Diyarbakır'da İkinci El Pazarına Büyük Rağbet

Diyarbakır'da alım gücü yetersiz olan vatandaşlar, ikinci el pazarlara akın ediyor. Pantolon, kazak ve ceketler küçük tamirlerin ardından 1 ila 5 TL arasında satılıyo

Diyarbakır'da İkinci El Pazarına Büyük Rağbet
 

Diyarbakır'ın Sur İlçesi Balıkçılarbaşı semtindeki Afişçiler Çarşısının iç kısımlarında yıllardır sabit noktada kurulan pazarda ikinci el ev eşyası, mutfak araç gereçleri, mobilya, giyim ve ayakkabı bulmak mümkün. Önceki yıllarda yoğunluğun az olduğu bu pazarlarda son zamanlarda özellikle alım gücü zayıf olan vatandaşların rağbeti iyice arttı.

Gün Geçtikçe Müşterisi Artıyor

Kullanılan elbiselerin ve ayakkabıların toplandığı ve tamir edilip temizlendikten sonra yeniden satışa sunulduğu ikinci el ayakkabı ve elbise pazarı, dar gelirli vatandaşların uğrak yeri oldu. Pazarda en fazla ilgiyi kullanılmış ayakkabılar görürken, Satın aldığı kullanılmış ayakkabıları onardıktan sonra satışa sunan 71 yaşındaki ayakkabı tamircisi ve satıcısı Mehmet Daş, 25 yıldır yaptığı bu mesleğin gün geçtikçe müşterisinin arttığını söyledi.


İkinci El Fiyatları 1 Liradan Başlıyor

Piyasada sıcak para olmadığını insanların alım gücünün zayıfladığını ifade eden Daş, artık kimsenin eskisini atmadığını kendilerine getirip sattığını dile getirdi. Kendilerinin kullanılmış giysilerin tanesini 50 kuruştan satın aldıklarını ifade eden Daş, "Bizde küçük tamirlerin ardından yeniden satışa çıkarıyoruz. Ayakkabılar piyasada 35-40 liradan aşağı olmazken, biz 3 lira veya en fazla 5 liraya ayakkabı satıyoruz. Bazen biz maddi durumu iyi olan ailelerden aldığımız piyasada bayağı pahalı olan ayakkabıları da onarımını yapıp, boyadıktan sonra yeniden satışa çıkarıyoruz. Bunların tanesi de 15 liradan fazla olmuyor. Sattığımız ayakkabılar, dar gelirli vatandaş tarafından alınıp yeniden kullanılıyor. Onlarda mutlu oluyor bizde" dedi.

Kış Mevsiminde Kazak ve Montlar Revaçta 
Kış aylarında genellikle kalın pantolonlar, kazaklar ve mont satışlarının olduğunu belirten Daş, mağazada 250-300 TL'ye satılan mont ve kabanların ikinci elini kendilerinin yüzde 10 fiyatına 25-30 liradan sattığını ifade ederek, "İnsanların amacı önceden hoş ve güzel görünmek iken artık sadece ısınmak istiyor. Yani elbisesi iyimidir, güzel midir? Pek bunu düşünmüyor. 'Ben ısınayım da ne güzelliğiymiş' diyor. Çünkü iş yok evde aş yok elbise güzel olsa ne olmasa nedir. İnsanların alım gücü yok, asgari ücret alıyor birde evi kira ise hali perişan oluyor. Allah bizim insanımıza yardım etsin. Gerçekten fakir ve garibandır. Bazıları gelir yanıma 'Bunlar benim için değil, ben işçilerime ikinci el elbise ayakkabı alacağım onlar işte giysinler' derler. Ama gerçekte öyle değildir o kişiler kendilerine alıyor ama bunu çaktırmak istemiyor. Biz bunca yılın esnafı hemen anlıyoruz. İşte durum budur maalesef alım gücü çok zayıfladı insanların" diye konuştu.

Daha Önceden 'Ben Benim' Diyen İnsanlar Bile İkinci El Elbise Alıyor

Yine elbise pazarında ikinci el elbise satışı yapan 53 yaşındaki Habib Solmaz ise, "Durumu iyi olan vatandaşlar giymedikleri elbiseleri getirip buraya bırakıyor. Giyilecek durumda ise makinede yıkadıktan sonra bir ila 5 lira arasında satıyoruz. Eğer tamir gerektirecek giysiler olursa anlaşmalı olduğumuz terziler var onlarda tamirini yaptıktan sonra satışa çıkarıyoruz. İnsanların alım gücü gerçekten son yıllarda bir hayli düşmüş durumda. Daha önceden 'ben benim' diyen insanlar bile ikinci el elbise alıyor. Müşterilerimiz daha çok çocuk ve yaşlılardan oluşuyor. Dar gelirli vatandaşlar kendilerine ve çocuklarına buradan alışveriş yapıyor" şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 16:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER