Diyarbakır Kapılarını Kitap Fuarı'na Açtı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Amed Kitap Fuarı kitapseverlerin yoğun ilgisi altında başladı.

Diyarbakır Kapılarını Kitap Fuarı'na Açtı

 "Medeniyetler Beşiğinde Kitapların Işığında" sloganıyla, Şengal ve 'deki direnişe adanan 1. Amed Kitap Fuarı açıldı. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda Amed Sanat Galerisi ve kurulan büyük çadırlarda stant açan yayınevleri, kitaplarını okuyucuyla buluşturdu. 72 yayınevinin stant açtığı fuar kapsamında söyleşi, panel, imza günü, konser, çocuk etkinlikleri gibi 80'i aşkın etkinlik düzenlenecek. 17 Mayıs'a kadar sürecek fuar, 09.00-22.00 saatleri arasında açık olacak.



Fuar Sümerpark'taki Resepsiyon Salonu'nda yapılan törenle açıldı. Açılışa  Eş Başkanları  ve , ilçe belediyeleri eş başkanları,  Başkanı , sivil toplum örgütü temsilcileri, yayıncılar ve çok sayıda yazar katıldı.



Açılış töreninde fuar komitesi adına ilk olarak konuşan TZP-KURDİ temsilcisi Jehat Rojhelat, fuara ilişkin bilgi verdi. Fuarı  ve Şengal direnişine adadıklarını söyleyen Rojhelat, "Biz el ele verirsek gelecek bizimdir. Amed kenti sadece siyasi olarak bilinir; ancak burada yapılan kültürel çalışmalar ve paneller 'nin hiçbir yerinde yok." dedi. 3 bine yakın Şengalli kadının halen esir olduğunu anımsatan Rojhelat, bunun için bir kampanya başlatarak,  çevresinin uluslararası kamuoyuna baskı oluşturması gerektiğini söyledi.



'Kürtler Kendi Organizasyonunu Yapabilir'



Ardından konuşan Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Mehmet Yılmaz, geçen yıl TÜYAP'ın ekonomik nedenlerden dolayı fuarı açmaktan vazgeçtiğini anımsatarak, "Yayınevlerinin de fikirlerini alarak böylesi bir fuarı düzenleme ihtiyacı doğdu. Tüm dünya bilsin ki Kürtler, devrimcisiyle, aydınıyla, yazarıyla kendi organizasyonunu yapabilecek  sahiptir" diye konuştu.



Türkiye Yayıncılar Birliği 2. Başkanı Fahri Aral, fuarın TÜYAP'ın kararına rağmen devam ediyor olmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Adına yakışır bir fuar olacak ve oluyor. Bu fuarın devam etmesi için çaba sarf edelim. Umarım bu fuar bir örnek olarak'ın tüm illerine yayılır." dedi.



Kürt PEN Başkanı Şexmus Sefer, TÜYAP'ın verdiği karardan kendi adına hoşnut kaldığını ifade ederek, bu fuarın Kürt dili ve kültürünün geleceği için büyük önem taşıdığını Kürt edebiyatı açısından çok önemli bir buluşma olduğunu söyledi. Sefer, yetişkinlerin  û Zîn'i, çocukların Şengê û Pengê kitaplarını kendi dilleriyle okuyabileceği bir fuar olacağını belirtti.



'TÜYAP 'ı Terk Etmemeli'

 Eş Başkanı  ise 'ın bu buluşmayla tarihi bir merkez olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek, "TÜYAP'ı aslında eleştirmiyoruz, böylesi bir eksikliği gidermede geciktiğimiz için biz özeleştirimizi veriyoruz." dedi. Anlı bu fuarın aslında ilk olmadığını daha önce de kitap fuarları yaptıklarını hatta birinde Apê Musa'yı yitirdiklerini anımsatarak, "Kürtlerin kendi coğrafyasında, kendi dilleriyle yaptıkları bir fuar olması bakımından birincidir" diye konuştu. Kürt yayınlarına yüzde elli pozitif ayrımcılık yaptıklarını da söyleyen Anlı, "Israrlı bir şekilde Kürtçe başta olmak üzere kadim coğrafyamızda tüm kültür, kimlik ve inançların tamamı kendilerini kendi dillerinde ifade edebilmelidirler. Burada farklı fikirler, belki başka hiçbir bir araya gelemeyecek olan düşünceler ve kişiler bugün burada bir araya gelecekler, böyle de bir özgünlüğü var." diye konuştu. "TÜYAP 'ı terk etmemelidir" diyen Anlı, şöyle konuştu: "İki yılda bir de olsa 'da görmek istiyoruz." TÜYAP'ın önemli bir birikim olduğunu söyleyen Anlı, bu anlamda gerekli desteği sunmaya da hazır olduklarını belirtti. TÜYAP'ın 2016'da yeniden fuar açma kararı aldığını söyleyen Anlı, ancak kendilerinin her yıl yapacağını ifade etti. Cezaevindeki yazarlara da selam gönderen Anlı, "Kültür, barış, sanat, aydınlık, demokrasi birbirinden ayrılmaz unsurlardır. Bu şehir de bunun merkezinde olacaktır." dedi.



Kadın Yazarlara Pozitif Ayrımcılık Yapılması İstendi



Eş Başkan Kışanak ise tüm yayınevlerinden kadın yazar ve şairlere pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyerek, kadınları da daha çok üretme ve yazmaya davet etti. Kürtçenin bin bir türlü baskıya rağmen gelişerek güçlendiğini vurgulayan Kışanak, bundan sonra da bunun güçlendirilmesi görevinin kendilerine düştüğünü söyledi. 'de kaybolmaya yüz tutmuş tüm dillere katkı sunulması gerektiğini kaydeden Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaybolan her dil, eksilen her kelime insanı da eksiltir. Tüm bunlar için daha çok okumaya ihtiyaç var. Hepimiz kendimize bir hedef belirleyerek, daha çok okumalıyız. Amed Kitap Fuarı'nı öyle bir hale getirmeliyiz ki, artık yayınevleri 'bu kitabı Amed fuarına yetiştirmeliyim' heyecanıyla üretmelidir." Bugün Ortadoğu'yu karanlığa sürüklemek isteyenlerin olduğunu anımsatan Kışanak, "Onlara inat bizler aydınlanma çağını yaşayarak, daha çok yazarak bunu boşa çıkartabiliriz. Bizler daha çok yazarak ve okuyarak, Ortadoğu'yu karanlığa sürükleyenlere karşı Rönesans'ı yaşamaya ve bunu güçlendirmeye hep birlikte kararlıyız." dedi.



Konuşmaların ardından katılımcılar açılış kurdelesini keserek, kitap stantlarını gezdi ve katılımcılarla bir araya geldi.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER