Kürtçe Dil Bayramı Kutlandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl 15 Mayıs'taki Kürtçe Dil Bayramı'nı erken kutlamada, erbaneler çalındı, şarkılar söylendi, yarışma düzenlendi.

Kürtçe Dil Bayramı Kutlandı

  Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Kovara Hawar'ın 15 Mayıs 1932'de yayın hayatına başlaması baz alınarak kutlanan "15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı"nı Şehir Tiyatrosu bahçesinde kutladı.



Kürtçe Dil Bayramı'na, Eş Başkanlar Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, HDP milletvekili adayı Altan Tan'ın yanı sıra belediye yöneticileri ve çalışanları katıldı. Kutlamanın yapıldığı alana, "Lı Her Dere Bı Kurdi" pankartı asıldı. Program yöresel kıyafetler giyen kadın çalışanların erbaneler eşliğinde seslendirdikleri Kürtçe şarkılarla başladı.





Kürtçe Dil Bayramı'na katılan herkesin bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Eş Başkan Fırat Anlı, Kürt dilinin tarihsel geçmişine dikkat çekerek, Kürtçenin günlük yaşamda kullanımının önemine değindi. Kürt dili denince Kovar Hawar Dergisi, Bedirhan ailesinden Celadet, Kamuran Bedirhan ve Cemilpaşalardan bahsetmemenin büyük eksiklik olacağını söyleyen Anlı, bu kişilerin sürekli hatırlanması gerektiğini kaydetti. Anlı, "Onlar en karanlık ve sürgünlerin yaşandığı dönemde dillerini unutmadı. Bugün bizlerde onların sayesinde modern Latin alfabesiyle dilimizi kullanıyoruz." dedi. Daha önce Kürt dili üzerine çalışma yürütüp yaşamını yitirenleri saygıyla anan Anlı, dil üzerine çalışma yürütenlere de emeklerinden dolayı teşekkür etti.



Kürt dilinin günlük yaşamda yaygın şekilde kullanılmasını isteyen Anlı, herkesin kendi evinin içinde anadilini konuşarak Kürt dilini yaygın hale getirebileceğini söyledi. 'ın en büyük evinin Büyükşehir Belediyesi olduğunun altını çizen Anlı, personellerden Kürtçeyi günlük aktif bir şekilde kullanmalarını istedi.

Kürtçe Konuşmanın Korkulduğu Günlerden Bugünlere Gelindi



Dilin hiçbir zaman siyaset olmayacağını ve insanların anadil vurgusunun tamamen doğal bir istem olduğunu belirten Anlı, daha önce anadile vurgu yaptıklarında birçok kişinin bunu siyaset malzemesi olarak algıladığını ifade etti. Anlı, bu istemin hiçbir zaman siyasi bir istem olmadığını dile getirdi. Belediye olarak Kürt dili üzerine üstlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceklerini kaydeden Anlı, Kürtçenin eğitim dili olması konusunda da belediyenin çalışma yürütebileceğini sözlerine ekledi.





Kürt Dil Bayramı'nı oldukça önemli ve anlamlı bulduğunu belirten Kışanak, Kürtçe konuşmanın aşağılandığı ve korkulduğu dönemlerden bugünlere geldiklerini aktardı. Bugün artık bu tür olumsuzlukların yaşanmadığını söyleyen Kışanak, kutlamaya katılan personellerin Kürt Dili Bayramını kutlayarak konuşmasını tamamladı.

Yarışmada Yapıldı



Yapılan konuşmaların ardından dengbejler Neytullah Sayılı ve M. Şerif Coşkun söyledikleri şarkılarla, Ali Acun'da kavalıyla kutlamaya katılanlara keyifli anlar sundu. Program Kürtçe söylenen şiirlerle devam etti. Kürtçe Dil Bayramı üçer kişiden oluşan sarı, kırmızı ve yeşil 3 gruba yönelik yapılan Kürtçe bilgi yarışmasıyla sona erdi. Yarışmacılara İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 16:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER