Musa Anter davası JİTEM dosyasıyla birleştirildi

Musa Anter davası, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan dahil 16 sanıklı JİTEM davasıyla birleştirildi. Bekleyen tehlike davanın başka bir ile nakledilmesi

Musa Anter davası JİTEM dosyasıyla birleştirildi
 Kürt aydın ve Özgür Gündem gazetesi yazarı Musa Anter’in 1992 yılında Diyarbakır’da öldürülmesiyle ilgili 21 yıl sonra açılan dava, 90’lı yıllarda birçok faili meçhul cinayetlere karışmaktan yargılanan 16 sanıklı JİTEM davasıyla birleştirildi.

Anter cinayeti, bundan sonra, devlet görevlisi olarak aynı dönemde birçok faili meçhul cinayetin sorumluları olarak “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve İsveç’te yaşayan PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan dahil 16 sanığın yargılandığı Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele (JİTEM) dosyasıyla birlikte Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alınacak.

İki dosya arasında “hukuki ve fiili bağlantı” var

Mahkeme, sanıklardan kimsenin katılmadığı davada, dava dosyasının Anter cinayeti davasıyla birleştirilmesi konusunda mağdur avukatlarından olumlu görüşü kayda geçirdikten sonra bu kararı aldı. Avukatlar, her iki dosya arasında “hukuki ve fiili bağlantı” bulunduğu konusunda görüş bildirdiler.

Zamanaşımına günler kala...

Zamanaşımına günler kala, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasını tozlu raflardan indirmesiyle Anter davası açılmıştı. İddianameye göre, Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) ve emekli Albay Savaş Gevrekçi ile tek tutuklu sanık Hamit Yıldırım, "Taammüden cinayet işlemek”ten ağırlaştırılmış ömür boyu, "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”ten de 20 yıla kadar hapisle yargılanıyorlar.

12 Aralık’ta Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren Anter dosyasında davanın, emekli Albay Gevrekçi’nin talebiyle, başka bir ile alınması gündemdeydi.

Son yıllarda güvenlik kuvvetlerinin suçlandığı Uğur Kaymaz, Lice, Kulp ve Muş Vartinis köyü katliamları gibi olaylarla ilgili davalar, “güvenlik” gerekçesiyle batı illerine taşındı. Kızıltepe JİTEM dosyasının da benzer şekilde taşınma ihtimali bulunuyor.

Ancak 90’lı yıllarda Kürt basının 20’yi aşkın temsilcinin öldürülmesiyle ilgili vakaların hiç biri ciddi anlamda soruşturulmadı: Anter süreci hariç, kovuşturmaya konu edilmedi.

Yine Yıldırım, yine Aygan

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen JİTEM davasından ise, yine Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan’ın da bulunduğu toplam 16 sanık için “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve “Birden fazla kişiyi öldürmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15’er yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor BİANET
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER