Kürt Yazar Jan Dost: Kürtleri İslam'dan Koparmak Ruhlarını Çıkarmak Gibi Olur

Suriyeli ünlü Kürt yazar Jan Dost, Kürtleri İslam'dan koparmanın ruhu bedenden çıkarmak gibi olacağını söyledi.

Kürt Yazar Jan Dost: Kürtleri İslam'dan Koparmak Ruhlarını Çıkarmak Gibi Olur
 Dost, Kürtleri İslam'dan koparmanın ruhu bedenden çıkarmak gibi olacağını söyledi. Kürtlerin İslam dini yüzünden geri kaldığı iddiasının da büyük bir yanılgı ve kabul edilemez olduğunu belirten Dost, "Eğer bir kesimin dile getirdiği bu iddia doğru olsaydı o zaman Türkler geri kalır mıydı Osmanlı bu kadar büyür müydü?" dedi.

"İSLAM DİNİ HİÇBİR MİLLETİ GERİDE BIRAKMAZ"

Nübihar dergisinin kuruluşunun 21. yılı nedeniyle Diyarbakır'da düzenlediği Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu' sona erdi. Sempozyumun ikinci gününde de Kürt yazar ve aydınların konuşmalarıyla devam etti. Öğlenden sonraki oturuma katılan Suriyeli ünlü Kürt yazar Jan Dost, oturum başkanlığını AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun yaptığı bölümde konuştu. Kürt yazar Dost, 'İslam ve Kürt Kimliği' başlıklı konuşmasında, bazı Kürt aydınlarının Kürtlerin İslam dinine inançlarından dolayı geri kaldığının söylendiğini belirterek buna itiraz etti. Yazar Dost, İslam dininin hiçbir milleti geri bırakmadığını aksine geliştirip büyüttüğünü örneklerle anlattı. Dost, gelişmelere büyük açıdan bakılması gerektiğini belirterek,"Bugün bizi birleştiren şey dindir. Süleymaniye ya da Erbil'in bir köyünde yaşayan kişiyle bizi dilden öte birleştiren unsur İslam dinidir. İkimizde Kürdüz ama birbirimizi buluşturan nokta dil değil çünkü birbirimizi anlamadığımız oluyor. Birbirimizi çabuk anlamıyoruz ama İslam bizi daha çabuk birbirimizi kavuşturuyor. Bunun adı İslam medeniyetidir." diye konuştu.

Dinlerin devletleri ya da milletleri geri bırakmadığını aksine güçlendirdiğini anlatan Dost, Bizans ile Fars örneğini verdi. Dost, "Bizanslar önemli bir tarihe kadar putperesttiler. Hz. İsa'nın doğumundan 200 yıl sonra resmi dinleri Hıristiyanlık oldu. Bu arada Farslarla Bizanslılar arasında savaş vardı. Bizanslar yine bir gün Farslarla savaşırken daha öne geçtiler. Farslar, Bizanslıların yeni bir dine sahip olduklarını görünce tarumar ettikleri dinlerini yeniden yaşamaya başladılar. O zaman anladılar ki milletlere ya da devletler din önemli bir güç katıyor." şeklinde konuştu.

KİMLİK HARÇSA İÇİNDEKİ CEVHER DİNDİR İSLAMDIR

Kürtlerin İslam dinine ne kadar yakın olduğuna bakılması gerektiğini dile getiren Dost, Ahmede Xani'nin Mem ü Zin eserinin tamamen İslami olduğunu ve hiç kimsenin çıkıp bu eserin İslami olmadığını söyleyemeyeceğini kaydetti. Dost, Xani'nin eserini Kürtçe yazdığını içinde tasavvuf, şeriat, Kur'an-ı Kerim, tefsir ve hadis olduğunu kaydetti. Dost, "Yine Melaye Ciziri'nin divanı İslami'dir. Feqiye Teyran eserleri yine İslami'dir. Bugün Ahmede Xani'nin o dönemde projesine büyük ihtiyacımız var. O proje nedir. Biz Müslüman bir milletiyiz. Bugün kendimizden İslam'i ayırsak sanki ruhumuzu bedenimizden ayırmışız gibi olur. ya da 2 kanadımızdan birini kesmiş oluruz. Böyle yaparsa gelişmemiz de söz konusu olmaz zaten. Bugün kimlik savaşları yaşanıyor. Bu savaşta İslam'dan yani dinimiz bakımından güçlenmeliyiz. Çünkü en büyük enerji İslam'dadır. Eğer kimlik harçsa içindeki cevher dindir, İslam'dır. Bunu daha da güçlendirir sağlamlaştırır." dedi.

BEDİRHAN VE MİR'LER DİNE SAHİP ÇIKMADIĞI ELEŞTİRİSİ

Ahmede Xani İslam'ın Kürtçe öğretilmesini istediğini belirten Dost, şöyle devam etti: "Bunun için de Nübihar'ı yazdı. Kürtler istifade etsin diye. Medresesinde Kürtçe dersler verdi, yine Aqideya İmane isimli eseri yazdı. Eğer bugün Kürtler adına yöneticiler yapanlar, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi olsun, belediyeler olsun Ahmede Xani'nin bu projesini hayata geçirebilselerdi Kürt kimliğini daha güçlendirmiş olurlardı. Türkler Hicri 600 yılında Farslar bin 300 yılında tefsirleri kendi dillerine çevirdi. Bu onların gelişmesinin önünde bir engel olmadı, kendilerini unutmadılar. Geri kalmadılar yani. Bugün İslam'ın güçlendirilmesine büyük ihtiyaç var. O tür çalışmaları Bedirhan paşalar yapsaydı, Hakkari Mirleri yapsaydı bugün Kürt halkı daha birlik ve beraberlik içinde olacaktı."

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2013, 00:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER