Diyarbakır Kent Konseyi’nin Olağanüstü Toplantısı Yapıldı

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi 27. Olağanüstü Toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır surlarının taslak dosyasının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür...

Diyarbakır Kent Konseyi’nin Olağanüstü Toplantısı Yapıldı
Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi 27. Olağanüstü Toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır surlarının taslak dosyasının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) yetkililerine sunulduğunu söyledi.

Diyarbakır Kent Konseyi’nin tartıştığı Dicle Vadisi, Diyarbakır surlarının UNESCO süreci ve kent ormanının rezerv yapı alanları ilan edilmesi, Dicle Nehri üzerindeki HES projeleri ve stadyumun imar değişikliği ile ilgili gündem maddelerini değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı. Sümerpark Tigris salonunda yapılan toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Kent Konseyi birleşenleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır surlarının UNESCO yolculuğuna başladığını ifade ederek, Dicle Vadisi üzerinde yapılması planlanan HES ve konut alanlarının yapılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. HES ve konut alanlarının yapılmasının UNESCO sürecini bitireceğini öne süren Baydemir, toplantıda alınan kararların merkezi hükümete ve ilgili bakanlıklara sunulması gerektiğini dile getirdi. Baydemir, "Diyarbakır’ın son 12 yıllık zaman dilimi içerisinde, Türkiye’de ve dünyada bir farkındalık yarattı. Bu farkındalık kendiliğinden de olmadı. Surların etrafının temizlenmesi, Suriçi’ndeki kültürel mirasın değerleri olan yapılarımızın restorasyonun başlaması ve şüphesiz ki bununla birlikte koruma amaçlı imar planının gerçekleştirilmiş olması, alan yönetiminin oluşması gibi bütün bunlar Diyarbakır’ın UNESCO yolculuğunda yapmamız gereken çok önemli kentsel ev ödevleriydi. Bu ev ödevlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdik ve başardık. Bu minvalde gerek merkezi yönetim, yerel yönetim ve gerekse kent yönetimi dinamikleri, bütün siyasi farklılıklar Diyarbakır’ı UNESCO yolculuğunda birbirlerine dayanışma içerisinde destek oldular. Geçtiğimiz hafta İmar Daire Başkanlığımızdan bir heyet, Paris’te taslak dosyasını UNESCO yetkililerine ve büyükelçiliğe sunduk. Yani Diyarbakır’ın UNESCO yolculuğu resmen başlamıştır. Bizim UNESCO yolculuğumuz, Diyarbakır surlarının mimari örneklerinin yanı sıra aynı zamanda Dicle Vadisi'nin kendisi ayrılmaz bir parça olarak sunuluyor. Eğer ki, ifade edilen HES inşa edilirse veya Dicle Vadisi konut rezerv alanı olarak ilan edilirse, bırakın uygulamayı, böyle bir planlama bile Diyarbakır’ın UNESCO yolculuğu daha başlamadan ortadan kalkacaktır. Ocak ayı içerisinde benim de içinde yer alacağım bir heyetle UNESCO yetkililerine son dosyamızı vereceğiz. Dosyamızı verdiğimizde, eğer ki dosyanın içerisinde HES projesi veya konut alanlarıyla ilgili bir proje varsa Diyarbakırlılar, UNESCO yolculuğunu unutması gerekecek. 15 yıllık çaba boşa çıkacaktır. Bu itibarla bugün burada yürüttüğümüz çalışma sonuçlarını, mutlak suretle ivedilikle merkezi hükümete ve ilgili Bakanlığa ulaştırmamız gerekiyor. Bundan büyük bir fayda ve bir hayır olacaktır" dedi.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİYLE ÇALIŞMAK İSTEMİYORSANIZ, SİZ YAPIN"

Baydemir, konuşmasında UNESCO sürecinde kentteki tüm dinamiklerin destek vermesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer Diyarbakır Büyükşehir Belediyesiyle çalışmak istemiyorsanız, siz yapın” ifadelerini kullandı. Diyarbakır’a yapılan yatırımları her zaman desteklediklerinin dile getiren Baydemir, yatırım ve kalkınma perspektifi kimden gelirse gelsin, her zaman yanlarında yer alacaklarını söyledi. Baydemir, "Diyarbakır’da taş üzerinde taş koyan her kim olursa olsun, biz onun yanındayız. Ama taş üzerine taş koyulduğunda bunun kente faydası olmalıdır. Bunu yaparken kendin tahrip olmasına asla rıza göstermeyiz. Dicle vadi projesi UNESCO yolculuğunda bizi hızlandıracak, her türlü projeye biz ortak olmaya hazırız. Gelin UNESCO kriterlerinin öngördüğü bütün projeleri birlikte yapalım. Siz eğer, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile çalışmak istemiyorsanız, doğru çalışın, siz yapın. Yeter ki bu kentte doğru minvalde hizmet edelim. Bizim yatırıma karşı bir duruşumuz yok, bizim Diyarbakır’ın gelecek nesillerine emanet etmemiz gereken değerlerinin yanlış politikalarına yok edilmesine dair karşı bir duruşumuz vardır” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardında toplantıya katılanların görüş ve önerileriyle program devam etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 15:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER