Baydemir, Kilise'de Çekilmeyi Değerlendirdi

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde ilk kez ‘Kilise Adı’ ayini yapıldı. Yapılan ayine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, PKK’nın geri çekilmeyi durdurmasını değerlendirerek, “Barış maalesef...

Baydemir, Kilise'de Çekilmeyi Değerlendirdi
Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde ilk kez ‘Kilise Adı’ ayini yapıldı. Yapılan ayine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, PKK’nın geri çekilmeyi durdurmasını değerlendirerek, “Barış maalesef kendiliğinden gelmiyor. Daha çok çaba sarf etmek gerekiyor. Herkesin üzerine düşen görevi ve atması gereken adımları atması gerekiyor” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Ermenilere ait Surp Giragos Kilisesi’nde bugün 3. büyük ayin gerçekleşti. 97 yıl sonra açılan kilisede Ermenilerin her kilisede yaptığı ‘Kilise Adı’ ayini ilk kez Surp Giragos Kilisesi’nde yapıldı. Ayine İstanbul Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Adana ABD 2. Konsolosu James Michael Saxtan Ruiz, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yurt dışından çok sayıda Ermeni katıldı. Sabah saatlerinde başlayan ayin kilise çanlarının çalınması ile start aldı. Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın katılımıyla yapılan ayinde dualar okundu.

Ayine katılan Baydemir, gazetecilere düzenlenen ayin törenini ve PKK’nın geri çekilmeyi durdurmasını değerlendirdi. Baydemir, Diyarbakır’da bir kez daha çan ve ezan sesinin birbirine karıştığını ifade ederek, inanca saygı duyarak, birlikte yaşamın mümkün olabileceğini söyledi. Baydemir, “Rabbime şükürler olsun ki, 8 bin yıldır, yaşamın hiç kesintiye uğramadığı kadim Diyarbakır şehrinde bir kez daha çan sesiyle ezan sesi birbirine karıştı. Bir kez daha inançların mensupları birbirlerini saygı duyuyor. Bugün bu kentte yaşayan, her inancın mensubu bir diğer inancın mensubuna saygı ve hürmetle yaklaşıyor. Belki acıları kaşımanın zamanı değildir ancak, geçmişteki acılarla yüzleşmek, geçmişin vicdansızlığını, vicdanımızda mahkum etmek, yeni acıların yaşanmamasına da katkı sunar. Üstat Bediüzzaman’ın 1904 yılında yapmış olduğu çok geniş değerlendirmeye de ben, bütün herkesin dikkat çekmesini istiyorum. Bir kez daha 1904’teki beyanlarını okursak, ne kadar büyük acılar ve ne kadar büyük travmaları aslında yaşamamamız gerektiğini görme imkanına sahip olacağız. Bu kent ne kadar benimse, bugün bu ortamda bulunan Ermeni kardeşlerimindir. Ne kadar Müslüman kardeşlerimin ise, o kadar Hıristiyan, Alevi, Ezidi kardeşlerimindir. Birbirimizin inancına saygı duyarak, birlikte bir yaşamı mutlaka başaracağız” dedi.

“BARIŞ İÇİN DAHA ÇOK ÇABA SARF ETMEK GEREKİYOR”

PKK’nın geri çekilmeyi durdurmasını da değerlendiren Baydemir, barış için çok çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Baydemir, “Bu ülkede yaşayan etnik kimliği, inançsal kimliği, siyasi fikri ne olursa olsun herkesin barış için adım atması gerektiğini inanıyorum. Bugün kendim şahit oldum, Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde bütün cemaat, barış için dua etti. İnanıyorum ki, Ulu Cami’de de barış için dua edilecek. Bütün evlerde, mekanlarda, insanların kalbinde barış çığlığı yankılanacak. Barış için hepimizin atması gereken, yapması gereken ve yapabilecekleri var. Barış maalesef kendiliğinden gelmiyor. Daha çok çaba sarf etmek gerekiyor. Herkesin üzerine düşen görevi ve atması gereken adımları atması gerekiyor. Bu coğrafya bir tek gencimizin yaşamını yitirdiğine tanık olmamalı ve artık kan dökülmemeli. Bundan dolayı cesaretle, kararlılıkla ama aynı zamanda vicdanla hareket edip, adım atmamız lazım. Kimin hakkını, dilini, kimliğini gasp etmişsek, inancını yasaklamışsak, haklarını iade etmemiz gerekiyor. Çünkü barış adaletle gelir. Adalet olmadan barış olmaz. Barış, özgürlükle korunur. Adalet, özgürlük, barış birbirinin ayrılmazlarıdır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2013, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER