır'da Vurulan Leopar Dünya Sulak Alanlar Günü'nde Ankaralılarla Buluşuyor

Diyarbakır’da bir çoban tarafından vurulan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce tahniti yaptırılan leopar, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nün kutlanacağı Sürmeli Otel’de Ankaralılarla buluşuyor.

Diyarbakır'da Vurulan Leopar Dünya Sulak Alanlar Günü'nde Ankaralılarla Buluşuyor
Diyarbakır'da bir çoban tarafından vurulan ve Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce tahniti yaptırılan leopar, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nün kutlanacağı Sürmeli Otel'de Ankaralılarla buluşuyor.

Ülkede varlığı tartışmalı olan ve biyolojik çeşitliliğimiz açısından son derece önemli bir tür olan leopar (Panthera pardus), Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Solmaz köyü yakınlarında ortaya çıkmıştı. Bir çobana saldırı sonrası 3 Kasım 2013'te öldürülen leoparın DNA ve hücre örnekleri alınarak incelenmiş ve tahniti yapılmak üzere İstanbul'a gönderilmişti. İstanbul'a gönderilen Anadolu leoparının çıkarılan postu, 43 yıllık tahnit ustası İhsan Yey tarafından ABD'den getirilen bir cansız mankene giydirildi. 2.5 ay süren çalışma sonucu tahniti tamamlanan leopar, gerçeğini aratmayacak hale geldi.

Daha önceleri Anadolu'nun değişik bölgelerinde yaşayan leoparların sayıları 1950'li yıllardan itibaren yasa dışı avcılık, zehirleme, kapanlar ile yakalama sonucu azalmaya başladı. Anadolu'da bilinen son leopar 17 Ocak 1974 tarihinde Ankara'nın Beypazarı ilçesi yakınlarında vuruldu. Tahnit edilen leopar MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nde sergilenirken, bu tarihten sonra türün görüldüğüne dair çeşitli haberler çıksa da bunların hiçbirisi kesin delil niteliği taşımadı. Diyarbakır'da yaşanan son olay, 1974 yılından bu yana ulaşılan ilk kesin kayıt niteliği taşıyor.  

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER