Gültan Kışanak: 'Bu Ülkenin Özerkliğe İhtiyacı Var'

Gültan Kışanak, 'Bu ülkenin özerkliğe ihtiyacı var. Herkesin bu konuyu konuşması gerekir. Türkiye’nin demokrasi çıtasının yükselmesi için, bu zorunlu bir değişimdir' dedi.

Gültan Kışanak: 'Bu Ülkenin Özerkliğe İhtiyacı Var'
Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, İhlas Haber Ajansı (İHA) Diyarbakır Bölge Müdürü Abdulkerim Kantarcıoğlu’nu ziyaret etti. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kışanak, Türkiye’de artık herkesin özerklik konusunu tartıştığını söyledi. Katı merkeziyetçi bir yönetimin, demokratik olma şansının olmadığını belirten Kışanak, yerel yönetimlere yetkiler verilip, güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Hükümetin, büyükşehir yasasını çıkarmasının nedeninin, yerelin güçlendirilmesi konusu olduğunu savunan Kışanak, hükümetin ayrıca uzun zamandan beri, Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nda olan çekincelerin kaldırılma vaadi bulunduğunu söyledi. Özerklik konusunda Başbakan, hükümet ve akademisyenlerin tartıştığını aktaran Kışanak, “Kürtler bu konuyu tartıştıklarında mı sorun oluşuyor? Olayın bu kısmını anlayamıyorum. Bu tartışmaları farklı yerlere çekerek, toplumun algısını değiştirmeye yönelik yaklaşımları hiç doğru bulmuyorum. Bunlar son derece yanlış ve art niyetli konular. Doğru olan ise, bu ülkenin özerkliğe ihtiyacı var.

Herkesin bu konuyu konuşması gerek. Türkiye’nin demokrasi çıtasının yükselmesi için, bu zorunlu bir değişimdir. Özerlik, Türkiye’nin demokrasi çıtasını yükselmesi için artık ertelenemez, zorunlu bir ihtiyaçtır. Biz özerkliği tartışmak istediğimiz zaman, konuyu siyasi bir özerkliğe bağlıyorlar. Ve bununla beraber, Kürtler ayrılacak tartışmaları başlıyor. Hiç alakası yok. Türkiye’nin Avrupa Birliği özerklik şartına koyduğu çekincelerin en başında Mali özerklikle ilgili maddeler geliyor. Özerklik denilince bu yörenin kaynaklarını buranın ihtiyaçları için kullanmaktır. Bunu sadece özerklik meselesini Kürt sorununun uç noktasına götürüp ve hiç de arzulamadığımız bir mecrada tartıştırarak aslında yerelin güçlenmesini engelleyen merkezde otoriter yapının keyfini çıkartmaya çalışan bir zihniyet var. Bu zihniyeti tartışamıyoruz böyle olunca” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER MERKEZİ HÜKÜMETİN VESAYETİ ALTINDADIR”

Türkiye’de yerel yönetimlerin, merkezi hükümetin vesayeti altında olduğunu belirten Kışanak, bu vesayetin artık kalkması gerektiğini dile getirdi. Kışanak şöyle devam etti:

“Bu memlekette askeri vesayet tartışılır, bu memlekette paralel devletin vesayeti tartışılır, her şeyin vesayeti tartışılır da neden yerel yönetimlerin üzerindeki merkezi hükümetin vesayeti tartışılmıyor. Akli iradesi çok önemli değil mi, koyalım sandık halk ne istiyorsa o olsun. Bu kadar açık. Bu bizim siyasi bir projemiz değil. Burada herkes Diyarbakır’da ulaşım sorunundan bahsediyor. Diyarbakır ulaşım sorununu yaratan bu kamu binalarıdır. Çünkü hepimiz biliyoruz haritayı koyun gözünüzün önüne, bir tarafına askeri bölge kapamış, bir tarafını havaalanı. DiyarbakırKaracadağ yönünde tek yönlü bir kentleşmeyle sorunlarını çözmeye çalışıyor. Doğal olarak da şu anda tek ana akstan şehrin bütün trafiği yönetilmeye çalışılıyor. 1 milyonluk şehir tek ana akstan ulaşım ihtiyacını karşılayabilir mi. Bir tarafını havaalanı, bir tarafını askeriye kesmiş. Yani bunlar sorun bunları tartışacağız. Şu anda bizim böyle bir projemiz yok ama bu kentte tartışıyor bizde tartışıyoruz.”

Daha sonra konuşan Fırat Anlı ise, AK Parti’den istifa eden Hakan Şükür’ün, ‘Dün Kürtlere yapılan bugün hizmete yapılıyor’ sözlerini değerlendirdi. Anlı, “Hakan Şükür doğru yolu maalesef geç buldu. Ama olsun bundan sonraki pratiği eğer bunu ortaya koyuyorsa bence bu da hayırlı bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.

İHA Diyarbakır Bölge Müdürü Abdulkerim Kantarcıoğlu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 14:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER