Drogba'nın Barış İçin Verdiği Mücadele

İşte Fildişili yıldız Didier Drogba'nın, ülkesindeki iç savaşın bitmesi için verdiği mücadele..

İmralı'da yatan Abdullah Öcalan geçtiğimiz günlerde BDP heyetiyle görüştü. Öcalan, heyete anadilde eğitim için 'Drogba gibi olun. Amaç çok fazla koşmak değil sonuç almak olmalı' dedi.

Öcalan, bu benzetmeyi yaptığında Drogba'nın ülkesindeki iç savaşı bitirmek için verdiği mücadeleden haberdar mı bilinmez ama, G.Saraylı yıldız, barış için elinden gelen her adımı atmaktan geri durmaz.

CANTONA'NIN ANLATTIĞI BELGESEL

Yönetmenliğini Gilles Rof ve Gilles Perez’in yaptıkları, ünlü eski futbolcu Eric Cantona’nın anlatımını üstlendiği, ‘Les rebelles du Foot’ ismindeki yarı belgesel tadındaki yapım, ülkelerindeki olumsuzluklarla ilgili harekete geçen, sosyal vicdanlarının sesiyle bu uygulamalara karşı koyan 5 futbolcunun hikayesini anlatıyor. Her futbolcunun öyküsünü tek tek anlatan film Didier Drogba ile başlarken, sonrasında Şilili Carlos Caszely, Cezayirli Rachid Mekhloufi, Yugoslav Predrag Pasic, ve Brezilyalı futbolcu Socrates’in mücadelelerini ekrana getiriyor.

ÜLKE MESELELERİNE DUYARLI

Galatasaray’ın Fildişi Sahilli futbolcusunun hikayesi ülkesinin sokaklarındaki ‘Drogba’ sevgisini gözler önüne sererek başlıyor. Caddeler ve sokaklarda onun ismini taşıyan atkılar ve bayraklarla izleyenlerin dikkatine sunuluyor. Drogba’ya duyulan ilginin futbolculuğunun dışında ülke meselelerine yaklaşımından kaynaklandığı anlatılarak devam ediliyor. Onu diğerlerinden farklı kılan ve bu çabalarının ayyuka çıktığı nokta olan ülkesindeki iç savaş sürecinde yaptıkları kendisiyle ilgili bölümün ana konusunu oluşturuyor. 2005 Ekim ayında Sudan’ı deplasmanda 3-1 mağlup eden Fildişi Sahili Milli Takımı tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılma hakkı elde ediyor.

MAÇ SONRASI SİLAH BIRAKIN ÇAĞRISI YAPIYOR

Al Merreikh Stadı’ndaki zaferin ardından Drogba soyunma odasında mikrofonu eline alıp ülkesinde televizyonlardan yayınlanan maç sonu konuşmasında silahların bırakılması çağrısında bulunuyor ve tüm takıma da bu çağrıyı yineletiyor. 2007 yılının Mart ayında Abidjan’da başkanlık sarayına davet ediliyor ve burada bir konuşma gerçekleştiriyor: “Sayın başkan ben ülkeme barışı getirmek için çalışmak istiyorum. Ve kazandığım ödül ile Bouake’ye gitmek istiyorum.” Bahsettiği ödül ‘2006 Afrikalı yılın futbolcusu’ ödülü. Bouake ise ülkenin kuzeyindeki, isyancıların ana üssü olan kent. Kendisine tahsis edilen resmi uçakla Drogba birkaç gün sonra Bouake’ye iniyor.

"HEPİMİZ KARDEŞİZ"

Havaalanında büyük bir kalabalık tarafından karşılanan oyuncu, üstü açık bir araçla şehir turu atıyor ve kitleye hitap ediyor, “Hepimiz kardeşiz” mesajı veriyor. 3 Haziran’da ise yine bu şehirde isyancıların lideri ile görüşüyor ve Madagaskar ile oynanan maçta forma giyiyor.
Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2013, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER