Bayık: Türkiye adım atmazsa ateşkesi bitirebiliriz

Al Monitor Gazetesi’ne konuşan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, Türkiye adım atmazsa ateşkesi bitirebileceklerini söyledi

Bayık: Türkiye adım atmazsa ateşkesi bitirebiliriz
 KCK Eş Başkanı Cemil Bayık Al Monitor Gazetesi’ne konuştu.

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’ye yönelik saldırılarının Türkiye’nin IŞİD ile ilişkisinin ve çözüm sürecinin sürüp sürmeyeceğini netleştirdiğini ifade eden KCK Eş Başkanı Bayık, Türkiye’nin sorunun çözümüne yanaşmadığını söyledi.

Türkiye’nin IŞİD ile ilişkilerini kesmesinin mümkün olmadığını ifade eden bayık, “Çünkü IŞİD Türkiye ile ilişkilerini belgeleyen bütün kirli çamaşırlarını açığa çıkaracak” dedi.

Türkiye’nin amacının Rojava’daki Kürtlerin statüsünü önlemek olduğunu dile getiren Bayık, Türkiye’nin uluslararası güçlerin desteğini alarak bu tampon bölge oluşturmak istediğini söyledi. Türkiye’nin PYD’ye karşı KDP’yi desteklediğini söyleyen Bayık, PYD’nin PKK’den uzaklaştırılmak istendiğini söyledi.

‘Öcalan’ın koşulları zorlaştırıldı’

Amerikan yapımı tanklara karşı ellerinde etkili silah olmadığını dile getiren Bayık, Türkiye’deki çözüm sürecine ilişkin de konuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Kürt sorununu çözmeyeceğinin anlaşıldığını ifade eden Bayık, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dayatmalar yapıldığını, koşullarının zorlaştırıldığını, geri adım atmaya zorlandığını söyledi.

Sürecin diyalogdan müzakereye dönüşmediğini ve bunun için savaşı başlatabileceklerini ifade eden Bayık, “Abdullah Öcalan’ın onayı gerekmiyor mu?” sorusuna “Savaşa biz karar veririz. Ateşkes bozma yetkisi bizde ve bizim yönetimimizde. Ama barışa, sürecin devamına Önder Apo karar verir. onun rolü farklı bizimki farklı” diye yanıt verdi.

Bayık sürecin devam edebilmesi için şartlarını, Öcalan’ın koşullarını düzeltilmesi, üçüncü bir tarafın gözlemci kabul edilmesi ve Rojava’da IŞİD’e verilen desteğin kesilmesi olarak öne sürdü.

Hükümetin basında iyimser hava yansıttığını ve önderlerinin de iyimsermiş gibi yansıtıldığını söyleyen bayık, “Oysa önderliğimiz görüşmelerde sürekli AKP’yi eleştiriyor. Sürecin içini boşaltmak istiyorlar ve istedikleri şekilde yürütmek istiyorlar. Ateşkes konumu sürsün istiyorlar ama bir takım basit şeyler dışında, hiçbir şey vermeden. 2015 seçimlerinden sonra tutumları değişebilir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 14:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER