Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Kürdoloji Bölümü İçin YÖK'e Başvurdu

Diyarbakır’ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEÜ), 2015-2016 Eğitim-Öğretim Dönemi’nde 20 yeni program açıyor.

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Kürdoloji Bölümü İçin YÖK'e Başvurdu
 

Diyarbakır’ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEÜ), 2015-2016 Eğitim-Öğretim Dönemi’nde 20 yeni program açıyor. Rektör Prof. Dr. Ekrem Doğan, Kürdoloji, uygulamalı Kürtçe ve çevirmenlik bölümü için YÖK’e başvurduklarını söyledi. 

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEÜ) ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle Diyarbakır’daki medya çalışanlarını ağırladı. Yemekli programında konuşan SEÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan, gazeteciliğin insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan en çok önemli mesleklerden biri olduğunu belirtti. Özellikle bilginin çok hızlı yayıldığı çağımızda medya ve dolayısıyla gazetecilerin önemi bir kat daha arttığını belirten Prof. Dr. Doğan, "Gazetecilik önemli olduğu kadar çok zor da bir meslektir. Ancak bölgemizde çalışan gazetecilerin yaşadığı zorluklar daha da fazladır. Bölgedeki medya çalışanlarının her gün farklı tehlikelerle karşı karşıya kaldığı hepimizin malumu." dedi.

SEÜ ile ilgili de bilgi paylaşan Doğan, misyonlarının hızlı bir gelişim ve değişimin arifesinde olan ülke ve bölgenin en değerli kaynağı gençleri hak ettikleri eğitim standartlarında yetiştirmek olduğunu aktardı. Rektör Doğan şöyle devam etti: "Malumunuz olduğu üzere Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Şubat 2013’te kuruldu. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde de ilk öğrencilerimiz aldık. Ayrıca yüksek lisans programımız da Ekim ayında başladı. Henüz birinci yılında olan bir üniversite olmamıza rağmen büyük bir teveccüh görüyoruz. İlk yılımızda 5 programda öğrenci aldık. Ancak ikinci senemiz olan 2015’î atılım yılı olarak görüyoruz. Bu yıl Mimarlık, Uluslararası Ticaret lisans (dört yıllık), İlk ve Acil Yardım, Anestezi, Ameliyathane Hizmetleri, Ağız ve Dış Sağlığı, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, Elekronörofizyoloji, Odyometri, Optisyenlik, Tıbbî Görüntüleme Teknikleri, Tıbbî Laboratuvar Teknikleri, Tıbbî Dokümantasyon ve Sekreterlik, Ortez Protez, Fizyoterapî (İÖ), Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik de önlisans (iki yıllık) programlarına öğrenci alacağız. Program sayısını artırmak için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Önümüzdeki yıl yaklaşık 1000 öğrenci almayı hedefliyoruz. Nihai hedefimiz izni alınan 50 programın tümüne bir kaç yılda öğrenci almaktır."

İyi dil eğitimi verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Doğan, öğrencilerin isteğine göre İngilizcenin yanında Arapça, Rusça, Fransızca dil eğitimine seçmeli olarak verdiklerini kaydetti. Diyarbakır’da kurulmuş bir üniversite olarak bölgenin gerçeklerine de duyarlı olduklarının altını çizen Doğan, "Batıdaki üniversitelerden belki de en büyük farklarımızdan biri de Kürtçe eğitim olacak. Kürtçe dil eğitimini de çok önemsiyoruz. Öğrencilerimize Kürtçenin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerini de öğretmek hedefimiz. Bu amaçla dört yıllık Kürdoloji ve iki yıllık Uygulamalı Kürtçe ve Çevirmenlik programlarını açmak için YÖK’e başvurduk. Bu bir ilktir. İnşallah bu ilki hayata geçireceğiz. Dosyamız onaylandıktan sonra bu iki programa en kısa zamanda öğrenci almak için gerekli bütün çalışmaları tamamlayacağız. Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için Avrupa’dan Sorani içinse Irak Kürdistan bölgesinden eğitmenlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca Yerel Diller Enstitüsü bünyesinde de Kürtçenin üç lehçesinde de yüksek lisans programı açma çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.

“ETKİN AKADEMİSYEN KADROSU OLUŞTURDUK”

Yaşamın bu coğrafyada başladığını ve dolayısıyla ilim/bilimin de bu topraklardan yeryüzüne yayıldığını hatırlatan Doğan, "İlimin tekrar eski vatanına geri dönüşü sağlamak istiyoruz. Bunun için hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok bilim insanını kadromuza kattık. Şimdiye kadar 10 profesör, 6 doçent, 19 yardımcı doçent ve 40 öğretim görevlisini akademik kadromuza katmış bulunmaktayız. Böylece hedeflerimizden biri olan ‘bölgemize beyin göçünü’ de sağlamış bulunuyoruz. Bu çabalarımız devam edecek." diye konuştu. 

İLK YILDA YÜKSEK LİSANS

Bilgi çağında insanı bir adım öne taşıyan temel unsurun sürekli öğrenme yeteneği olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Doğan, belli bir alanda uzmanlaşmanın önemine değindi. Yüksek Lisans eğitimin artık olmazsa olmaz bir öneme sahip olduğunu da söyleyen Doğan, bu düşünceden yola çıkarak yüksek lisans programlarını peyderpey açtıklarını aktardı: “İlk olarak İşletmede mastır programı açıktık. İşletme Yüksek Lisans eğitimleri, alanlarında yetkin 3 profesör, 2 doçent ve 2 yardımcı doçent tarafından veriliyor. 2015-2016 Eğitim-Öğretim Döneminde de de Hemşirelik, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve birkaç programda da yüksek lisans eğitimlerine başlayacağız.”
Öğrencilere çok önemli burs olanakları da sağladıklarını anlatan Doğan, yüzde 100, yüzde 75, yüzde 50 ve yüzde 25 oranlarındaki burs imkânlarının yanında YGS-LYS sınavlarında derece yapan öğrencilere ‘Başarı Bursu’, üniversiteyi sanat, kültür ve spor alanında başarıyla temsil edecek öğrencilere ‘Sanat Kültür Spor Bursu’ ve öğrenim süresince üstün başarı gösteren öğrencilere de ‘Burs Plus’ adı altında farklı burs imkânları da sunduklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2015, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER