Desob Başkanı Ebedinoğlu’ndan Demokratikleşme Paketi Değerlendirmesi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, hükümet tarafından hazırlanan demokratikleşme paketinin bölge halkı tarafından heyecanla beklenildiğini söyledi.AK Parti hükümetinin çözüm sürecinin başlamasıyla...

Desob Başkanı Ebedinoğlu’ndan Demokratikleşme Paketi Değerlendirmesi
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, hükümet tarafından hazırlanan demokratikleşme paketinin bölge halkı tarafından heyecanla beklenildiğini söyledi.

AK Parti hükümetinin çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte hazırlığına başladığı demokratikleşme paketinin içeriği önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Hazırlanan demokratikleşme paketi ve çözüm süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, demokratikleşme paketinin çatışmaların tamamıyla sonlandırması gerektiğini ifade ederek, bölge halkı tarafından heyecanla beklenmekte olduğunu dile getirdi.

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte hem ülkede hem bölgemizde büyük bir rahatlık yaşandığını anlatan Ebedinoğlu, bu rahatlamayla birlikte esnaf ve sanayicilerinin ekonomik anlamda beklentilerini arttığını kaydetti. Ebedinoğlu, Diyarbakır’da esnaf kayıtlarında geçen yıla oranla yüzde 100'lük bir artış yaşandığını belirterek, "Şu an ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Ancak bu hareketlilikle birlikte, ciddi anlamda kaygılar da var. Sancılı bir süreç yaşıyoruz. Bu sancılı sürecin getirmiş olduğu kaygı ve tereddütler, siyasetçiler ve tarafların açıklamaları kaygılarımızı artırıyor. Gönül isterdi ki, herkesin bir duyarlılık ve hassasiyetle açıklamalarını kamuoyuna yansıtmasıdır. Gerginliğin yaşanması sadece ekonomik anlamda değil, insanların psikolojik anlamında da ciddi sorunlar yaşatacaktır. Bundan dolayı bu sürecin değerini, bu sürecin bir daha yakalanmayacağı kaygısını herkesin taşıması gerekiyor. Bu süreç kaybedildiği takdirde, yeni nesille ve devletin yeni politik anlayışıyla yine 20-30 yıllık bir çatışma ortamıyla karşı karşıya kalırız. Bu süreci herkes son şans olarak değerlendirmeli. Bu son şansı, taraflar mutlaka ciddi anlamda değerlendirip, bu sürece katkı sunması gerekiyor. Bölgemizde son 7 ayıdır ölümler yaşanmıyor. Esnaf ve sanayicilerimizin huzur içerisinde iş yerlerini açmaktadır. Bu huzurun yanında, çözümün temelinde Kürt sorunun yattığı, hükümetin taahhüt ettiği atması gereken adımların atılması ivedilikle atması gerekiyor. Bu süreçte sadece tek hükümetten beklenti içerisinde olunmamalı, mecliste bulanan siyasi partiler de bu sürece katkı sunması gerekiyor" dedi.

"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ AKAN KANIN TAMAMIYLA DURMASINI SAĞLAMALI"

Önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı demokratikleşme paketinin çatışma ortamının tamamıyla sonlandırmasını sağlaması gerektiğine vurgu yapan Ebedinoğlu, bölge halkının demokratikleşme paketinde beklenti içerisinde olduğunu dile getirdi. Ebedinoğlu, "Adalet Bakanı, yaptığı açıklamada demokratikleşme paketinin hazırlandığını ve yakın bir sürede duyurulacağını söylemişti. Bölge halkı, demokratikleşme paketine kendini çok bağlamış bir durumda. Bu paket çok önemlidir. Bu paketin Türkiye’de akan bu kanın tamamıyla durmasını sağlamalı. Ama en önemlisi yeni anayasa çalışmalarıdır. Anayasa çalışmasında AK Parti’nin tek başına veya BDP ile çözebileceği bir sorun değildir. Ya referanduma gidilecek ya da mecliste çözülecek. Herkesin aynı duyarlılıkla adım atacağına inanıyorum" diye konuştu.

"DİYARBAKIR ORTADOĞU’NUN BİR NUMARALI ŞEHRİ OLACAK"

Diyarbakır ekonomik, kültürel ve siyasi olarak bölgenin kalbi olduğunu aktaran Ebedinoğlu, bugüne kadar bölge siyasetinin Diyarbakır’da yönetildiği için, Diyarbakır’ın asıl kültürel zenginliğinin, cevherlerinin devamlı arka planda kaldığını savundu. Asıl tartışılması gereken sorunlarında arka planda kaldığını bildiren Ebedinoğlu, "Bu süreç eğer olumlu olursa, Diyarbakır sadece bölgede değil, inanıyorum ki Ortadoğu’da da bir numaralı şehir olacaktır. Diyarbakır, doğunun Paris’i olacak bir potansiyele sahiptir. Ekonomik anlamında düşündüğümüz zaman sadece GAP kapsamında yer alan projelerin hayata geçmesiyle birlikte 3,9 milyon civarında bir iş gücünden söz ediliyor. Yani Diyarbakır’ın nüfusunun iki katı dışarıdan istihdam yaratmak için kapılarını, kalbini ekonomiye açacak bir hale gelecek. Diyarbakır deyip geçmememiz gerekiyor, Diyarbakır Türkiye’nin ticari merkezi ve kalbi olacak” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2013, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER