KDP bizimle değil DAİŞ'le mücadele etsin

KDP tarafından Şengal'e gidişi engellenen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî bir milletvekili olarak Şengal'de halkıyla birlikte acıyı paylaşmak için anma etkinliğine katılmak istediğini ancak yapılan tüm görüşmelere rağmen engellendiğini söyledi. Uca, 'KDP çok samimi olsaydı bizimle değil, DAİŞ'le mücadele ederdi' dedi.

KDP bizimle değil DAİŞ'le mücadele etsin
 DAİŞ çetelerinin Êzidîlere dönük gerçekleştirdiği saldırıların yıldönümünde Şengal Dağı'ndaki Êzidîlerle acıyı paylaşmak adına Federal Kürdistan'ın Duhok kentinde KDP'li peşmergeler tarafından engellen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, engelin ardından Laleş'te düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Êzidî bir milletvekili olarak Şengal'de halkıyla birlikte acıyı ortaklaştırmak adına yola koyulduğunu söyleyen Uca, "Ancak KDP tarafından buna engel olundu. Aracımızı durduran pêşmergeler halkın vekili olmama rağmen pasaportumu ve kimliğimi kontrol ettiler. Tüm incelemeleri yaptıktan sonra önce askeri kanattan izin almamı, ardından siyasi kanattan onay almam gerektiğini gerekçe göstererek, ben ve beraberimdeki YNK temsilcilerine engel çıkarttılar" diye kaydetti. Askeri kanatla saatler süren görüşmelere rağmen engelin devam ettiğini söyleyen Uca, "Tüm yetki mercilerle yapılan görüşmelere rağmen izin verilmedi" dedi. 

'Şengal'de bilmemizi istemedikleri ne oluyor?'

Şengal'de hala amansız bir savaşın sürdüğüne dikkat çeken Uca, "Şengal'de büyük bir acı ve direniş söz konusu. KDP engelleme yaparak halkın bize anlatmak istediği neyi saklamaya çalışıyor. Neden halkın sorunlarını dinlemememize engel olunuyor? Bir yandan Başûr ve Rojava arasında hendek kazarken aynı politikayı Şengal üzerinden de sürdürüyor. Bu yaklaşımlar onun bütün politikasını deşifre ediyor" diye konuştu. Kendisine dönük yapılan engelin "güvenlik" gerekçesiyle yapıldığını söyleyen Uca, şöyle devam etti: "Halkı bu kadar düşünen KDP, katliamın gerçekleştiği zaman neden bunu yapmadı. Dün burada kampları gezdiğim sırada halk bana, 'KDP katliam olduğu sırada kaçtı' dedi. Madem halkı düşünüyor, o zaman Şengal'de büyük bir mücadele versin ve çetelerden tamamen temizlesin." 

'İsteseler Şengal'i 24 saatte çetelerden arındırırlardı'

Katliamın birinci yılında Federal Kürdistan'da bölgesel olarak anma etkinliklerin yapılmasına rağmen böylesi bir yaklaşımın olmadığını kaydeden Uca, "Şengal üzerinden oynanan büyük bir oyun var, bunun açığa çıkması lazım" dedi. Engel ve baskıların bölgesel olarak devam ettiğini söyleyen Uca, "Bugün Şengal'de tüm bu engellemeler devam ederken, İbrahim Halil Gümrük Kapısı'nda 13 HPG ve YPG/YPJ cenazelerine dönük devam ediyor. İstanbul'da DAİŞ açık şekilde cihat çağrısı yaparken, Kürt siyasetçilere dönük operasyonlar devam ediyor, ormanlarımız yakılıyor. Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda da cenazeler bekletiliyor. DAİŞ adı altında özgürlük mücadelesine dönük bir hamle var. Burada NATO'nun çok kirli bir politikası var. Bu yapılanları NATO'dan bağımsız düşünemeyiz" diye konuştu. Uca son olarak, "Eğer siyasetlerinde gerçekçilerse Kürtlerle değil, DAİŞ'le mücadele ederler" dedi./

Habervantv
Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2015, 14:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER