SIRA İMAJ'IN DÜZELTİLMESİNDE

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu'da özellikle Diyarbakır'da çok önemli yatırımlar yaptıklarını ve Diyarbakır'ın imajını daha iyi noktalara taşımak istediklerini söyledi.

SIRA İMAJ'IN DÜZELTİLMESİNDE
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'a yönelik çok büyük destekli yatırım projeleri geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, "Yaptığımız yatırımlar arasında sağlığı ve ulaşımı bile saymıyoruz. Silvan Barajı gibi çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Bugünden itibaren üzerinde durmamız gereken nokta şu Diyarbakır'ın imajını daha iyi noktalara taşımak. Turizm açsından olsun, nitelikli insanları Diyarbakır'a çekmek için, sermayeye çekmek için neler yapabiliriz, bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor" dedi.

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata ve dernek üyeleriyle bir araya gelen Bakan Yılmaz, bölgeye yapılan yatırımlarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Bakan Yılmaz, "Bölgeye bugüne kadar yaptığımız yatırımlar, aktardığımız kaynaklar bu güven ve huzur ortamıyla pekiştirilebilirse ben inanıyorum özel sektörün de Diyarbakır'da çok büyük yatırımları olacak. Büyük ölçekli yatırımlar gerçekleşecek." diye konuştu.

Turizm, tarım ve sanayi alanında Diyarbakır'ın bugünki ortamı değerlendirerek çok önemli yere geleceğini anlatan Yılmaz, "Diyarbakır merkezli kalkınma ajansı kurduk. Bölgesel planlar yapıyoruz. Bölgenin vizyonunu oluşturuyoruz. Bugünki dünyada bilgi olmadan kalkınma olmuyor. Yerel aktörlerin katılımı olmadan kalkınma olmuyor. Ajanslar her iki alanda da çok önemli çalışmalar yaptı" şeklinde konuştu. Diyarbakır'da tarihi kent dokusunu ve turizm potansiyelini de ortaya çıkarmak için çalışma yaptıklarını kaydeden Yılmaz, "Bugüne kadar yüzlerce projeye destek verdik. Kalkınma sürecine bütün insanları katmak istiyoruz. Kapsayıcı kalkınma diye bir anlayışımız var. İnsan odaklı çalışmalardan biri olan SODES'i 5 yıldır uyguluyoruz. 11 milyon TL buna ayırdık. Ayrıca üniversiteye destek veriyoruz. Son 5 yılda yatırım desteği olarak Dicle Üniversitesine 250 milyon TL destek sağladık. Diğer taraftan Diyarbakır'da çok büyük destekli yatırım projeleri geliştiriyoruz. Sağlığı ve ulaşımı saymıyoruz. Silvan Barajı gibi çok büyük yatırımlar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın kabuğunu kırma aşamasında olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şehrin farklı bir düzleme geçme aşamasında olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Öbür taraftan teşvikler ilan ettik biliyorsunuz. Emek yoğun alanlarda yatırım yapanlara muazzam teşvikler sunuyoruz. Bugünden itibaren üzerinde durmamız gereken nokta şu: Diyarbakır'ın imajını daha iyi noktalara taşımak. Turizm açısından olsun, nitelikli insanları Diyarbakır'a çekmek için, sermayeye çekmek için neler yapabiliriz bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor. Türkiye geneli baktığımızda kamu yatırımların oranı yüzde 20'si diğeri özel yatırımlardır. Bu kapsamda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl sonunda çalışmalar tamamlanacak. Bütün bunları Diyarbakır'ın bu dönemde değerlendirmesi gerekiyor. Bunları değerlendirmezsek ne olur? Gençlerimize insanlarımıza yazık olur. Genç ve dinamik nüfusumuz var buna yazık etmemiz lazım. Daha fazla insanın AŞ ve ekmeğe kavuşması için herkesin güçlü bir şekilde çözüm sürecini desteklemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ŞİDDETE KARŞI İLKESEL BİR TAVIR ALMAMIZ GEREKİYOR"

Bu süreci bozmaya yönelik adımlara da herkesin tavır koyması gerektiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bunda da herkesin cesur olması lazım. Burada artık ilkesel bir tavır almamız gerekiyor. Bu yörelerimizde şiddete yer yok. Şiddet gençlerimize esnafımıza zarar veriyor, yatırım ortamını bozuyor. Bu bölge büyük bedeller ödedi. Hepimizin temel hak ve özgürlükten yana olması lazım. Bu ikisini yaptığımız zaman kimsenin kimseye zorla iradesini dayatmadığı bir ortamda bu bölgelerimizin çok hızla gelişeceğine inanıyorum. Sanki bölge uzun yıllar nadasa bırakılmış gibi. Büyük bir umut var. Bunu kimsenin boşa çıkarma hakkı yok."
Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2013, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER