Em weşana bi kurdî ya AAyê pîroz dikin (*) * Biz AA'nın Kürtçe yayınını kutluyoruz

Anadolu Ajansı (AA) dün ilk Kürtçe yayınını yaptı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bu adımdan dolayı AA'yı kutladıklarını söyledi.

Em weşana bi kurdî ya AAyê pîroz dikin (*) * Biz AA'nın Kürtçe yayınını kutluyoruz
Anadolu Ajansı (AA) kuruluşunun 100. yılında 11 dilde yayın yapma hedefi doğrultusunda dün bir adım daha attı. AA haberlerini abonelerine artık Kürtçe olarak da servis etmeye başladı. AA, Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BSH (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça ve Kürtçe olmak üzere 6 dilde yayın yapıyor. Kürtçe yayın, Kurmanca ve Soranca lehçelerinde yapılıyor. Kürtçe üretilen haber , foto ve görüntüler, Kurmanca lehçesinde, Anadolu Ajansı’nın ‘//www.aa.com.tr/kk’, Soranca lehçesinde ise ‘//www.aa.com.tr/ks’ adresli web siteleri üzerinden takipçilerine ulaştırılacak.

AA’nın Kürtçe yayını siyasetçiler tarafından kutlandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Demokratikleşme adımları, özellikle çözüm süreci gibi konularda koordinasyon yürüten konumdayım. Özellikle benim açımdan buçalışmaların, bu gelişmelerin bizim çalışmalarımıza katkı olduğunu, destek olacağını düşünüyorum” derken, İçişleri Bakanı Muammer Güler, bölgenin de bir milletvekili olarak yeni uygulamayı ‘doğru ve çok isabetli bir adım’ olarak nitelendirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Türkiye’de yaşayan vatandaşların da göz önünde bulundurulduğu zaman milyonlarca insanın anadili olan bir dilin servise konulmuş olmasının takdire şayan bir gelişme olduğunu söyledi.

Kürtçe yayın, Kürt siyasetçiler tarafından da takdirle karşılandı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş “Kutluyoruz, başarılar diliyoruz” dedi. BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da AA’nın yayının başka ajans ve televizyonların da örnek alması gerektiğini vurguladı. Buldan, şöyle devam etti: “İnşallah bundan sonra da Türkiye’de sadece Soranca sadece Kürtçe değil, bütün dillerde yayınlar yapılsın. Ajanslar bu konularda kendilerini geliştirsin, çok farklı kesimlere hitap etsinler. Ben olumlu bulduğumu, mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum.”
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken yayını olumlu bulduğunu ifade ederken, bu konuyu yasal ve anayasal güvence altına alacak bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini de dile getirdi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da “Türkiye’de bir barış süreci yaşanıyor. Sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu’da bir Kürt sorununun tartışıldığı, konuşulduğu, Kürtlerin kaderiyle ilgili ciddi adımların atıldığı bir süreçte Anadolu Ajansı’nın, böyle bir adım atmasını önemsiyoruz. Kürt sorununun çözümüne katkı sunmalıdır, bir adımdır” diye konuştu.

CHP: Güzel bir olay

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yayımladığı mesajda AA’ya başarılar diledi. “AA’nın 6 dilde yayın yapması güzel bir olay, kendisini geliştirerek devam etmesi, güvenilirliğini koruması bizim açımızdan çok önemli” diyen Kılıçdaroğlu, AA’nın Kürtçe de dünyaya haber vermesinin, ajansın çok daha güzel bir çizgide yol almasını sağlayacağını dile getirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede de AA’nın attığı adımın çok önemli olduğunu belirten mesajlar yayımladılar.
AA’nın yayınına bir tebrik de Kuzey Irak’tan geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud, şunları kaydetti: “Siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerimizin çok iyi olduğu Türkiye’den Anadolu Ajansı’nın bölgemizde ofis açması ve Kürtçe yayına başlamasını önemli bir adım olarak görüyorum. Kürtçe yayın, Kürdistan ve Türkiye halkları için büyük bir hizmet atılımıdır. Bu da ilişkilerimizi sağlamlaştırmak için önemli bir bağ olacaktır.”

RADİKAL

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2013, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER