Hak-Par Şeyh Said'in Mezarının Bulunması İçin Çağrıda Bulundu

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda gömülü olduğu iddia edilen Şeyh Said ve 47 arkadaşının mezarlarının bulunması için çağrıda bulunuldu.

Hak-Par Şeyh Said'in Mezarının Bulunması İçin Çağrıda Bulundu
 Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda gömülü olduğu iddia edilen Şeyh Said ve 47 arkadaşının mezarlarının bulunması için çağrıda bulunuldu.
İstiklal Mahkemeleri tarafından asılan Şeyh Said ve 47 arkadaşının mezarlarının bulunması için Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen Hak-Par üyeleri, mezarların bulunmasını talep etti. Ellerinde idam edilenlerin isimleri yer alan pankart ile toplanan partililer adına açıklamayı Hak-Par Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sevgi Çelik Moray yaptı. Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikten sonra mezarlarının yok edildiğini iddia eden Moray, mezarların bulunması için çağrıda bulundu. Moray, "Geçen yüz yılın başında yeni bir dünya kurulurken, Kürtler Kemalistlerin büyük ihanetine uğradılar. 1920'li yılların başında Kürtlere kardeşlik mesajı verildi. Güya kurulacak devleti Kürtler ve Türkler inşa edeceklerdi. Ama 1923 yılında Kürtlere kardeşlik mesajı verildiği halde Lozan Antlaşması'na Türkiye kendini güvene aldıktan sonra, ortada ne bir kardeşlik kaldı ne de verilen sözler. Bu ihanete karşı itiraz edenlere devlet sert karşılık verdi. Bundan tam 89 yıl önce, yanı başımızdaki bu alanda Kürleri boğmak üzere cellatlar iş başına geçtiler. Birtakım çetecilerin oluşturduğu İstiklal Mahkemeleri verdikleri uyduruk kararlarla Kürt halkının liderlerini idam ettiler. Bu güzide mekanda Şeyh Said ve 47 arkadaşı haksız ve yargısız bir biçimde, bütün insanlık ve hukuk kuralları çiğnenerek idam edildiler. Kürt halkının onurlu, eşit yaşama hakkı darağacına çekildi. Bölge halkının binlerce yıllık gelenekleri, İslam'ın kutsal inancı çiğnenerek Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarları yok edildi" dedi.

Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.
Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2014, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER