Kayıp Yakınları Aydınlar'ın Akıbetini Sordu

Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminin 264'üncüsü düzenlendi.

Kayıp Yakınları Aydınlar'ın Akıbetini Sordu
 İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 264'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. Eylemde "Onlar ansızın evlerinden alındılar bir daha geri dönmediler" yazılı pankart açılırken, kayıpların fotoğrafları taşındı.
Eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, TUHAD-DER, Barış Anneleri Meclisi ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kayıp yakını katıldı. Bu haftaki oturma eyleminde kaybedilişinin yıldönümü vesilesiyle, 1994 yılında İstanbul'da kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın çok sayıda yakını ve arkadaşı, Aydınlar'ın fotoğraflarıyla oturma eylemine katıldı.

'BİR KOMİSYON KURARAK HAKİKATLERİ ORTAYA ÇIKARIN'

Oturma eyleminde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 264 haftadır devlet yetkililerine seslendiklerini belirterek, "Her seferinde burada kayıplarımızın olduğunu haykırıyoruz. Bu kayıplar kendiliğinden kaybolmadı. Bir dönem özellikle devletin içerisindeki bazı kesimler bu insanları evlerinden, köylerinden, işyerlerinden, tarlalarından alıp götürdü ve yok ettiler. Şimdiye kadar ne failleri bulundu, ne cenazeleri ortaya çıktı" dedi.

Devletin arşivlerinde bu kayıplara ilişkin kayıtların olduğunu vurgulayan İnceören, "Bunları yapanların hepsi belli. Biz de artık yeter diyoruz; o arşivleri ortaya çıkarın, hakikatleri araştırma komisyonu kurun ve o komisyon kaybedilenlere, faili meçhul cinayetlere ilişkin kayıtları arşivlerden çıkarıp hakikatlerin ortaya çıkmasını sağlasın" diye konuştu.

AYDINLAR'IN HİKÂYESİ ANLATILDI

İnceören'in ardından 10 Şubat 1994 tarihinde İstanbul'da gözaltına alınan, 28 Şubat'ta yer göstermeye götürüldüğü sırada 'kaçtı' denilen, en son beraberinde gözaltına alınan görgü tanıklarının 2 Mart'ta gördüğü ve o tarihten itibaren kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar'ın kaybediliş hikâyesi teyzesi Nuray Mercan Barçin tarafından anlatıldı.

Yapılan konuşmaların ardından Cüneyt Aydınlar ve tüm kayıplar için 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 21:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER