Diyarbakır'da Turist Sayısındaki Artış Hız Kesmeden Sürüyor

Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Şükrü Dursun, Diyarbakır'a bu yıl 11 ayda 233 bin 196 yerli yabancı turistin geldiğini söyledi.

Diyarbakır'da Turist Sayısındaki Artış Hız Kesmeden Sürüyor
 

Diyarbakır Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Şükrü Dursun, kent turizmiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çözüm süreci ile birlikte, Diyarbakır'ın yerli ve yabancı turist akınına uğradığını belirten Arıtürk, son 3 yıl içinde Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turist sayısında ciddi artış yaşandığını söyledi. Son üç yılda 690 bin yerli yabancı turistin ziyaret eden kentte inanç turizmi ön planda.


Yerli ve yabancı turistler ile ilgili istatistikî bilgileri paylaşan Müdür Vekili Dursun, "Turizm belgeli otellerden alınan verilere göre, 2013 yılında 208 bin 388 yerli olmak üzere, 24 bin 808 yabancı turist kenti ziyaret etti. 2014 yılının kasım ayına kadar ise, 297 bin 497 yerli, 26 bin 275 yabancı turist kenti ziyaret etti. Yaklaşık 2 yıllık turist sayısına baktığımızda, Diyarbakır'ı 505 bin 885 yerli ve yabancı turist ziyaret etmiştir. Son üç yılda ise bu rakam 690 862 yani her geçen yıl neredeyse büyük bir artış söz konusudur. Bu sayılar her geçen gün daha da artacak. Diyarbakır ve halkı hak ettiği yere mutlaka gelecek. İstatistik oranlarına baktığımızda, her yıl yüzde 15 oranında artış yaşanıyor. Yılsonuna kadar bu sayı daha da artacak. Gerek çözüm sürecinin getirdiği huzur ortamı, gerekse de Valilik ve bizim ortaklaşa yapmış olduğumuz tanıtımdan dolayı, turistler gelmeye başlıyor. Tabii Belediye ve STK'larımız da bize her türlü desteği veriyor" dedi.

Yabancı Turist Sayısı Artacak

Diyarbakır'a gelmek isteyen Japon turistlerin 2015 Mart ayı programına Diyarbakır'ı aldığını da hatırlatan Dursun, uluslararası havalimanının yapılması ile birlikte Avrupa veAsya'dan çok sayıda turistin Diyarbakır'a gelmek isteyeceğini ifade etti. Uluslar arası havaalanı ile birlikte Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı sayılarının da yavaş yavaş bir birine yaklaşacağı beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren Dursun, "Şu anda yerli turist sayısı yabancı turist sayısının on katı kadar ancak uluslar arası hava alanı ve geliş gidişlerin direk olması ile birlikte yabancı turist sayısının hızla yükseleceğini ve yerli turist sayısı ile eşitleneceğini düşünüyorum" dedi.

İç Kale Türkiye'nin En Büyük Açık Hava Müzesi Olacak 
Diyarbakır'da turizm belgeli 22 otel bulunduğunu ve bu otellerde bin 407 oda, 2 bin 740 yatak kapasiteli olduğunu aktaran Dursun, Kentte otel yapımlarının sürdüğünü, yapılacak yeni oteller ile bine yakın bir oda ve 2 bine yakın yatak kapasite artışı olacağını ifade etti. İçkale hakkında da bilgi veren İl Müdür Vekili Şükrü Dursun, şu ana kadar İçkale'ye toplam 26 Milyon TL gibi bir harcama yapıldığını ifade ederek, İçkale'nin 2015 Nisan ayında biteceğini söyledi. Dursun, "İçkale Diyarbakır için bir milattır. İçkale tamamen bittiğinde başta Diyarbakır olmak üzere, bölgeye hitap edecektir. İçkale bittiğinde Türkiye'nin en önemli açık hava müzesi haline gelecek" dedi.

İnanç Turizmi Çok İyi Durumda

İnanç turizmi açısından da kentin önemli merkezlere sahip olduğunu dile getirenDiyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şükrü Dursun, özellikle peygamber kabirlerinin bulunduğu Eğil ilçesi ve 27 şehit sahabenin yattığı Hazreti Süleyman Camii ile İslam Âlemince 5. Haremi Şerif olarak kabul edilen Ulu Cami gibi değerlerin, Türkiyeçapında olduğu kadar dünya çapında da önemli bir değere sahip olduğunun altını çizdi.

Eğil, Hz. Süleyman ve Ulu Cami İnanç Turizmin Gözbebekleri

Diyarbakır'ın en önemli turizm merkezleri arasında bulunan Eğil, Ulu Cami ve Peygamber Efendimizin 27 şehit sahabesinin yan yana yattığı Hz. Süleyman Camii son zamanlarda turistlerin büyük ilgisine mazhar olan yerler olarak dikkat çekiyor.

Özellikle Eğil ilçesindeki peygamber mezarlarının bulunduğu Makam Dağı bölgesi ve önceki yıllarda genellikle, dini gün ve geceler ile sınavlar öncesi dolup taşan Peygamber Efendimizin 27 şehit sahabesinin yan yana yattığı Diyarbakır'daki Hz. Süleyman Camii, artık kentin yurt içi ve yurtdışı inanç turizminin en gözde mekanı durumuna geldi.

Dolup Taşıyorlar

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Saraykapı semtindeki 27 şehit sahabesinin yan yana yattığıDiyarbakır'daki Hz. Süleyman Camii, özellikle Perşembe ve Cuma günleri 'iğne atsan yere düşmez' tabiri net olarak görülebiliyor. Müslümanların namaz ve dua ettikleri, kutsal kitaplarını okuduğu camii de, Diyarbakır ve bölgeden çok Türkiye'nin her yerinden insanların bulunması dikkat çekiyor. Hatta dünyanın farklı ülkelerinden gelen Müslüman turistlerin de bulunduğu camide, yoğun kalabalık akşam saatlerine kadar sürüyor. İnanç turizmin yanı sıra özellikle Diyarbakır'ın her dönemde yönetim merkezi olan ve bir dönem JİTEM'in de merkez karargâhı olarak kullanılan İçkale'nin de Hz. Süleyman Camii ile yan yana olması ziyaretçilere bir taş ile iki kuş vurma şansı tanıyor. Bu arada, ziyaretçilerin hınca hınç doldurduğu cami ve bölgesi dışındaki esnaflarda durumdan hayli memnun oldukları gözlendi. Kente gelip de görülmeden ayrılmayan yerler arasında ilk sıralarda yer alan bir diğer nokta ise İslam Aleminin 5. Haremi Şerif olarak kabul ettiği Ulu Cami, her zamanki gibi ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. 4 mezhebe de ev sahipliği yapan merkez özellikle inanç turizmini canlandıran yerlerden biri. 

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER