Diyarbakır’da Sığınaklardan Yaşam Alanlarına Çalıştayı

Diyarbakır’da kadın kurumları tarafından düzenlenen ve iki gün süren “Sığınaklardan Yaşam Alanlarına Çalıştayı” sonuç bildirgesi açıklandı.Diyarbakır’da Demokratik Özgür Kadın Hareketine (DÖKH) bağlı kadın kurumları tarafından...

Diyarbakır’da Sığınaklardan Yaşam Alanlarına Çalıştayı
Diyarbakır’da kadın kurumları tarafından düzenlenen ve iki gün süren “Sığınaklardan Yaşam Alanlarına Çalıştayı” sonuç bildirgesi açıklandı.

Diyarbakır’da Demokratik Özgür Kadın Hareketine (DÖKH) bağlı kadın kurumları tarafından organize edilen, çalıştay sonuçlandı. Sümer Park Resepsiyon Salonu’nda düzenlenen ve iki gün süren çalıştaya Türkiye ve bölge genelinde 90’a yakın kadın kurumu katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen çalıştayda “Sığınma evlerine ilişkin dünya deneyimleri”, “Türkiye deneyimleri”, “Bizim deneyimlerimiz”, “Yeni model tartışmasının amaç ve kapsamı ne olmalıdır” konuları ele alınırken, 15-16-17 Kasım tarihlerinde Mersin’de bir çalıştay yapılmasına karar verildi. Kadın çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği çalıştayın sonuç bildirgesinde, Türkiye ve dünya deneyimleri ortaya konularak, “Mevcut sosyal politikalar nedeniyle sığınakların kavramsal, işlevsel ve yöntemsel yaklaşımlar anlamında çeşitli sıkıntılar barındırdığı açığa çıkmıştır. Demokratik modernitenin inşa edilmesi sürecinde yeni sosyal politikalarımızla birlikte ‘kadının kendi kaderini tayin etme hakkını kendisi belirler’ ilkesinden hareketle yeni bir mücadele dönemi başlatıyoruz. Buna göre tüm yaşam alanlarını kadın bakış açısıyla yeniden ele almak toplum mühendisliği değil, özgür iradenin açığa çıkartılması üzerinden tekçi zihniyete karşı mücadelemizi yükselteceğiz” ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, sığınma evlerinin eril sistemin işleyişi olduğu belirtildi. Çalıştayın sonuç bildirgesinde, “Önceliğimiz bir kadın sistemini geliştirmektir. Bu kadın sistemi ile amaç kadın yaşam merkezlerini geliştirmektir. Kadın yaşam merkezleri yaşamın yeniden örülmesi amacıyla meclisleşmeyi gerektirmektedir. Bu meclis içinde eğitim, kültür sanat, üretim, spor, çocuk, inanç komünleri ve buna bağlı birimler üzerinden kadına ve topluma dayalı kurumsallaşma esas alınacaktır. Sığınak, sığınma evi yerine, üç adımdan oluşan yaşam alanları olarak önerdiğimiz model, kadın yaşam merkezlerinin bir komünü olarak karşımızda durmaktadır. Yaşam alanları ile hedefimiz, kadının kendini yeniden keşfetme sürecinde güçlü ve üretken yanlarını açığa çıkardığı alanlar ve aynı zamanda toplumsal yaşamın inşasında özne olarak, yaşama doğrudan katılmasını sağlamaktır” ifadeleri kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2013, 14:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER