Zümrüt: Gerekirse çadırlarda eğitim veririz

Diyarbakır'da bugün açılan Kürtçe ilkokulun Valilik tarafından kapatılmasını kabul etmediklerini belirten DBP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, "Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecektir. Buna göre eğitimciler hazırdır. Anadilde eğitim verebilecek bir sürü arkadaşımız vardır. Herkes buna hazırdır" dedi.

Zümrüt: Gerekirse çadırlarda eğitim veririz
 Bağlar ilçesinde bugün Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi'nde açılan ilk Kürtçe eğitim verecek olan ilkokul, Amed Valiliğinin kararı ile mühürlendi. Akşam saatlerinde okula gelen polisler, Destek Evi'ndeki yetkililere Valiliğin kararını göstererek, burayı mühürlediler. Okula vurulan mührün üzerinde, "Diyarbakır Valiliği'nin 15.092014 tarih ve 811999893-889-350 sayılı talimatına istinaden Şeyhşamil Mahallesi 566'ıncı sokak üzerinde bulunan Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi isimli yerin kapısı usulüne uygun olarak kapatılıp mühürlenerek faaliyetine son verilmiştir" yazıldı.

Kürtçe okulun mühürlenmesi üzerine Eğitim Destek Evi'ne gelen DBP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, gerekirse çadırlarda eğitim vereceklerini söyledi. 

"Bir halk kendi ana dilinde eğitim görme hakkına sahip değilse kimse kalkıp bize bu süreçten bahsedemez. Kimse diyemez ki bu süreç çok iyi gidiyor. Bu sürecin devam edilmesine dönük kimse bize farklı bir şeyler anlatmasın" diyen Zümrüt, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Eğer bu okul mühürleniyorsa bu bir zihniyet sorunudur. Ve AKP'nin halende zihniyetinin, Türkiye'deki devletin zihniyetinin değişmemesinin sorunu ve göstergesidir. Bugün Türkiye'deki halklar bir bütün olarak ve Kürt halkı kendi anadilinde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınmamışsa bu bizim sorunumuz değil. Bu mevcut hükümetin sorunudur. Bu okul çocukların kendi ana dilinde eğitim görmesi için bugün bu okul çocuklar tarafından kurdalesi kesildi. Eğer bugün bu yasaklar getiriliyorsa bir toplumun ana diline ve diline getirilen bir yasaktır" dedi. 

Valiliğin mühürleme kararını kabul etmediklerini belirten Zümrüt, "Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecektir. Buna göre eğitimciler hazırdır. Anadilde eğitim verebilecek bir sürü arkadaşımız vardır. Herkes buna hazırdır. 7'den 70'e bu okulun mührü açılanan kadar gerekirse bizde bu okulda değerlendirmelerin sonunda çadır kurarız ve burada bizim eğitimciler gelip bu çocuklara eğitimini ve dersini tamamlayacaktır. Biz bunu Genel Merkezimizle değerlendireceğiz. Tüm sivil toplum örgütleriyle, kentin tüm dinamikleriyle değerlendirdikten sonra bir karar alıp bu karar doğrultusunda planlama yapıp ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız" şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2014, 21:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER