Gündüz tarlada, akşam evde çalışan kadınlar

Çoğunluğu çocuk ve genç kadınlardan oluşan yüzlerce pamuk işçisinin, ailelerine ekonomik katkıda bulunmak için kamyon kasalarından pamuk tarlaları arasındaki serüvenleri devam ediyor. Kazandıkları paranın çorap parası olduğunu belirten kadınlar, tarladan eve döndüklerinde de ev işlerini yapmak zorunda kalıyor.

Gündüz tarlada, akşam evde çalışan kadınlar
Çileli kadınlar!

Çoğunluğu çocuk ve genç kadınlardan oluşan yüzlerce pamuk işçisinin, ailelerine ekonomik katkıda bulunmak için kamyon kasalarından pamuk tarlaları arasındaki serüvenleri devam ediyor. Kazandıkları paranın çorap parası olduğunu belirten kadınlar, tarladan eve döndüklerinde de ev işlerini yapmak zorunda kalıyor.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde gün aydınlanmadan yaşları 12 ile 30 arasında değişen yüzlerce kadın ve çocuk, ailelerine destek olabilmek için pamuk topluyor. Bu işçiler, servis olarak kullanılan kamyon kasalarıyla pamuk toplayacakları tarlalara taşınıyor. Türkiye ve bölgede mevsimlik tarım işçilerinin kamyon kasalarında taşınması ve kapasitenin fazlasıyla işçi alınması nedeniyle meydana gelen kazalarda birçok işçinin yaşamını yitirmesi gündemdeki yerini korurken, aynı uygulama ölümlere rağmen sürdürülüyor. Pamuk tarlasında çalışan kadınlar, güneş çarpmasının yanı sıra tehlikeli hastalıklarla da karşı karşıya kalıyor. Çoğu yoksulluktan dolayı okuyamayan ve tarlalarda çalışmaya gelen kadınlar, emeklerinin karşılığında ise günlük 15- 25 TL arasında değişen ücretler alıyorlar. Pamuk toplarken elleri nasır tutan kadınlar, akşam eve döndüklerinde ise ev işlerini yapmak zorunda kalıyor. Evde çalışan kimsenin olmadığını, babasının ve annesinin de yaşlı olduğunu belirten Laleş Kaplan, "Sabah daha güneş doğmadan uyanıp tarlalara geliyoruz. Yaz aylarında sıcak sorun oluyor, şimdi de soğuktan ellerimiz titriyor. Çok az para ile bu tarlalarda günde 12 saat çalışıyoruz. Sadece ailemize destek olmak için katlanıyoruz. Yoksa bu yapılacak bir iş değil" dedi.

'Gündüz tarlada akşam da evde çalışıyoruz'

Bir diğer pamuk işçisi Seyhan Meşe ise, "Okul okuyamadık. Ailemize destek olmak için yaz kış bu işi yapıyoruz. Topladığımız pamukların kilosu ağırlığında para kazanıyoruz. Pamuk toplamaktan kazandığımız paraları da hemen alamıyoruz. Patronlar emeğimizin karşılığını en az 3 ay, bazen de daha fazla sürede veriyor. Buradan akşam eve gittiğimizde dinlenemiyoruz. Annem yaşlı olduğu için evin işlerini yapıyoruz. Bütün bunlar fakir olmamızdan kaynaklanıyor" diye anlattı.

'Emeğimiz bir çorap parası etmiyor'

Ailesine ekonomik katkıda bulunmak için yıllardır pamuk tarlasında çalıştığını belirten Çiğdem Ala, "Günde 12 saat çalışmaktan sırtımıza ağrılar giriyor. Eve gittiğimizde dinlenmeye zaman kalmadan evin işlerini yapıyoruz. Bulaşıkları yıkıyoruz. Yemek hazırlıyoruz. Pamuk tarlalarında pamuğun az olduğu yerlerde patronların ve başımızda bulunan çavuşların sürekli psikolojik baskısına maruz kalıyoruz. Çoğu zaman patronlar ve başımızda bulunan insanlar başımızı kaldırıp dinlenmemize bile izin vermiyor. Sürekli 'çalışın hiçbir yerde pamuk kalmasın' diye sesleniyorlar" şeklinde konuştu.

Yemek molalarının 30 dakika olduğunu ve bu zamanda ne dinlenebildiklerini ne de yemek yiyebildiklerini söyleyen Ala, "Günde bu kadar çalışma ve emekten sonra kazandığımız para ise 20 TL'yi geçmiyor. Bu parayı bugün çocukların eline verseniz kabul etmiyor. Yaz aylarında pamuk tarlalarında güneşin en sıcak olduğu saatlerde yemek yemeden susuz kalarak çapa yapıyoruz. Şimdi ise pamuk topluyoruz. Ailelerimizin durumu iyi değil çalışmak zorundayız, onlara destek olmak istiyoruz. İşimiz çok zor ve çalışmamızın karşılığı ise çok az günde en fazla 25 TL kazanıyoruz. Kazandığımız para bir çorap parası bile etmiyor" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER