MISIR'DA MEYDANLARA KANLI BASKIN: YÜZLERCE CAN KAYBI VAR

Kahire'de bulunan Rabiat'ül Adeviye Camii'nin önünde ve Nahda Meydanı'nda toplanan Mursi yanlılarına bu sabahtan itibaren müdahale başladı. Çıkan çatışmalarda Mısır Sağlık Bakanlığı'na göre 235 kişi öldü, 2001 kişi yaralandı. İhvan'a göre ise ölü sayısı 2 bin 200.

MISIR'DA MEYDANLARA KANLI BASKIN: YÜZLERCE CAN KAYBI VAR
 Ordunun temmuz ayının başında devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevine iadesi için Adeviye ve Nahda meydanlarında haftalardır oturma eylemi yapan göstericilere biber gazıyla müdahale ettiği belirtildi. Güvenlik güçleriyle Mursi yanlıları arasında çatışmalar çıktı.

Müslüman Kardeşler ölü sayısını, "2 bin 200'den fazla" olarak açıklarken Mısır Sağlık Bakanlığı ise, "235 ölü, 2001 yaralı" olduğunu açıkladı.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ülkede 1 ay olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu. İçişleri Bakanlığı da saat 17.00'den geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Türkiye'den BM'ye Mısır çağrısı

Adeviye Meydanı'ndan gelen görüntülerde meydanın üzerinde bir duman bulutu olduğu ve askeri helikopterlerin alçak uçuş yaptığı görülebiliyor. Bazı bölgelerde keskin nişancıların göstericilere ateş açtığı da iddia ediliyor. Mısır İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada göstericilere ateş açıldığını yalanlarken 150 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.


AB: Yaşanan ölümler kaygı verici

SKY TV KAMERAMANI ÖLDÜRÜLDÜ
Yaşanan müdahale sırasında İngiliz Sky TV için çalışan bir kameramanın da bulunduğu bildirildi. Reuters ve AFP haber ajansları Adeviye'de ölü sayısının en az 15 olduğunu bildirdi. Müslüman Kardeşler ise ölü sayısını, "2 bin 200'den fazla" olarak açıkladı.

Baradey istifa etti

Müslüman Kardeşler, bazı noktalardan göstericilere keskin nişancıların ateş açtığını savunurken, yaralananların Adaviye sağlık merkezinde tedavileri sürüyor. Çıkan olaylarda 2 Mısır askerinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Uzun süreden bu yana darbe karşıtlarının toplanma ve gösteri alanı olan Rabiatül Adeviyye meydanı çevresine darbe karşıtlarının yeniden barikatlar kurmaya çalıştığı, bu sırada ordu ile çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Gül: Mısır'da korkulan oluyor


AA EKİBİNE GÖZALTI
Bu arada Mısır'daki olaylar sırasında Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesini görüntüleyen Anadolu Ajansı ekibi gözaltına alındı. Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğünde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları çektiği sırada askerler tarafından gözaltına alındı. AA ekibinin çektiği fotoğraf ve görüntülere el koyan güvenlik güçleri, bir süre sonra Said ile Hossam'ı serbest bıraktı.

Mısır'da kanlı müdahale


NAHDA BOŞALTILDI
Mısır devlet televizyonu şehrin diğer yakasındaki Nahda Meydanı'nda düzenlenen protestoya da aynı şekilde müdahale edildiğini aktardı. Yetkililer, Kahire Üniversitesi yakınındaki meydanın tamamen tahliye edildiğini, diğer protesto alanı Rabiatul Adeviyye Camii çevresinde ise müdahalenin sürdüğünü bildiriyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Kahire'ye müdahaleye son verin" çağrısında bulundu. Batılı ülkelere de seslenen Davutoğlu, "küresel vicdanı yaralayan sessizliğe son verilmesi gerekiyor" dedi. (Ajanslar)


KORKUNÇ İDDİA: SAHRA HASTANESİNE MÜDAHALE Mİ EDİLDİ?

Mısır güvenlik güçlerinin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesine müdahale ettiği iddia edildi. Hürriyet ve Adalet Partisi Murat Ali, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesine giren güvenlik güçlerinin, ölü sayısının ortaya çıkmaması için cenazelere müdahale ettiğini belirtti.

KALEŞNİKOFLU KARŞILIK

Mısır'da Mursi yanlısı Müslüman Kardeşler üyeleri, başkent Kahire'deki Mustafa Mahmud Meydanı'ndaki polis müdahalesine Kalaşnikof tüfeklerle karşılık verdi. AFP muhabiri Halid Kamil'in çektiği fotoğraflarda, Müslüman Kardeşler destekçilerinin, siper aldıkları polis kalkanlarının arkasından nişan aldığı görüldü. Anadolu Ajansı, Mustafa Mahmud Meydanı'nda darbe karşıtlarına ateş açılması sonucu 19 kişinin öldüğünü, 1000'den fazla kişinin de yaralandığını bildirmişti. Mustafa Mahmud Meydanı sahra hastanesi yöneticisi Muhammed Abdulfettah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, durumu kritik 20 yaralının Mühendisler semtindeki Es Selam ve Dımaşk hastanelerine sevk edildiğini söylemişti. Devlet televizyonu ise Kahire'nin batısındaki bir banliyöde dört polisin Mursi yanlılarınca vurularak öldürüldüğünü bildirmişti.

MISIR ORDUSU'NDAN SERT UYARI

Mısır ordusu, ülkede ilan edilen sokağa çıkma yasağına ihlal edenlere karşı "sert" hukuki işlemler uygulanacağını açıkladı.

Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, "Silahlı Kuvvetler, tüm vatandaşlara sokağa çıkma yasağına ve yasağın beraberindeki uygulamalara uymaya çağırıyor. Yasağı ihlal edenlere karşı sert hukuki işlemler uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Muhammed, açıklamasında "Sokağa çıkma yasağı kapsamında, yasağın ilan edildiği bölgelerde söz konusu saatlerde insanların ve araçların hareketi tamamen duracak, Silahlı Kuvvetler ya da polis tarrafından verilen tüm talimatlar yerine getirilecek. Tüm vatandaşlara, ülkeyi koruması ve istikrarın sağlanması için Silahlı Kuvvetlere ve polislere görevinde yardımcı olma çağrısı yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü ve Başbakan Basın Danışmanı Şerif Şevki, yaptığı açıklamada, 1 ay boyunca her gün yerel saatle 19.00 ila 06.00 arasında "Kahire, Giza, İskenderiye'nin kuzeyinde, Feyyum, Beni Suveyf, Minya, Asyut, Kına, Sohac'ın güneyinde, Kuzey Sina, Güney Sina, Süveyş, İsmailiyye ve Buhayra" kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlattı.

MISIR İÇİŞLERİ BAKANI EYLEMCİLERİ SUÇLADI

Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, canlı yayında Mısır halkına seslendi. İbrahim, Mursi destekçilerinin protestolarını dağıtmak isterken göstericilerin ateş açması ve cephanelik bulundurmalarının güvenlik güçlerini şaşırttığını söyledi.

43 POLİS ÖLDÜ

İbrahim, göstericilerin yüksek binaların tepelerinden güvenlik güçlerine ateş açtığını ve Müslüman Kardeşler liderlerinin de destekçilerine polis merkezlerine saldırmaları yönünde çağrı yaptıklarını ifade etti. İçişleri Bakanı, olaylarda 43 polisin de öldüğünü söyledi.

İçişleri Bakanı İbrahim, Müslüman Kardeşler'in üst düzey liderlerinin tutuklandığına dair haberleri yalanladı.

RADİKAL

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2013, 01:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER