Sorham-der Şiddet Mağdurlarını Topluma Kazandırıyor

İşkence ve şiddet mağdurları için hizmet veren Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği'nin (SORHAM-DER) yardıma muhtaç öğrenciler için kurs başvuruları başladı.SOHRAM-DER bünyesinde çalışan gönüllü öğretmen...

Sorham-der Şiddet Mağdurlarını Topluma Kazandırıyor
İşkence ve şiddet mağdurları için hizmet veren Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği'nin (SORHAM-DER) yardıma muhtaç öğrenciler için kurs başvuruları başladı.

SOHRAM-DER bünyesinde çalışan gönüllü öğretmen ve üniversite mezunları tarafından öğrencilere eğitim veriliyor. 13 yıldır Diyarbakır’da faaliyet gösteren ve şiddetten etkilenmiş bireylere hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu olan SORHAM-DER, eğitim alanında maddi manevi sıkıntı yaşayan öğrencilere bünyesindeki gönüllü eğitimciler aracılığıyla ders vermeye devam ediyor. Ekonomik gücü olmayan mağdur ailelerin çocuklarına eğitim desteği verdiklerini kaydeden SORHAM-DER Koordinatörü Yeter Yılmaz, şiddete maruz kalmış kişilere de psikolojik destek verdiklerini belirtti. Dernek bünyesinde farklı yardımlar yaptıklarını anlatan Yılmaz, “Ekonomik olarak düşük gelirli olan veya hiç geliri olmayan yoksul vatandaşlara sosyal yardımlarda bulunuyoruz. Bunlar, bizim dernek içerisinde oluşturduğumuz bir butiğimiz ile yapılıyor. Bu butikte bay bayan çocuk her türlü kıyafet, ayakkabıdan tutun giyime kadar ev eşyasına kadar malzemeler bulunuyor. Butiğimiz aktif olarak 12 ay açıktır. Gıda yardımları, kurban bayramı, ramazan bayramı daha çok dönemsel gelen bağışlara göre düzenleyebiliyoruz ama butiğimiz kalıcıdır. Duyarlı vatandaşlar gelip buraya bağış yaparlar veya mağazalar getirip bırakırlar. İhtiyacı olan insan gelir üzerine dener ve alır. Herhangi bir şekilde sorgulanmaz. Aynı zamanda okula destek amaçlı kurslarımız var. Nüfusu fazla olup geliri az olan ailelerde ve okumada sıkıntı yaşayan çocuklar için ilkokul ortaokul ve lise kurslarımız var. Bunlardan temel amaç dershaneye gidemeyen evde çalışma imkanı olmayan ve evlerinde yardımcı olabilecek ebeveynleri olmayan öğrencilere destek olmaktır” dedi.

Kendi branşlarında ders veren gönüllü eğitimcilerin öğrencilere yardımcı olduklarını dile getiren Yılmaz, dernekte öğrenciler için gönüllü anneler tarafından öğle yemeği yapıldığını da söyledi. Dernek bünyesindeki öğrencilerin başarıya göre seçilmediğini, sadece ihtiyacı olanların eğitim aldığını belirten Yılmaz, “Biz buraya öğrenci alırken başarı durumuna göre almıyoruz. Kimin ihtiyacı varsa onu alıyoruz. Çok farklı hikayeler var, on, on iki kardeş olanlar ve hiç gelirleri olmayanlar var. Aile ilgilenmiyor. O kadar dramatik olaylar oluyor ki. Bence bu gençlerin sevgiye daha çok ihtiyacı var. Onları koruyan, onlar için karşılıksız bir şey yapanlara o kadar ihtiyaçları var ki. Biz hiçbir şeyi karşılık bekleyerek yapmıyoruz. Üniversiteyi kazanana kadar da değil, üniversiteyi kazandıktan sonra da onlar için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Burs vermeye çalışıyoruz, yurtlara yerleştiriyoruz. Maddi durumu olmayan, ailesi tarafından sahip çıkılmayan öğrenciler varsa bunlara burs veriyoruz” diye konuştu.

Dernek olarak din, dil, kültür, renk ayrımı yapmadan herkese kapılarının açık olduğunu ifade eden Yılmaz, yaptıkları sosyal faaliyetlerin buna en büyük örnek olduğuna dikkat çekti. Müzik, halk oyunları, tiyatro gibi etkinliklerle dezavantajlı öğrencilerin sosyalleşmesine katkı sunmaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz, “Yıl sonunda, sınavlar döneminde, üniversite sınavına giriş döneminde şenlikler yapıyoruz, kültür sanat etkinliklerimiz oluyor. 7 dilde müzik yapıyoruz, 3 dilde ilahi dinletisi oluyor. Sema gösterileri yapılıyor. Süryani çocuk grubu geliyor. Dengbejlerden tutun çocuk ilahilerimize kadar hepsi sunuluyor etkinliğimizde. Kesinlikle politik bir amaçla çalışmıyoruz. Her insana kapımız açık. İhtiyacı olan her insan buraya gelebilir. Dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun. Hizmet verenlerde aynı şekilde her bölgeden insan var. Bütün etnik kökenlerden var. Birlikte o kadar güzel renkliliği yakalamışız ki. Temel amacımız bu” şeklinde konuştu.

Öğrencilere ve ailelerine psikolojik ve hukuksal destek sunduklarını da dile getiren Yılmaz, aile içi şiddet, boşanma, işten çıkarılma, gözaltı durumlarında dernek bünyesindeki gönüllü avukatlardan bilgi alınabildiğini kaydetti.

Üniversite öğrencilerine yönelik çalışmalarına da değinen Yılmaz, “10’u aşkın öğrenci kazandı üniversiteyi. Herhangi bir yerden destek almadan sadece bizim kurstan 100’ü aşkın üniversiteli var. Üniversiteyi kazandıktan sonrada ilişkimizi kesmiyoruz. Elimizden gelen yardımları yapmaya devam ediyoruz. Burada öğrenci olup şimdi burada gönüllü olarak çalışanlar var. Başkaları diyor ki şuradan buradan neden yardım almıyorsunuz. Biz kendi içinde güzellikleri oluşturan bir derneğiz” ifadelerini kullandı.

Maddi durumu elverişli olmayan öğrenciler için yeni dönem kurslarının başladığını ifade eden SORHAM-DER Koordinatörü Yeter Yılmaz, kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin derneğe başvurması gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2013, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER