Soğuk Algınlığı ve Gripte Antibiyotik Kullanmayın Uyarısı

DÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dayan: "Gereksiz yere kullandığı antibiyotiklerle dirençli mikroorganizmalarla enfekte olan hastalar hayatını kaybedebiliyor"

Soğuk Algınlığı ve Gripte Antibiyotik Kullanmayın Uyarısı
 Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saim Dayan, soğuk algınlığı ve gripte antibiyotik kullanımına ilişkin, "Gereksiz yere kullandıkları antibiyotiklerle dirençli mikroorganizmalarla enfekte olan hastalar yaşamını yitirebilir" dedi.

Prof. Dr. Dayan yaptığı açıklamada, antibiyotiklere karşı mikropların direnç kazanmaması için, doktor reçetesi olmadan bu tür ilaçların kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

"Grip ve soğuk algınlığının etkeni virüs olduğu için tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur" diyen Dayan, bu tür enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının ilaçlara karşı direnç gelişmesine neden olduğunu vurguladı.

Dayan, grip ve soğuk algınlığının tedavisinde sanıldığının aksine C vitamininin de ilaç olarak alınmasının faydalı olmadığına dikkati çekerek şöyle dedi:

"Gereksiz yere kullandıkları antibiyotiklerle dirençli mikroorganizmalarla enfekte olan hastalar yaşamını yitirebilir. Soğuk algınlığında Aspirin kullanımı da tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle ateş düşürücüler ve burun tıkanıklığını gideren ilaçların doktor önerisi ile kullanılması gerekir. Bu tedavilerde bol sıvı alımının, serum fizyolojik türü burun damlası kullanmanın, istirahat etmenin ve sigarasız ortamın yararı vardır.

-Soğuk algınlığının nedenleri

Prof. Dr Dayan, kış mevsiminde grip ve soğuk algınlığının daha sık görülmesinin nedeninin soğuktan çok, kalabalık yaşam ortamı, havalandırmanın iyi olmaması, düşük nem oranı ve kötü hijyen şartları olduğunu söyledi.

Bu tür ortamlarda 200'den fazla virüsün havadan damlacık yolu ile enfeksiyona neden olabildiğine işaret eden Dayan, bu nedenle bazı çocukların kış dönemi boyunca ortalama 5-7 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebildiğini belirtti.

-"Grip ile soğuk algınlığı karıştırılmamalı"

Prof. Dr. Dayan, üst solunum yolu enfeksiyonlarının ana nedeninin grip veya soğuk algınlığı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu iki hastalığı birbiriyle karıştırmamak gerekir. Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs mevcutken grip etkeni İnfluenza A ve İnfluenza B virüsleridir. Bir kişi, bir kış dönemi boyunca sadece bir kez grip enfeksiyonu geçirir. Grip çoğu kez üst solunum yolu enfeksiyonu sanılabilir. Ama bu aslında soğuk algınlığıdır.

Grip ve soğuk algınlığı arasında klinik açıdan da bir takım farklılıklar mevcuttur. Grip daha ağır seyreder ve ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ile öksürük ön plandadır. Soğuk algınlığında ise boğaz ağrısı, hapşırık ve burun akıntısı daha sık görülen bulgulardır. Grip sonrası orta kulak iltihabı ve zatürre gibi komplikasyonların görülme sıklığı daha fazladır."

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2013, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER