Diyarbakır'da 96 Tarım Projesi Kabul Edildi

Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi kapsamında kırsal ekonomik büyüme bileşeni altındaki katkı niteliğindeki Tarımsal Üretim ve Sulama Projeleri hibe programı kapsamında 2013 yılında Diyarbakır genelinde yaklaşık 300 proje başvurusu yapıldığı bunlardan 96’sının kabul edildiği belirtildi.

Diyarbakır'da 96 Tarım Projesi Kabul Edildi
 Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi kapsamında kırsal ekonomik büyüme bileşeni altındaki katkı niteliğindeki Tarımsal Üretim ve Sulama Projeleri hibe programı kapsamında 2013 yılında Diyarbakır genelinde yaklaşık 300 proje başvurusu yapıldığı bunlardan 96'sının kabul edildiği belirtildi.
Dicle İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personellerinin koordineli olarak yaptığı çalışmalar sonucunda, proje başvuruların yaklaşık 118 tanesi ilçedeki çiftçiler tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Dicle ilçesinde başvuru yapan çiftçilerin 86 tanesinin ilk üç aşamayı geçtiği belirtildi. Yapılan son değerlendirmeler sonucunda Dicle ilçesindeki çiftçilerden 23'ünün projesi asil listeye dahil edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Zeki Efe, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan son değerlendirmeler sonucunda Diyarbakır ilinde toplam 96 projenin kabul edildiğini söyledi. Efe, "Dicle ilçemiz çiftçilerinden 23 başvuru sahibinin projesi kabul görüp asil listeye dahil edilmiştir. Kabul edilen projelerin toplam maliyeti 764 bin 287 lira 65 kuruş olup, çiftçilere yüzde 70 hibe desteği verilecektir. İlçemiz çiftçileri toplamda 535 bin 1 lira 355 kuruş hibe desteği alacaklardır. Toplam 216 bin 245 dekar alanda kapama meyve bahçesi kurulacaktır. Kabul edilen projelerin faaliyete geçmesi sonucunda; 6 adet toplam 40 bin 408 dekar alanda telli terbiye sistemli bağ kurulumu, 7 adet toplam 46 bin 847 dekar alanda badem bahçesi kurulumu, 4 adet toplam 45 bin 904 dekar alanda ceviz bahçesi kurulumu, 4 adet toplam 32 bin 186 dekar alanda elma bahçesi kurulumu, 2 adet toplam 50 bin 900 dekar alanda nar bahçesi kurulumu gerçekleştirilecektir. Asil listeye dahil edilen başvuru sahipleri ile sözleşme imzalandıktan sonra meyve bahçelerin kurulumlarına ilkbahar ayında başlanacaktır. Bu projelerin faaliyete geçmesi, diğer çiftçilere örnek oluşturacaktır. Diyarbakır genelinde kabul edilen 96 projenin 23 tanesinin Dicle ilçemiz çiftçilerinden olması ilçemiz meyveciliği için memnun edici bir durum ortaya çıkarmıştır. Faaliyete geçecek meyve bahçeleri ile ilçemizdeki diğer çiftçiler de teşvik edilmiş olacak ve çiftçiler kendi imkanları ile meyve bahçesi kurulumuna teşvik edilmiş olacaktır. Yapılan başvurular sonucunda asil listeye giremeyen çiftçilerimiz ile ilgili GAP Bölge Kalkınma İdaresi'ne sunulmak üzere meyve projesi yapılacaktır. Yapılacak olan projenin Şubat ayında tamamlanıp GAP Bölge Kalkınma İdaresi'ne sunulması planlanmaktadır. Projenin kabul edilmesi ile yeni kurulacak meyve bahçelerinin de ilkbahar ayında faaliyete geçmesi planlanacaktır" dedi.
Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2014, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER