Kışanak: Hükümet, Ezidileri Desteklemedi

Diyarbakır Büyükşehir Beldiye Başkanı Gültan Kışanak, hükümetin Irak'ta IŞİD'in katliamlarından kaçan Ezidileri desteklemediklerini söyledi.

Kışanak: Hükümet, Ezidileri Desteklemedi
 Diyarbakır Büyükşehir Beldiye Başkanı Gültan Kışanak, hükümetin Irak'ta IŞİD'in katliamlarından kaçan Ezidiler ile ilgili tutumunu eleştirerek, "Hükümetle çok çeşitli görüşmelerimiz oldu. AFAD'la bizzat görüştüm. Ancak hiçbir destek sunmadılar. Bizler hükümetin herhangi bir desteği olmadan halkın ve yerel yönetimlerin katkılarıyla kardeşlerimize kucak açtık"dedi.

Merkezi Irak hükümetinin Göçmen Bakanlığı heyetini ağırlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, kamplarda kalan mültecilerin durumunu anlattı. Kışanak, bölgedeki kamplarda binlerce Ezidinin olduğunu belirterek, "Şengal'deki katliamdan sonra büyük bir göç dalgası yaşandı. Çok az kişi pasaport, binlerce kişi ise dağ yollarını kullanarak önce sınır kasabalarına ardından MardinŞırnakDiyarbakır gibi illere yöneldi. Halen binlerce kişi bölgedeki il ve ilçelerdeki kamplarda, köylerde ya da evlerde kalıyor"dedi.

Hükümetin Irak'tan kaçan Ezidiler ile ilgili tutumunu da eleştiren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, şöyle konuştu:

"Hükümetle çok çeşitli görüşmelerimiz oldu. AFAD'la bizzat görüştüm. Ancak, hiçbir destek sunmadılar. Bizler hükümetin herhangi bir desteği olmadan halkın ve yerel yönetimlerin katkılarıyla kardeşlerimize kucak açtık. Onlar bizim kardeşlerimiz.Diyarbakır'da Yenişehir fidanlığındaki Şengal kampı ve Kayapınar Spor Tesisleri'nde toplam 5 bin Ezidi konaklıyor. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri kampların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kamplardaki en önemli sorun sağlık ve çocukların eğitimidir. Sağlık sorunlarını bizler yerel yönetimler ve STK'ların gönüllü doktor ve hemşireleri ile çözmeye çalıştık. Ancak, hükümet Suriye'den gelenlere sağlık hizmeti sunarken Irak'tan gelenlerden bu desteği esirgedi. Hükümet bir an önce, Suriye'den gelenlerin sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayan yasal düzenlemeden Irak topraklarından gelenleri de yararlandırmalı. Şengal'den gelen Ezidiler, hala bir güvenlik endişesi taşıyor. Ülkelerine dönmekten ziyade Avrupa'ya iltica etmek istiyorlar. Bu insanlar bir daha katliam yaşar mıyız, endişesi yaşıyorlar. Kendi topraklarına dönmekten korkuyorlar. En büyük temennimiz Irak'ta bir an önce güvenlik sorunlarının çözülmesi ve bu insanların topraklarına dönmesidir."

Irak Hükümeti Göçmen Bakanlığı heyeti başkanı Ahmet El Allak ise, Büyükşehir belediyesine ve ilçe belediyelerine Irak'tan gelen göçmenler konusunda gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek, " Irak hükümeti, savaş nedeniyle göç eden göçmenlerin ülkelerine geri dönmeleri için çalışma başlattı. Bakanlığımız vatandaşlarımızın dönmesi için çalışıyor. Sizler bugüne dek elinizden geleni çabayı gösterdiniz. Akrabalarınızı kucakladınız. Bizler de elimizden gelen yardımı yapmak istiyoruz. Ancak bu geçici bir çözüm olacaktır. Nihai hedefimiz vatandaşlarımızı yeniden kendi ülkelerine götürmektir" dedi. - Diyarbakır

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2015, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER