Atık Piller Çöpe Değil Geri Dönüşüme

Çevreye ciddi zararları olan atık pilleri toplama ve çevreye zarar vermeyecek bir şekilde bertaraf etme çalışmaları kapsamında bugüne kadar 2 bin 150 kilogram atık pil toplayan Belediyemiz, 3. Dönem Atık Pil Toplama Kampanyası başlattı.

Atık Piller Çöpe Değil Geri Dönüşüme
 Üç yıldır atık pillerin geriş dönüşümüyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile ortak çalışmalar yürüten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığımız, çalışmaların seyri ve 3. Dönem Pil Toplama Kampanyası hakkında bilgi verdi.

Elektronik eşyalarda kullanılan pillerin civa, kurşun, nikel, kobalt gibi çok ağır metalleri barındırdığını söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanımız Deniz Kıraç, “Ömrü tükenen pillerin gelişi güzel çöplere atılması çevre açısından büyük tehlike yaratır. Gelişi güzel atılan piller toprak kirliliğine neden oluyor. Pillerin çevreye verdiği zarar zaman içinde insanlar üzerinde de etkisini gösteriyor” dedi.

2 bin 150 kilogram atık pil toplandı

Atık pillerin toplanması için kent merkezindeki okulların görevlilerinin katıldığı Başkanlığımızın ve TAP’ın ortak düzenlediği bir eğitim çalışması ile kentteki atık pil toplama çalışmalarının başlatıldığını hatırlatan Kıraç, şunları söyledi: “Atık pil toplama kampanyası çerçevesinde okullara 250, kentteki AVM’lere 50 ve dilekçe ile kampanyaya destek vermek isteyen kurum ve kuruluşlara 48 adet olmak üzere toplam 348 adet atık pil toplama kutusu dağıtıldı. 2012 de başlattığımız atık pil toplama kampanyamız süresince 35 okulun katılımıyla yaklaşık 2 bin 150 kilogram atık pil topladık.”

3. Dönem Atık Pil Toplama Kampanyası başladı

Ödüllü pil toplama kampanyası sonucunda belediyenin okullara çeşitli ödüller verdiğini hatırlatan Kıraç, 3. Dönem Atık Pilleri Toplama Kampanyası’nda ödül verme sistemini değiştirdiklerini kaydetti. Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz önceki 2 sene de okullara ödüllerimizi verirken en çok pil toplayan öğrenci sayısını baz alarak ödüllerimizi veriyorduk. Şimdi ise ödül verme sistemimizi değiştirdik. Şimdi öğrenci sayısına bakmaksızın en çok pil toplayan okula ödülümüzü vereceğiz. Bu sene kampanya kapsamında atık pil toplayan ilk 5 okula 1. olana masa tenisi ve seti, 2. olana basketbol setleri ve voleybol setleri, 3-4-5. olanlara ise satranç takımları ve eğitim panoları verilecek. Verdiğimiz ödüller belki bir şey değildir; ama doğadan uzaklaştırdığımız her atık her ağır metal kentimize yaşamımıza ve çevremizdeki insanlara büyük bir katkı sağlamaktadır.”

Piller gelişi güzel çöplere atılmamalı

Kıraç, toplanan atık pillerin çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi işlemini ise şöyle anlattı: “Biz okullardan toplanan tüm atıkları tartarak alıyoruz. Toprağa, ışığa veya ısıya maruz bırakmadan muhafaza ediyoruz. Piller bu şekilde uzun süre bekletilmedikleri müddetçe herhangi bir zararları olmuyor. Daha sonra topladığımız bütün bu pilleri kapalı kargo araçları ile TAP’ın İstanbul’daki merkezine gönderiyoruz. Piller orada içindeki değerli maddeleri geri dönüşümde kullanılacak şekilde ayrılarak geri kalan kısmı çevreye zarar vermeden bertaraf ediliyor.” Halktan atık pillerini gelişi güzel çöplere atmamasını, pillerin geri dönüşüm noktalarına verilmesini isteyen Kıraç, pil toplama kampanyasının 30 Nisan’da sona ereceğini bildirdi.
Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2015, 17:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER