Twitter Açıldı İddiası

Dün gece erişime kapatılan Twitter'a kullanıcıların bir kısmı girebilmeye başladı, bir kısım ise hala giremiyor. Bu durum kafaları karıştırdı.

Twitter Açıldı İddiası
 Dün gece 23.30 sularında erişime kapatılan Twitter'a 14.30 itibariyle kullanıcıların bir kısmı girebilmeye başladı.
TİB BAŞKANI: YOK ÖYLE BİR ŞEY

TİB Başkanlığı Özel Kalem Müdürü yaptığı açıklamada 'Yok öyle bir şey. Açılma söz konusu değil." dedi. Bakan Fikri Işık ise, yaptığı açıklamada görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Ancak bu açıklamalara rağmen bazı kullanıcılar an itibariyle Twitter'a girebiliyor.

BAKAN IŞIK: GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık gazetecilerin sorularını cevapladı. Işık, Twitter ile ilgili gelişmelere dair şunları söyledi:

Twitter yetkilileriyle görüşmeler devam ediyor. Bir mutabakat oluşursa erişim açılacak. Daha önce bunu Youtube’da yaşadık. Şimdi de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Ama sorun çözülüyor.

Twitter, Türkiye’de bir temsilciyle mahkeme kararlarını taahhüt ettiği zaman sorun ortadan kalkacak.

Twitter, 'Burada bir temsilcim var, mahkeme kararı ulaştığında ben erişim engellerim.' deseydi, böyle bir sorun yaşanmayacaktı. Şimdi Twitter hukuki temsilci edinir ve bireysel hesapları bloke ederse, kriz çözülebilir.

Önemli olan Türkiye’de hukuka twitter’ın saygı göstermesidir. Kişilik haklarının ihlali gerçek alemde nasıl suçsa sanal alemde de suçtur."

KULLANICILARIN BİR KISMI GİREBİLİYOR

Kadıköy, Merter ve Avcılar gibi İstanbul'un bazı semtlerinde kullanıcılar Twitter'a yer yer girebiliyor. Örneğin kullanıcılar telefonuyla Twitter'a giremezken, kendilerine gelen Twitter bildirimlerini görebiliyor.

Twitter'a giren isimlerden Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin de ''Heyyy normal giriş yaptım... Yani dayanamadılar mı? Yaşasın özgürlük demek için erken mi? Ama erken ya da geç; sonunda özgürlük kazanır'' diye yazdı.​


KÖŞK'ÜN HESABINDAN DA TWEET ATILDI

En son 23 saat önce tweet atılan Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından da az önce bu tweet paylaşıldı.



TWITTER'IN TÜRKİYE GRAFİĞİ

Yasak sonrasında twitter’a Türkiye’den girişler kısa süreliğine düşü göstermiş, ardından Türkiye’den gönderilen mesajlarda ciddi bir artış gözlenmişti. Bunda kullanıcıların DNS ayarlarını değiştirmek ya da farklı uygulamalar yüklemek gibi çözümler bulması etkili olmuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dahil hükümet ve devlet yetkilileri de yasağı delmişti. 

ANKARA'DAKİ GÖRÜŞME SONRASI SİTE AÇILDI İDDİASI

Twitter’ın Ankara’da yürüttüğü görüşmeler sonrasında ise siteye girişlerin açıldığı iddia edildi. Pek çok kullanıcı, herhangi bir ayar yapmadan siteye girebildiğine dair tweetler attı. Bazı bölgelerde İnternete 3G ile bağlana kullanıcılar da twitter’a erişimde bir sorun yaşamadı.

TWITTER, AVUKATLIK BÜROSUNA VEKALET VERDİ

Twitter kendini Türkiye'de temsil etmesi için Türkiye'de bir avukatlık bürosuna vekalet verdi. Böylelikle hükümetin ifade ettiği, Twitter'la ilgili mahkeme kararları ve sıkıntılarda muhatap bulamama sorunu aşılmış oldu.

CNN Türk'ten Gülşen Coşkun'un haberine göre, Twitter'ın vekalet verdiği avukatlık bürosu İstanbul'da. O büronun kurucu ortağı avukat Gönenç Gürkaynak. Gürkaynak daha önce de Youtube'un kapatılması davasında görev yapması ile tanınan bir avukat.

TİB, TWITTER'I SUÇLAMIŞTI

Peki bu önemli gelişme ne anlama geliyor? Twitter ile ilgili Türkiye'de artık bir muhatap var demek oluyor. Muhataplık sorunu aslında yeni değil sık sık gündeme geliyor. Twitter'ın Türkiye'de temsilcilik açması için zaman zaman girişimlerde de bulunuldu ama bir sonuç alınamamıştı.

Twitter'ın kapanması ile ilgili de bu son kararda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), "Mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır'' açıklamasını yapmıştı.

Vekaleti alan avukatlık firması aracılığı ile Twitter'ın çözüm için harekete geçtiği, görüşmelerin şu anda sürdüğü belirtiliyor.
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 16:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER