Güney Kürdistanlı yetkililer: Musul Barajı'nı aldık

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin işgal ettiği Irak'ın en büyük barajı olan Musul Barajı'nın geri alındığı bildirildi.

Güney Kürdistanlı yetkililer: Musul Barajı'nı aldık
 Yerel ve uluslararası medya, Musul Barajı'na yönelik ABD hava desteğiyle birlikte operasyon başlatan Güney Kürdistan güçlerinin, 17 Ağustos günü geri alındığını duyurdu.

AFP'ye göre Kürt yetkililerden Ali Awni, "Musul Barajı tamamen özgürleştirildi" dedi.  YNK Basın Bürosu PUKMedia da, peşmerge güçlerinin Amerika ve Irak hava desteği ile Musul Barajı'nı geri aldığını duyurdu. Yerel medyaya göre IŞİD çeteleri Musul'a doğru geri çekildi.

Askeri bir yetkili IŞİD çetelerinin bıraktığı bombalar nedeniyle bazı alanlara girişin henüz mümkün olmadığını ifade etti.

Ali Awni, çatışmaların barajın 100 km doğusundaki Tel Keyf'te devam ettiği bilgisini verdi.  

Musul Barajı'na yönelik operasyon 16 Ağustos Cumartesi günü başlatıldı. Batılı medyada Amerikan güçlerinin iki günde 23 hava saldırısı düzenlediği, 20 dolayında askeri araç ile IŞİD'e ait bir kontrol noktasını imha ettiği veya tahrip ettiği belirtildi.

Musul Barajı, 7 Ağustos günü çetelerin eline geçmişti. Dicle  Nehri üzerine kurulu olan Musul Barajı, Musul Gölü'nün güney kıyısında bulunuyor.  Kentin 50 km kuzeyindeki bu baraj, bölgenin büyük çoğunluğuna elektrik ve su sağlıyor. Ninova bölgesinin geniş tarım alanları için de bu baraj büyük önem taşıyor.

Ağustos ayı başında Güney Kürdistan'a yönelik saldırılar başlatan çeteler, barajın yanısıra bir çok petrol kuyusunu da işgal ederken, 3 Ağustos günü Şengal'i istila ederek katliamlar gerçekleştirdi, yüzbinlerce kişiyi de göçe zorladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER