Diyarbakır’daki Stk’lardan Kürt Ulusal Konferansı Değerlendirmesi

Türkiye ve yurtdışında yaşayan Kürt siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının katımıyla Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil kenti 15 Eylül günü düzenlenecek Kürt Ulusal Konferansı’nı değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi...

Diyarbakır’daki Stk’lardan Kürt Ulusal Konferansı Değerlendirmesi
Türkiye ve yurtdışında yaşayan Kürt siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının katımıyla Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil kenti 15 Eylül günü düzenlenecek Kürt Ulusal Konferansı’nı değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, konferansta yer alacaklarını ifade ederek, konferansın Türkiye’de sürdürülen çözüm sürecine önemli katkılar sunacağını dile getirdi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Mesud Barzani yönetimdeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin başkanlığı yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) gibi çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun katımıyla yapılacak Kürt Ulusal Konferansı 15-17 Eylül tarihleri arasında Erbil kentinde gerçekleşecek. İlk kez böylesi bir oluşuma giden Kürtler, konferans sonucunda birliktelikleri açısında çeşitli kararların alınması yanı sıra, Türkiye’de yürüten çözüm sürecini tartışacak. Konferansın katılımcıları arasında yer alan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ile İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, konferansı İHA muhabirine değerlendirdi.

"KÜRTLERİN BİRAYA GELMESİ KİMSE İÇİN TEHDİT OLUŞTURMAZ"

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, konferansta Kürtlerin sorunlarına ilişkin önemli mesajların verileceğini ifade ederek, Kürtlerin bir araya gelmesinin bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini anlattı. Elçi, "Dünyadaki bütün Kürtlerin, ilk defa bir araya gelerek sorunlarını masaya yatırması, tartışması ve bu toplantıdan birtakım sorunlar çıkarması, kendi aralarında birlik ve dayanışması tartışmaları son derece önemlidir. Biz de bu süreci önemsiyoruz. Bu toplantıda Kürt toplumunun çok büyük ihtiyaç duyduğu, büyük umutlar beslediği, barışla ilgili birtakım sonuçlar ve birtakım güçlü mesajlar çıkması önemlidir. Erbil’de yapılacak toplantıda, Kürtlerin hak ve özgürlükler, demokratik haklar, evrensel hukuktan doğan haklarına ilişkin birtakım sonuçların çıkması ve Kürt toplumunun özlemle beklediği barışa ilişkin çok güçlü mesajların çıkması gerekiyor. Kürtlerin bir araya gelmesi hiç kimse için bir tehdit oluşturmaz. Birlikte yaşadığı halklar, bu çalışmada memnun kalmalılar. Dünyadaki bütün Kürtleri temsil eden siyasal ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin Kürt toplumunun iradesini ortaya koyarak, sorunlarının tartışılması için bir çok kez çalışma yapılıyordu. Ama bir türlü bu gerçekleşmiyordu" dedi.

"KÜRTLERİN BİR ARAYA GELMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ”

Kürtlerin ilk kez bu boyutta bir araya geldiğini ve bunun Kürtlerin sorunlarına çözüm için önemli bir başlangıç olduğunu belirten Elçi, "Türkiye’de ilk defa başlatılan barış ve çözüm sürecinden hemen sonra, sürecin yapılacak kongreyle paralel olarak gerçekleşmesi ortaya çıktı. Türkiye’de Kürt meselesinde barış sürecinin yaşandığı bir dönemde Erbil’de yapılacak olan konferansta, çözüm sürecine ilişkin de güçlü bir mesaj ve bir desteğin ortaya çıkması önemli bir gelişme oluşturur. Konferans, Türkiye’deki çözüm sürecine önemli bir katkı sunacaktır. Kürtler Ortadoğu’da bir çok devlette yaşıyor. Yaşadıkları yerlerdeki sorunları farklıdır. Karmaşık sorunlar yaşıyorlar. Dolayısıyla zor bir süreçten geçiyorlar. İlk kez yapılacak bu konferansta bütün sorunlara çözüm çıkacağı bir beklenti içerisinde değilim. Ama en azından bir başlangıçtır. İlk defa böyle bir zemin oluşacaktır. Ortadoğu’daki Kürtlerin sorunlarına ilişkin önemli bir katkının çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

"KONFERANSIN YAPILMASINA ÇÖZÜM SÜRECİNİN KATKISI OLDU"

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise, Erbil’de yapılacak konferansa çözüm sürecinin büyük bir katkısı olduğunu dikkat çekerek, konferansta Kürtlerin birliği oluşacağını söyledi. Kürt Ulusal Konferansı’nın Ortadoğu’da barışa katkı sunacağını aktaran Bilici, "Kürtler, Ortadoğu’da büyük bir nüfusa sahip. Bu halkın coğrafyası dört parçaya bölünmüş. Her parçada yaşayan Kürtler kendi sorunlarıyla uğraşıyor. Bu konferansın yapılması Ortadoğu’ya ciddi bir değişimin ve dönüşüm sağlayacaktır. Konferans Ortadoğu’ya barış getirecektir. Konferansta, Kürtlerin kendi kendilerini yönetmesi, bölgede barışın sağlanması ve savaşların bitmesi için çabalar harcanacaktır, bu nedeniyle konferansı önemli bir gelişme olarak görmek gerek. Kürtler bu anlamda ciddi bir mücadele veriyor. Ortadoğu’ya barışın, insan hakları, özgürlüğün gelmesi, herkesin kendi kimlik ve kültürüyle bireysel ve kolektif yaşam mücadelesi veriyor. Erbil’de yapılacak konferansta bu temelde gerçekleşecek. Konferansın, Kürtlerin yaşadığı dört parçaya bir sinerji ve motivasyon sağlayacaktır. İnsan hakları anlamında gelişmesinin sağlanması için ciddi katkılar sunacaktır. Kürtlerin birliği son derece önemlidir. Kürtler bir arada yaşamalar, birbirleriyle diyalog ve birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Bu konferansın gerçekleşmesi, Ortadoğu’ya barışı getirecektir. Çünkü Kürtler, savaştan yana olmadığını, sadece barışın ve demokrasinin, özgürlüğün ve herkesin kendini kimliğiyle yaşamayı savunuyor. Ortadoğu’ya kalıcı bir barışın sağlanması, diğer ülkelere böyle bir çözüm modelinin oluşmasını gösterecektir. Ortadoğu’da bir çok şey değişiyor. Türkiye’de şu an çözüm süreci yaşanıyor. Bu süreçte bir çok konunun konuşulduğunu ve bazı şeylerin gerçekleştiğini görüyoruz. Çözüm sürecinin Erbil’de yapılacak konferansın yapılmasına katkısı oldu” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2013, 16:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER