Dünyanın Gözü DİYARBAKIR'DA

Diyarbakır bugün tarihi bir gün yaşayacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer bugün Diyarbakır'da bir araya gelecek.

Dünyanın Gözü DİYARBAKIR'DA
Diyarbakır bugün tarihi bir gün yaşayacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer bugün Diyarbakır'da bir araya gelecek.

Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın gözüde Diyarbakır'da ki zirvede olurken Haber21 gelişmeleri canlı - görüntülü- yayınlayacak.

VE YILLAR SONRA TÜRKİYE'DE




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır programına davet ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve sanatçı Şivan Perver, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.
Şivan Perwer ve Barzani Diyarbakır'daŞivan Perwer ve Barzani Diyarbakır'daŞivan Perwer ve Barzani Diyarbakır'daŞivan Perwer ve Barzani Diyarbakır'daHaberin galerisi: Şivan Perwer ve Barzani Diyarbakır'da

ŞİVAN PERWER 37 YIL SONRA TÜRKİYE'DE


Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan saat 07.10 sıralarında yaklaşık 20 araçlık konvoyla Türkiye'ye giriş yapan Barzanı ve Perver'i gümrük sahasında Ak Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgün, Şırnak Emniyet Müdürü Avni Usta ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Demir karşıladı.

DİYARBAKIR'A HAREKET ETTİLER

Milletvekili Dindar, Barzani'ye Kürtçe 'Hoşgeldiniz' dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Barzani ve Perwer tekrar araçlarına binerek, Diyarbakır'a doğru hareket etti. Barzani'ye Milletvekili Dindar ve Vali Vekili Akgün de eşlik etti.
Öte yandan, Barzani posteri ve bölgesel yönetimin bayraklarını taşıyan bir grup vatandaş da Habur Sınır Kapısı girişinde 'Lider Barzani Hoşgeldin' yazılı pankartı açtı.

BAKAN VE BDP'Lİ VEKİLLER BERABER KARŞILADI



Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver Diyarbakır'a geldi. Şehir girişinde yaklaşık bin kişi, Barzani'yi karşılamak için toplandı. Konvoy, burada durmayarak doğrudan otele geçti. Barzani ve Perver, Green Park Oteli'nin girişinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan tarafından karşılandı.

KÜRDİSTAN SLOGANLARIYLA GİRDİLER

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver, Diyarbakır'a kalabalık bir konvoy eşliğinde geldi. Barzani ve Perver'i Diyarbakır'da karşılayanlar 'Biji Kürdistan' (Yaşasın Kürdistan) sloganları attı. Barzani ve Perver, akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'la katılacakları törene kadar otelde dinlenecek.

HABUR'DAN KONVOYLA GELDİLER

Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan saat 07.10 sıralarında yaklaşık 50 araçlık konvoyla Türkiye'ye giriş yapan Barzani ve Perver'i gümrük sahasında Ak Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgün, Şırnak Emniyet Müdürü Avni Usta ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Demir karşıladı

MEHDİ EKER'İN ŞİVAN PERWER'İ KARŞILADIĞI AN HABER21 KAMERASINDA



BAŞBAKAN DİYARBAKIR'A GELDİ BDP'LİLER KARŞILADI



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, özel uçak "ANA" ile saat 11.30'daDiyarbakır'a geldi. Başbakan Erdoğan'ı Diyarbakır Havaalimanında İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, DiyarbakırValisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleriSırrı Sakık, Altan Tan, Esat Canan ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve öteki yetkililer karşıladı.

DİYARBAKIR ÇIKARMASI


Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin veDışişleri Bakanı AhmetDavutoğlu da Diyarbakır'a geldi.

BAŞBAKAN, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk defa Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Altan Tan, Leyla Zana karşıladı. Başbakan Erdoğan için geniş güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan, havaalanından otobüsle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hareket etti. Yolda kendisini karşılayan vatandaşlara el sallayan Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na geldi. İlk defa BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Erdoğan'ı ziyaretinde Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Milletvekili Sırrı Sakık, Altan Tan ve Leyla Zana karşıladı.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde daha önce esnaf kepenk kapatırken, bu ziyaretinde yol güzergahındaki tüm esnaflar, açık olan işyerlerinin önünde bekleyerek Erdoğan'a el salladı.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün başlayacak ve 2 gün sürecek Diyarbakır ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i de ziyaret ederek başladı.

SURİÇİ PROJESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Erdoğan ile Baydemir yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşme öncesi Baydemir Başbakan Erdoğan'a Suriçi Projesi hakkında bilgi verdi. Belediye binasında Erdoğan ve Baydemir arasındaki görüşmeler renkli görüntülere sahne oldu.

"BEN GİDERAYAK SİZ GELDİNİZ SAYIN BAŞBAKANIM"

Başbakan'ın ayrılmasının ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilere görüşmeyi anlattı. Hoş bir sohbetlerinin olduğunu belirten Baydemir, şunları söyledi: ''Milletvekillerimizi le birlikte karşıladık. İçerde son derece verimili hoş esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik özgürlük kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. 'Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım' dedim, 'Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden' dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk."

SIK SIK YOLU KESİLDİ


Başbakan Erdoğan, Belediye binasına doğru otobüsüyle yola çıktığı sırada sık sık halk tarafından yolu kesildi. Erdoğan aracı durdurup grupla selamlaştı. Eşi Emine Erdoğan kendilerine hediye edilen puşi ve Diyarbakır bayrağını otobüsün önüne serdi.Konvoyda Başbakanlık otobüsünden milli birlik ve beraberlik mimarı anonsu yapıldı.Erdoğan'ın geçişi sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Havaalanı ve yol boyunca keskin nişancılar görev aldı.

BARZANİ DE YARIN ZİYARET EDECEK

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a gerçekleştirdiği ziyarete özel daveti üzerine Diyarbakır'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ise Baydemir'i 17 Kasım'da ziyaret edecek. Ziyaretin Barzani'nin resmi programında yer almadığı ancak Büyükşehir Belediyesinin Dış İlişkiler Birimi'ne bildirildiği ve Baydemir'in de bunu kabul ettiği öğrenildi.




BAŞBAKAN, BARZANİ, ŞİVAN VE TATLISES BİR ARADA




Diyarbakır Valiliğine geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan burada Barzani, Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses ile bir araya geldi. Perwer ve Tatlıses birlikte açıklama yaparak ; " Barış ve Kardeşlik kenti Diyarbakır'da bir araya geldik. Bugün burada barışın ve kardeşliğin daimi temelleri atılacaktır" diyerek, Kantar Kavşağına doğru hareket ettiler.

BARZANİ: SAVAŞ DENENDİ, ŞİMDİ BARIŞ ZAMANI



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani Kantar Kavşağında barış sürecini desteklediklerini belirten açıklamalarda bulundu. Barzani;" ALLAH'ın adıyla selamlıyorum. Sevgilim Diyarbakır'da olmaktan dolayı inanılmaz mutluyum. Birbirini kabul etmek, kardeşlik yöntemleriyle yaşamak zamanıdır. Yeni bir tarih oluşturma zamanı geldi. Ben bugün sevinçler içinde kaldım. Tarihi süreç Erdoğan'ın Erbil'e gelmesiyle başladı. Birlikte yaşamak ile birlikte kalmak ile halklarımızı mutlu günlere götürebiliriz. Savaşlar denendi kimse bir hayır göremedi. Savaşlar denendi. Kimse savaşlardan bri hayır görmedi. Türk gençleriyle Kürt genlerinin birbirlerinin kanını dökmesinin bir önemi kalmadı artık. Başbakan Erdoğan'a cesurca adımları atmasından ötürü çok teşekkür ediyoruz. Türk ve kürt kardeşlerimizden isteğimiz barış projesinin desteklesinler.
Diyarbakır'da sizlerin yanında olmaktan, sizleri ziyaret etmekten çok mutluyum.Kürdistan'ın selamını taşıyorum Türkiye ve değerli Diyarbakakır halkı için.Yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir.Birbirini kabul etmek , kardeşlik göstermek ve kardeşçe yaşama zamanıdır.O günü oluşturma zamanı Sayın Erdogan'ın Erbil'e gelip Kürt inkarı geride kaldı sözleriyle başlamıştır. Bugün sevinçler içindeyim.
Ortadoğu'da yaşayan insanların artık birlikte yaşaması dönemi gelmiştir.Birlikte yaşamamızla birlikte mutlu günler başlayacaktır. Kimse savaştan bir hayır görmemiştir.Bir Kürtün eliyle Türk gencinin, Türkün eliyle Kürt gencinin kanının dökülmesinin zamanı geride kalmıştır. (Türkçe olarak) Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği.


PERWER İLE TATLISES'TEN BARIŞ ÇAĞRISI

Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Barzani ile birlikte Diyarbakır'a gelen Şivan Perver, İbrahim Tatlıses2le birlikte çıktığı sahneden çarpıcı mesajlar verdi.

İşte Şivan Perver'in açıklamaları;

Güzel Diyarbakırımız bu çok güzel bir gündür. Dostluk kardeşilik barış tarihi bir gün. Benim için de tarihi bir gün. Ben buradan ayrıldığımda delikanlıydım. Şimdi yaşlı bir adam olarak döndüm. Biz hep yasaklarla karşılaştık yasak olduğu için ülkemizden ayrıldık. Kİmi kaçtı kimi işkenceler gördü. Perwer ve Tatlıses bir arada halkı selamladı. Perwer konuşmasında, Başbakan Erdoğan ve Mesud Barzani sayesinde barış içinde bir araya geldiklerini belirterek artık farklılıkların yasak hale gelmemesini istedi. Bu yasaklar nedeniyle kimilerinin işkencelerde çürüdüğünü kimilerinin de kendisi gibi yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını söyledi.
İbrahim Tatlıses de Perwer gibi Kürtçe başladığı mesajını onun gibi Türkçe-Kürtçe karışık devam ettirerek Alevi, Sünni, Çerkes, Türk, Kürt farkı olmaması gerektiğini belirterek, "Şiwan kardeşimle buraya ne şana geldik ne şöhrete geldik. Biz barışa geldik" dedi. Perwer ise ülkenin demokrasiye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın üç yıl önce Almanya 'da, "Bu ülkede artık asimilasyon olmayacağını söyledi. Artık demokrasi zamanıdır dedi."
İkili daha sonra, 'Megri' (Anne ağlama) şarkısını söylediler...

ERDOĞAN KONUŞUYOR



Erdoğan'ı Diyarbakırlılar, 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları ile karşıladı. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi; 'Ey Diyarbakır sizleri hasretle selamlıyorum. Diyarbakır bağlar hani hazro bismil ergani karapınar kocaköy kulp lice silvan sizi kalpten selamlıyorum. hasretle selamlıyorum. bugün buradan diyarbakırdan şanlıurfayı hakkariyi muşu bitlisi vanı 81 vilayetimizin tamamını selamlıyorum. Diyarbakırın kardeşi erbili buradan selamlıyorum. 81 yıl önceydi. 21 haziran 1932. Hakkari Şemdinli'den sınırdan çok önemli bir misafirlerimiz gelmişti. toprakları uçaklarla bombalanmıştı. Köyleri yakılmış yıkılmıştı. eşleri dostları akrabaları katledilmişti. Yerlerinden yuvalarından kopmuş sürgüne hüküm giymişlerdi.
Şemdinli'den kardeşlerinni yuvasına Türkiye'ye geldiler. Buradaki kardeşleri onları muhabbetle kucakladı, Burası sizin evinizdir dediz. tarihte yaptıkları gibi ekmeklerini onlarla paylaştılar. Gelenlerden biri dedi ki 'Biz Türkiye'de asılmayı bekliyoduk. Bizi asmaları için ağır baskı vardı. Ama biz Türkiye'ye seve seve geldik. Bunu söyleyen Baba Mustafa Barzani'ydi. İslam dinine inanmış müslüman milletinde nasıl doğruluk dürüstlük sadakat varsa bütün bu özellikler Molla Mustafa Barzani'de de vardır. O 81 yıl önce Türkiye'ye misafir oldu. Bugün de onun oğlunu değerli dostum Mesut Barzani'yi misafir ediyorum. '

Bgün bir büyük kavuşmaya büyük bir kucaklaşmaya hep birlikte şahit oluyoruz. Baharın rengine sor o ağacın çiçeklerine sor barış güvercinlerine sor arkadaşlık ve dostluğa sor hapishane duvarlarına sor onlar sana doğruyu söylerler ben seni çok özledim inan ki seni çok özledim.

Tam 37 yıl süren bu acı bu kederli bu gereksiz özleme son veriyoruz. Türkiye'nin sesini bu toprakların sesini bugün artık vatanıyla sevdasıyla buluşturuyoruz. Nihayet hoşgeldin Şivan Perwer diyorum. Annene babana Diyarbakır'a sevenlerinin gönlüne hoş geldin diyorum. Ah, bugün keşke biri daha aramızda olaydı. Diyor ki üzülmü sen üzülme başını öne eğme gün olur kavuşuruz dert etme Diyarbakır. Ağlama sen ağlama kanlı bezler bağlama bu yangın söner bir gün ağlama Diyarbakır.

Ne var ki vatan hasret dosta hasret kardeşe hasret şekilde tam 13 yıl önce bugün gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya'yı Diyarbakır'ın Malatya'nın evladını Türkiye'nin sesini dostum Ahmet Kaya'yı rahmetle anıyorum. Ah diyorum o da burada olaydı. Çünkü ben Pınarhisar'a giderken o da beni uğurlamaya gelmişti. O gün türküleriyle uğurlamıştı beni.

Şivan Perwer ile İbrahim Tatlıses'i keşke Diyarbakır'da yan yana göreydi. Bizimle söyleseydi. Bizimle dinleseydi. Bugün Diyarbakır'daki bu buluşma hasret giderme var ya inanıyorum ki Yunus Emre'nin Mevlana'nın Hacı Bektaş'ın ruhunu muaazzez etmiştir. İnanıyorum ki 13 yıl önce aramızdan ayrılan Ahmet Kaya'nın ruhunu muaazzez etmiştir. Biz pazara kadar değil mezara kadar biriz. Aynı toprakların aynı medeniyetin mensuplarıyız.

Şivap Perwer de büyük sıkıntılarına rağmen İbrahim Tatlıses de buradalar. Kendisini çok iyi gördüm. İnşallan kısa süre içinde kendisinin cd'leri ile bir arada olacağız.

Bizim ortak tarihimize muhabbetimize sınır çizemezler. Bizim gönüllerimizi, kardeşlerim, hiçbir zaman birbirinden ayıramazlar. Geleceğe bu inançla yürüyeceğiz. Türkü Kürtten Kürdü Türkten ayıramazlar.


Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2013, 01:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER