Kent Konseyi "Dicle Vadisi'ne Dokunma" Dedi

Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, DÜ Rektörü Jale Saraç dönemindeki faaliyet ve yaklaşımlarındaki paralelliklerin araştırılmasını istedi.

Kent Konseyi
 Diyarbakır Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, Hevsel`deki katliama yönelik geliştirilen demokratik eylemliliği desteklediklerini belirterek, "Son dönemlerde Türkiye`de yürütülen paralel devlet tartışmalarında somutluk aranıyorsa; Dicle Üniversitesi Rektörü Jale Saraç dönemindeki faaliyet ve yaklaşımlarındaki paralellikler araştırılsın" dedi.

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübü yönetim kurulu ve üyeleri Hevsel'deki ağaç katliamına karşı yapılan eyleme destek verdi."Özgür Doğa, Özgür Birey, Özgür Toplum... DicleVadisine Dokunma" pankartıyla, "Yeşilin yerine betonu koyma", "Uyuşturucuya hayır, spora evet" dövizleri taşıyan gençler yürüyerek Hevsel Bahçelerindeki eylem yapan gençlerin yanına geldi.

Diyarbakır Yerel Gündem21 Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Metin Kılavuz burada bir açıklama yaptı. Kılavuz, "23.08.2013 tarih 5181 sayılı Bakanlık Oluru İle Dicle Vadisi ve Çevresindeki mülkiyeti Hazine'ye ait toplamda 10.985.474,95 m2 alan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak ilan edilmiştir" kararını okuyarak, halen kararın geri alınmadığını anımsattı. Dicle Vadisi'nin bölgenin önemli ekosistem kimliğini oluşturduğunu söyleyen Kılavuz, planlanan yapılaşmanın ekosisteme ciddi zarar vereceğini ve tahribata neden olacağını söyledi.

Kılavuz, Dicle Vadisi'nin, nehir yatağında olması, taşkın riski ve zeminin uygun olmaması nedeniyle; Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün "Yerleşime Uygunluk Değerlendirme" ölçülerine göre yapılaşmaya uygun olmayan alan olarak ilan edildiğini ve bu alanın açık yeşil alanlar olarak planlandığını hatırlattı.

UNESCO'YA GİRMESİ ENGELLENECEK

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmek için hazırlanan "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı" sınırlarının Kültür Ve Turizm Bakanlığıtarafından onaylanmasına rağmen Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı bu alanı rezerv yapı alanı olarak ilan ettiğini anımsatan Kılavuz, bu alana yapılacak en ufak bir olumsuz müdahalenin Dünya Miras Listesine girmesini engelleyeceğini söyledi.

Kılavuz öte yandan Bakanlık oluru ile Kayapınar İlçesi Kent Orman Parkı sınırları içerisindeki Mastfıroş Tepe ile Talaytepe arasındaki alanın da yapı rezerv alanı olarak ilan edildiğini ve bu kararın da halen geri alınmadığını hatırlattı. "10.09.2013 tarih 5721 sayılı Bakanlık oluru ile Kayapınar İlçesi Kent Orman Parkı sınırları içerisinde Mastfıroş Tepe ile Talay Tepe arasındaki Mülkiyeti Kamu Orta Malı ve Maliye Hazinesine ait toplamda 2.234.516,79 m2 alan rezerv yapı alanı olarak ilan edilmiştir" şeklindeki kararı okudu

Talaytepe-Mastfroştepe arasında kalan Kent Ormanı'nın, kentin hâkim rüzgârlarının yönünde yer alan ve bu özelliğiyle de kentin akciğeri olan alanın Kentiçin hayati önem taşıdığını söyledi. Diyarbakır'ın uzun bir mücadele süreci sonucunda böylesi bir alana kavuşmuş, bütün Kent dinamiklerinin ve yerel yönetimlerin 1999 yılından bu yana sürdürdükleri mücadele sonucunda kente kazandırıldığını belirten Kılavuz, "Genel Şehircilik İlkelerine ve planlama mevzuatlarına göre Kent planlarının kamu yararı ilkesi gözetilerek, bu tür alanların korunması ve arttırılması temeline dayandırılarak yapılması önerilmektedir" dedi. Kılavuz, Bakanlığın rezerv yapı alanı ilan etme kararıyla birlikte, Kent ormanı, kentin elinden alınarak yapılaşmaya açılmasının Diyarbakır da yaşayan her birey için kabul edilemez bir durum olduğunu sözlerine ekledi. . 
"Diyarbakır İli,Yenişehir İlçesi,İstasyon Caddesi mevkii,123 ada 1 no'lu parselÇevre Ve Şehircilik Bakanlığı'nın 11/06/2013 tarih ve 8962 sayılı oluru ile 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar resen onaylanmıştır" şeklindeki kararı okuyan Kılavuz, bu alana ilişkin TOKİ tarafından AVM ihalesinin yapıldığının söylendiğinin altını çizdi.

YEŞİL ALAN BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUŞTUR

Kentin merkezinde bulunan yürürlükteki imar planlarında park alanı ve resmi kurum olan alanın, Bakanlık tarafından İmar Değişikliği yapılarak konut ve ticarete dönüştürüldüğünü ifade eden Kılavuz, şöyle konuştu: "Bu plan değişikliği ile yürürlükteki imar planlarıyla bütünlüğü sağlanmış, kentsel açık yeşil alan bütünlüğü bozulmuştur. Hazırlanan plan değişikliği ile toplam 50.940 m2 büyüklüğündeki alan konut-ticaret alanı olarak önerilmiş; İmar Kanunu ve Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında bu alana getirilen yoğun yapılaşma ve nüfus için açık yeşil alan sosyal ve teknik altyapı önerilmemiştir. Dolayısıyla bu plan değişikliği şehircilik ilkelerine ve imar mevzuatlarına aykırılık oluşturmaktadır. Kentte yaşayanlar için yıllardır önemli bir sosyal alan olan bu alanın etrafındaki resmi kurum ve kültürel yapılarla uyumlu bir park olarak planlaması Kent için daha gerekli olup bu planın bir an önce iptal edilmesi gereklidir."

HES PROJELERİ DOĞAL PEYZAJA ZARAR VERECEK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içerisinde kalan Dicle Nehri üzerinde yapılması tasarlanan 3 adet Regülatör ve Hes Projelerinin kentin doğal peyzajına ve tarihi kültürel değerlerine büyük zarar vereceğini de anımsatan Kılavuz, "Regülatörlerden birinin Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Kültürel Peyzajı alan sınırı içerisinde kalması, tarihi Ongözlü Köprüye çok yakın bir yerde planlanması kentte yaşayanlar için kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu. 
En son Dicle Üniversitesi tarafından ağaç katliamı ile gündeme gelen Hevsel'deki katliama yönelik geliştirilen demokratik eylemliliği desteklediklerini vurgulayan Kılavuz, "Son dönemlerde Türkiye'de yürütülen paralel devlet tartışmalarında somutluk aranıyorsa:Dicle Üniversitesi Rektörü Jale Saraçoğlu dönemindeki faaliyet ve yaklaşımlarındaki paralellikler araştırılsın" dedi. Kentle bağı olmayan, bilimsellikten uzak Dicle Üniversitesi'ni bir an önce Diyarbakır halkından özür dilemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kılavuz, kentin tarihine,doğasına ve kimliğine karşı olan doğa katliamına son verilmesinin altını çizdi.

Diyarbakır şehrinin doğal ve kültürel değerlerinin tahribatına sebebiyet veren projelerin kamu yararı gözetilmeden, merkezden yereli ve Kent dinamiklerini yok sayan müdahaleler olduğunu belirten Kılavuz, "Bahsedilen kararlardan kamu yararı lehine bir an önce vazgeçilmelidir. Aksi takdirde bu kararların ve projelerin bir an önce iptal edilmesini için gerekli tüm demokratik ve yasal haklarımızı kullanacağız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından katılımcılar gençlerle birlikte halay çekerek, eyleme destek verdi. 

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2014, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER