Başbakan Yardımcısı İşler ve Bakan Eker, Diyarbakır'da

Başbakan Yardımcısı İşler: "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için önemli tedbirler aldık

Başbakan Yardımcısı İşler ve Bakan Eker, Diyarbakır'da
 Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için önemli tedbirler aldık. Töre cinayetleri çok şükür azaldı. Ama töre adı altında kız çocukların öldürülmesine son verilmelidir" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile AK Parti Diyarbakır Kadın Kolları Başkanlığının "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinliğe katılan İşler, burada yaptığı konuşmada, çağdaş uygarlığın özünde insanların, ekonomik, sosyal ve kültürel aktörleri bir arada kullanarak dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yaşamın tüm alanlarında eşit haklara sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Fertlerin hatasından kaynaklanan bir takım suistimaller dışında kadının en yüksek mevkiyi İslam'la kazandığını ifade eden İşler, parti olarak göreve geldiklerinde birçok alanda kadınların sorunlarla karşılaştıklarını, bu sorunların çözümü konusunda kendilerini sorumlu tuttuklarını ve çalışmalarını bu yönde gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kadınların devletin ilgili kurumlarının yanı sıra merkezi planlama, yerel örgütlenme ve sivil toplum kuruluşlarında, ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda haklarının geliştirilmesi yönünde yürüttükleri hak mücadelelerini takdirle karşıladıklarını dile getiren İşler, parti olarak kadınların hak ettiği  destekleri esirgemediklerini vurguladı.

Kadınlara yönelik şiddeti önlemek için tedbir aldıklarını kaydeden İşler, şöyle konuştu:

"Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için önemli tedbirler aldık. Töre cinayetleri çok şükür azaldı. Ama töre adı altında kız çocukların öldürülmesine son verilmelidir. Kız çocukların küçük yaşlarda evlendirilmelerinin önüne geçilmelidir. İktidar olarak bu konularda gerekli adımları attık ve atmaya devam edeceğiz."

Ak Parti döneminde kız çocuklarının eğitimine çok büyük bir önem verdiklerine dikkati çeken İşler, Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nı başlatarak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kız çocukların eğitim almalarının sağlandığını belirtti.

Kızların üniversitelere başörtülü okumasının önünü açtıklarını anlatan İşler, "Hatta son yaptığımız düzenlemeyle artık kadınlarımız, kızlarımız devlet kurumlarında memure, hemşire, doktor olarak başörtüleriyle görev yapabilmektedir" diye konuştu.

Bakan Eker ise hükümet olarak kadınların hayatını kolaylaştırmak ve toplumsal alanda daha etkin olmaları için sosyal yapı tesis etmeye çabaladıklarını dile getirdi.

Eker, ihtiyaç duyulan şeyin sevginin ve merhametin yaygınlaştırması olduğunu ifade ederek, "Bunun kaynağı da kadınlar ve annelerdir. Biz merhameti, şefkati ve saygıyı kadınlardan öğreniriz. Bu nedenle bunun bugün sosyal alanda atılacak bir takım adımlar ile birlikte kadınları daha çok eğitim ve imkan fırsatı yaratmalıyız" dedi.

Bakanlık olarak kadınların lehine farklı ve pozitif uygulamalar getirdiklerini aktaran Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kadınlar kooperatif kurarsa, onlara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Eğer kadınlar, tarımla ilgili yatırım yaparak şirket kuruyorsa, onlara erkeklerin kurduğu şirketlerden ilave 10 puan daha fazla veriyoruz. Bu puanı sadece kadın olmaları sebebiyle veriyoruz. Bakanlığımız bunun gibi kadınlara birçok proje için imkan ve olanaklar tanıdı. Çok başarılı örneklerini biliyoruz."

Eker, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Mine Lök Beyaz'ı kadınlar günü dolayısıyla konuşmaları için kürsüye davet etti. Beyaz ise bugün Oya Eronat ile birer kadın olarak Diyarbakır'ı temsil etmelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve parti teşkilatının kadınlara verdiği önemden kaynaklandığını dile getirdi.
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2014, 22:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER