Derhanelerin Kapanması Sıkıntı Yaratır

Dershanelerin kapatılması için hazırlanan taslağa tepki gösteren Diyarbakır Uğur Dershaneleri Kurucusu Zeki Esen, bu uygulamanın daha büyük sıkıntılar doğuracağını söyledi.Diyarbakır Uğur Dershaneleri Kurucusu Zeki Esen, dershanelerin...

Derhanelerin Kapanması Sıkıntı Yaratır
Dershanelerin kapatılması için hazırlanan taslağa tepki gösteren Diyarbakır Uğur Dershaneleri Kurucusu Zeki Esen, bu uygulamanın daha büyük sıkıntılar doğuracağını söyledi.

Diyarbakır Uğur Dershaneleri Kurucusu Zeki Esen, dershanelerin kaldırılmasıyla fırsat eşitliğinin ortadan kalkacağını savunarak, “Örnek olarak SBS’de Türkiye’de ilk 2 bine giren bir çocuğa gidin Van’da, Şanlıurfa’da, Yozgat’ta okuyun derseniz, bu çocuk buralara gitmek istemez. Cerrahpaşa, Çapa dururken buraya gitmeyecek bu çocuk. Onun için bu fırsat eşitliğini ortadan kaldırmaktır, bunun kaldırılmasıyla Türkiye’de çok daha büyük sıkıntılar doğurur diye düşünüyorum" dedi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki öğrencilerin son 10 yılda üniversiteye girme oranının çok yükseldiğine dikkat çeken Esen, “Bu da ciddi bir şekilde dershaneler ile ilgilidir. Dershaneler olmadan önceki çocukların sınava girme oranıyla şu andaki arasında çok büyük farklılıklar vardır. Bu konuda ne yapılmalıdır, eğer dershaneye gidemeyen öğrenci varsa devlet buna destek vermelidir. Ama şu an bize okul olun diyorlar, zaten bizim okullarımız var. Biz bu eğitimi veriyoruz. Okul olduğu zaman ne olacak bu çocuklar bu okullara gelemeyecekler, şu anda bir okulun gideri minimum 10 bin TL civarındadır, dört yılda 40 bin lira yapıyor. Ama bin TL’ye, 2 bin TL’ye bu kurumlara devam edebiliyorlar. Dershanelerin Türkiye’de tartışılması gerekiyor ama tartışma kapatılması üzerine değil, eğitim sistemine nasıl bir entegre getireceği düşünülmesi gerekiyor. Bizde bu fikirlerimizi gerek bakanlık gerekse milli eğitime aktarmak istiyoruz. Ama dershane kapatılması çok doğru bir fikir değildir, zaten bunu savunan da yok, biz dershaneleri kapatacağız diyen bir bakan veya milletvekili yok” diye konuştu.

2012 SBS Türkiye birincisi olan Begüm Acar isimli öğrenci, dershanenin olmaması durumunda hayalindeki üniversiteyi kazanamayacağını söyledi. Acar, “Dershaneler bizim için yararlı. Ben dershanelerin kapatılmasındansa eğitim sisteminin düzeltilmesini isterim. Gerçekten öğrencinin yaşamına katkı sunduğunu düşünmüyorlarsa eğitim sistemini düzeltsinler. Sonuçta bu bir zorlama oluyor. Meslek lisesi öğrencisi tıp okumak isteyebilir, bu durumda onları engellemiş oluruz” dedi.

Dershane öğrencilerinden Efe Kaymak ise dershanelerin kapatılmaması gerektiğini belirterek, "Dershaneye geliyorum çünkü eksiklerimiz var. Okulda anlamadığımız konular oluyor bunları burada kapatıyoruz, denemelere giriyoruz. Dershaneler bu konuda bize yardım ediyor, eğitim sisteminin eksikliklerini gideriyor. Devlet eğer dershanelerin kapatılmasını istiyorsa önce eğitimdeki eksiklikler ile öğretmen eksikliklerini gidermeli, dershaneleri kapatmamalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2013, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER