Diyarbakır'da “Mukaddes Miras Sergisi“

Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde, İslam Kültür ve Sanat Platformu öncülüğünde 99 el yazması Kur'an ı Kerim mushafından oluşan "Mukaddes M...

Diyarbakır'da “Mukaddes Miras Sergisi“
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Diyarbakır İslam medeniyeti açısından çok önemli birikime sahiptir. Ama maalesef son 30-40 yıldır bu motifleriyle, değerleriyle tanınmaz, bilinmez hale geldi" dedi.

Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde, İslam Kültür ve Sanat Platformu öncülüğünde 99 el yazması Kur'an-ı Kerim mushafından oluşan "Mukaddes Miras Sergisi" tarihi Ulu Cami yanındaki Diyarbakır Zinciriye Medresesi Mezopotamya Uluslararası Kur'an Araştırma Merkezinde düzenlenen törenle açıldı.

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tarihi Ulu Cami'nin bin 374 yıldır İslam'a hizmet veren bir merkez olduğunu belirterek, "Böyle bir serginin Diyarbakır Ulu Cami'nin haziresinde hemen yanı başında İslam'a ve İslam medeniyetine sayısız eserler kazandırmış, büyük alimlerin yaşadığı, eserlerini yazdığı Zinciriye Medresesi'nde açılıyor olması bu kent için çok önemlidir" dedi.

"Diyarbakır medeniyetler merkezidir"

Diyarbakır'ın medeniyetler merkezi olduğunu ifade eden Eker, "İslam medeniyetinin Diyarbakır medinesinde bin 400 yıldır yetiştiğini ve geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bu şehir İslamdan önce başka bir semavi din olan Hristiyanlık ile onun önemli mabetleriyle biliniyordu ki onlar hala burada yaşıyor. Ama bin 400 yıldır İslam medeniyetin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Biz, İslam'ın ve Kur'an'ın mesajını kendi hayatımızda yaşadığımız onu doğru yerde doğru biçimde kavradığımız ve hayata aktardığımız ölçüde barışı, huzuru, sevgiyi, kardeşliği ve merhameti çok daha iyi anlarız. "

"Güzellikleri küller altında kalan şehir"

Bakan Eker, bu tür sergilerin bu şehrin çabasına daha fazla katkı sağlayacağını ifade ederek, "Diyarbakır İslam medeniyeti açısından çok önemli birikime sahiptir. Ama maalesef son 30-40 yıldır Diyarbakır bu motifleriyle, değerleriyle tanınmaz, bilinmez hale geldi. Hep sorunlarla anılan bir şehir haline geldi. Güzellikleri küller altında kalan bir şehir gibi oldu. Şimdi inancımız ve umudumuz, çabamız ve gayretimiz buranın tekrar bir barış ve medeniyet merkezi haline gelmesidir. Herkesin kardeşçe, huzur ve güven içerisinde yaşamasıdır. Yüreklerin dağlanmaması, gözyaşının akmaması, ocakların sönmemesidir. Bunun için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

"Hat sanatı Kur'an-ı Kerim ile gelişmiştir"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş de Müslümanların Kur'an-ı Kerim ile hat sanatını zirveye taşıdığını anlatarak, şunları söyledi:

"Sanatın zirvesi olan hat sanatı Kur'an-ı Kerim ile gelişmiştir. Müslümanlar Kur'an-ı Kerim ile bu sanatı zirveye taşımışlardır. Bu güzel sanatın mirasçıları olarak bizlere düşen bunu geliştirmek, yaşatmak ve yeniden sanatı en güzel şekilde hayata geçirmektir. Burada Kur'an-ı Kerim'in asırlar boyunca yazılmış nadide örneklerini göreceğiz."

Vali Mustafa Cahit Kıraç da serginin burada açılmasının bölge için önemine değindi. Diyarbakır'ın yıllarca sevgi ve kardeşlik şehri olarak anıldığını ve bundan sonra da böyle anılacağını kaydeden Vali Kıraç, "Nasıl ki Şanlıurfa Hazreti İbrahim'in diyarı, İstanbul müjdelenmiş bir şehir ise Diyarbakır da Kur'an da adı geçen iki peygamberin kabri ve İslam'ın beşinci Harem-i Şerif'i olan Ulu Camisi ile anılmakta ve bunu daha çok insanlara duyurmak için hep beraber gayret göstermek durumundayız. 12 bin yıllık bu şehirde bu tarihi değerleri ayağa kaldırmak için büyük bir gayret içerisindeyiz" dedi.

Sergi hakkında bilgi veren İslam Kültür ve Sanat Platformu Başkanı Hüdai Yılmaz da Mukaddes Miras Sergisi'nin İstanbul ve Şanlıurfa'dan sonra üçüncü durağının Diyarbakır olduğunu belirterek, "Sergimizde İslam coğrafyasında bin yıl boyunca yazılmış nadide Kur'an örneklerini göreceğiz. Sanatı göreceğiz ama manayı anlamak noktasında da inşallah kalplere ilham olur" diye konuştu.

Konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise "Allah'ın adıyla ve kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim ve peygamberimizin bize rahmetini esirgememesini ve bu topraklarda barışı, kardeşliği ve sevgiyi yeşertmesini umut ediyorum ve dua ediyorum. Böylesi bir günde bizleri bir araya getirenlere saygı ve selamlarımı sunuyorum" dedi.

Serginin Diyarbakır'da hazırlanmasına katkı sunan Ak Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Vahdettin Bahadır, Mezopotamya Uluslararası Kur'an Araştırma Merkezi'ni yeni kurduklarını anlatarak, "Serginin burada açılması bu merkeze yakışır bir açılış oldu. Burası Diyarbakır'ın bütün renklerini kuşatan bir kimlik olsun dedik. Bu da öz kimlik Kur'an'dır. Bu merkezde ön yargı olmayacak, ötekileştirme olmayacak. Müslümanım diye kendini kabul eden herkes burada birinci derecede saygı görecektir. Diyarbakır'ı bu noktada bu gibi değerlerle tanıştırmak üzere yola çıktık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen "Mukaddes Miras" sergisini gezen Bakan Eker ve beraberindekiler İslam Kültür ve Sanat Platformu Başkanı Yılmaz'dan bilgi aldı.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2013, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER